• What's happening

    Δεν καπνίζεις; Έχεις… μπόνους έξι μέρες επιπλέον άδεια!

    • NewsRoom


    Το κάπνισμα αποτελεί ένα… πονεμένο θέμα για πολλούς χώρους εργασίας, καθώς γίνεται συχνά λόγος προστριβών μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών.

    Συνήθως, οι προστριβές αυτές επικεντρώνονται στο θέμα της υγείας και στα δικαιώματα των μη καπνιστών. Για μία, όμως, εταιρεία τέθηκε και θέμα… χρόνου!

    Η εταιρεία μάρκετινγκ Piala, με έδρα Τόκιο, αφού άκουσε τα παράπονα των μη καπνιστών εργαζομένων της, που ισχυρίζονται ότι δουλεύουν περισσότερο από τους καπνιστές συναδέλφους τους λόγω των διαλειμμάτων που κάνουν οι τελευταίοι για τσιγάρο, αποφάσισε να λάβει ένα μέτρο που δεν έχει προηγούμενο στα εργασιακά χρονικά: Κάθε μη καπνιστής εργαζόμενος θα δικαιούται έξι ημέρες επιπλέον άδεια το χρόνο σε σχέση με τους καπνιστές εργαζόμενους.

    Το αμφιλεγόμενο μέτρο ξεκίνησε να εφαρμόζεται ήδη από τοn Σεπτέμβριο και εξυπακούεται ότι πολλοί μη καπνιστές εργαζόμενοι έσπευσαν ήδη να κάνουν χρήση του.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, όλα ξεκίνησαν όταν ένας μη καπνιστής εργαζόμενος απέστειλε e-mail στη διεύθυνση υποστηρίζοντας ότι τα διαλείμματα για τσιγάρο προκαλούν πρόβλημα στη λειτουργία της επιχείρησης. Ο διευθύνων σύμβουλος της Piala, Τακάο Ασούκα, συμμερίστηκε αυτή την άποψη, αποφασίζοντας ότι οι μη καπνιστές θα “επιβραβεύνται” με επιπλέον μέρες αδείας. Όπως είπε μιλώντας στην Telegraph, στόχος του είναι να προστατεύσει τους εργαζόμενους από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, καθότι και ο ίδιος αντικαπνιστής.

    Τα γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στον 29ο όροφο ουρανοξύστη και το μόνο μέρος που επιτρέπεται το κάπνισμα είναι στο ισόγειο. Γεγονός που σημαίνει ότι το κάθε διάλειμμα για τσιγάρο ανέρχεται περίπου στο ένα τέταρτο. Στους δύο μήνες εφαρμογής του μέτρου, τριάντα από τους 120 εργαζόμενους της Piala έκαναν ήδη χρήση της έξτρα άδειας, συμπεριλαμβανομένου και του διευθύνοντος συμβούλου που πήρες το μέτρο. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, τέσσερις από τους εγαζόμενους αποφάσισαν χάρη στο μέτρο να κόψουν το κάπνισμα.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι Ιάπωνες είναι από τους πλέον “θεριακλήδες” καπνιστές στον πλανήτη, καθώς υπολογίζεται ότι το 21,7% των ενηλίκων καπνίζει, με το ποσοστό να είναι σημαντικά υψηλότερο στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η ιαπωνική κυβέρνησης, όπως συμβαίνει παντού στον κόσμο, προωθεί τα τελευταία χρόνια σημαντικά μέτρα για τον περιορισιμό του καπνίσματος.

    Στην προκειμένη περίπτωση πάντως, οι επικριτές του μέτρου υποστηρίζουν ότι αυτή η απόφαση δημιουργεί επιπλέον διακρίσεις στους χώρους εργασίας.



    ΣΧΟΛΙΑ