• LIFE&STYLE

    Βουλιμία ή ανορεξία: Έτσι είναι να ζεις με τροφικές διαταραχές ( video)

    • NewsRoom


    Οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν πλέον ένα από τα βασικά προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου. Πλησιάζοντας η εβδομάδα που θα είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από το θέμα των διατροφικών διαταραχών, μια βρετανική ομάδα ξεκίνησε έρευνα για τις διατροφικές “ανωμαλίες”.

    Με τον όρο διατροφικές διαταραχές αναφερόμαστε στις 3 πλέον πιο διαδεδομένες, την νευρική ανορεξία, την βουλιμία και το σύνδρομο της υπερφαγίας. Άτομα που έχουν περάσει ανάλογα προβλήματα αποφάσισαν να μιλήσουν ανοιχτά και να εξηγήσουν τι σκέψεις που περνούν από το μυαλό τους στο άκουσμα των λέξεων “χοντρός” και “σύνδρομο υπερφαγίας” μέσα από 2 βίντεο που πραγματοποιήθηκαν με την βοήθεια της εταιρίας παραγωγής “The Cut”.

    Τα δυο clips αυτά ονομάστηκαν “Fat” που σημαίνει πάχος και “Binge eating”, δηλαδή της υπέρμετρης αδηφαγίας μιλώντας στο κάθε βίντεο για το αντίστοιχο πρόβλημα.  Οι περισσότεροι από αυτούς αναφέρθηκαν ότι στο άκουσμα της λέξης “παχύς” μόνο αρνητικά συναισθήματα είναι αυτά που τους προκαλούνται. Κάποιος πιο συγκεκριμένα, λέει ότι η λέξη “πάχος” για αυτόν είναι συνώνυμο του “εχθρού”.

     

    Μια ακόμη ομιλήτρια αναφέρει πως μεγάλωσε θεωρώντας ότι οι αδύνατοι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι, ενώ οι παχύς εκ των πραγμάτων δυστυχισμένοι, πράγμα το οποίο μετά από καιρό συνειδητοποίησε πως δεν ισχύει καθώς τα άτομα με διατροφικές διαταραχές δεν γίνεται να είναι ευτυχισμένα. Ένας ακόμη νεαρός λέει πως η λέξη “πάχος” για αυτόν σημαίνει και αυτόματα “αποτυχία”.

    Στο δεύτερο βιντεάκι με τίτλο “σύνδρομο υπερφαγίας” ή στα αγγλικά ” Binge Eating”, οι συμμετέχοντες έπρεπε να αναλύσουν με ποιο πράγμα, ή συναίσθημα συσχετίζουν την φράση αυτή. Οι περισσότεροι από αυτούς αναφέρθηκαν, πως αφορά μια κυρίως ψυχολογική διαταραχή που αναγκάζει το κάθε άτομο να ” πληγώνει ” τον ίδιο του τον εαυτό. Μια γυναίκα εντυπωσιάζει με την περιγραφή της συγκεκριμένης συνήθειας, ως υπέροχη και τρομερά ενοχική ταυτοχρόνως. Ένας άλλος αναφέρει ότι πρόκειται για μηχανισμό μίμησης.
    Σύμφωνα με μελέτες στη Μεγάλη Βρετανία, τουλάχιστον 725,000 άτομα πλήττονται από αυτές τις ασθένειες σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού εθελοντικού οργανισμού ” Beat Charity”. Η ανορεξία, η βουλιμία και το σύνδρομο της υπερφαγίας είναι από τις πιο κοινές ασθένειες. Ενώ όπως φαίνεται ο γυναικείος πληθυσμός είναι αυτός που πλήττεται περισσότερο, οι όποιες έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από τις ασθένειες αυτές από ότι οι άντρες.



    ΣΧΟΛΙΑ