• Uncategorized

    Τελικά, συμφέρει το leasing αυτοκινήτου;

    • Ιάσων Στατήρης

    Στα χρόνια της πολυετούς οικονομικής κρίσης που «τσάκισε» τα ελληνικά νοικοκυριά, ένας από τους τομείς που υπέφεραν περισσότερο ήταν αυτός των αυτοκινήτων. Και είναι λογικό: Όταν δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει, με capital controls και με τεράστια ποσοστά ανεργίας, δεν είναι το πρώτο πράγμα που περνάει από το μυαλό σου να αγοράσεις νέο αυτοκίνητο.

    Καθώς η Ελλάδα αναδύεται από τα τρίσβαθα της κρίσης, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που εξετάζουν την πιθανότητα να αποκτήσουν ένα καινούργιο αυτοκίνητο. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το αυτοκίνητο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τους περισσότερους από μας, όμως στα χρόνια της κρίσης πολλοί ήταν οι ιδιοκτήτες που δεν άντεχαν οικονομικά να συντηρήσουν σωστά το όχημά τους, με αποτέλεσμα να μη βρίσκεται πλέον στην καλύτερη κατάσταση. Έτσι, γι’ αυτούς είναι επιτακτική η ανάγκη αντικατάστασής του.

    Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι: Leasing ή αγορά αυτοκινήτου; Γιατί αν κάποτε η αγορά αυτοκινήτου ήταν στο μυαλό των περισσότερων από μας ο μοναδικός τρόπος για να αποκτήσουμε το δικό μας αυτοκίνητο, πλέον η αγορά του leasing έχει αναπτυχθεί και δεν απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες, αλλά και σε ιδιώτες, παρέχοντας μία πολύ ενδιαφέρουσα και συμφέρουσα εναλλακτική επιλογή.

    Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της αγοράς αυτοκινήτου λίγο-πολύ τα ξέρουμε όλοι. Όμως τι γίνεται με το leasing; Συμφέρει το leasing αυτοκινήτου;

    Πρακτικά, το leasing μάς προσφέρει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε ένα ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο κάθε λίγα χρόνια και να επωφεληθούμε από τις βελτιωμένες επιδόσεις των νεότερων μοντέλων, αντί να αγοράσουμε ένα αυτοκίνητο που θα κρατήσουμε για 10 ή 15 χρόνια, και στο μεταξύ θα έχει ξεπεραστεί από την τεχνολογία που καλπάζει. Ουσιαστικά, είναι μία μακροχρόνια ενοικίαση αυτοκινήτου.

    Στα θετικά του leasing είναι επίσης η απαλλαγή από δαπάνες χρήσης, μεικτή ασφάλεια, συντήρηση και αλλαγή ελαστικών (που περιλαμβάνονται στο μηνιαίο μίσθωμα), η αποφυγή των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών που συνεπάγεται η αγορά αυτοκινήτου, αλλά και η μεγαλύτερη ευελιξία στην επιλογή μοντέλου, χαρακτηριστικών και εξοπλισμού του αυτοκινήτου.

    Όμως τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του leasing είναι τα εξής:

    –        Κόστος Αγοράς αυτοκινήτου: Με το leasing, ο καθένας μπορεί να αποκτήσει ένα νέο αυτοκίνητο και να πληρώσει μόνο για τα χρόνια που θα το έχει στην κατοχή του, αποφεύγοντας έτσι το μεγάλο κόστος αγοράς και τα πολλά χρόνια αποπληρωμής του αυτοκινήτου.

    –        Service: Με το leasing μπορούμε να ξεχάσουμε τα έξοδα για service για όλα τα χρόνια που θα κρατήσει το νέο μας αυτοκίνητο.

    –        Τέλη Κυκλοφορίας: Με το leasing μπορούμε να ξεχάσουμε τα τέλη κυκλοφορίας.

    –        Μεικτή Ασφάλεια: με το leasing έχεις το κεφάλι σου ήσυχο γιατί μέσα στην τιμή περιλαμβάνεται και μεικτή ασφάλεια.

    Για να είναι βέβαια συμφέρουσα επιλογή το leasing, θα πρέπει να προσέξουμε με ποια εταιρεία θα συνεργαστούμε, καθώς δεν έχουν όλες την ίδια τεχνογνωσία και εμπειρία. Η πρώτη επιλογή που έρχεται στο μυαλό μας όταν ακούμε τη λέξη leasing είναι η Avis, η οποία πέραν του κύρους και του υψηλού επιπέδου των στελεχών που διαθέτει, έχει και μία μεγάλη ποικιλία από οχήματα, από τα οποία μπορεί κανείς να επιλέξει αυτό που ταιριάζει στις δικές του ανάγκες και σε προνομιακές τιμές μίσθωσης.

    Άρα, τελικά συμφέρει το leasing; Η απάντηση είναι «ναι». Αρκεί να επιλέξουμε τον κατάλληλο συνεργάτη.