• Uncategorized

    Με τα μάτια στραμμένα στο Brexit όλοι οι Έλληνες του Λονδίνου


    Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος το οποίο θα αναδείξει την υπερισχύουσα γνώμη των Βρετανών όσον αφορά το μέλλον της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit ή Bremain). Πολλά επιχειρήματα που υποστηρίζουν την παραμονή ή έξοδο της χώρας επικεντρώνονται στην ίδια τη Μεγάλη Βρετανία, όπως είναι και φυσιολογικό. Αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε πώς θα επηρεαστούν κι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες από το δημοψήφισμα, πιο συγκεκριμένα πώς θα επηρεαστούν οι Έλληνες κάτοικοι της Αγγλίας; Πολλοί Έλληνες τα τελευταία χρόνια έχουν μεταναστεύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο είτε για σπουδές είτε για την πιο εύπορη αγορά εργασίας της Γηραιάς Αλβιώνος. Την ίδια στιγμή δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις για τις επιπτώσεις που θα έχει το Brexit στα δίδακτρα των Βρετανικών πανεπιστημίων αλλά και στα προνόμια παραμονής των Ελλήνων. Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για το πώς θα αντιμετωπίζονται οι Ευρωπαίοι πολίτες από εδώ και πέρα.

    Δίδακτρα

    Το 2015 μόνο είδε 10.131 Έλληνες να φοιτούν σε Βρετανικά πανεπιστήμια, ενώ συνολικά υπολογίζεται να φοιτούν γύρω στους 35.000 Έλληνες σε ολόκληρη τη χώρα.

    Μέχρι πρότινος τα δίδακτρα των πανεπιστημίων ανέρχονταν περίπου στις 11 έως 12 χιλιάδες ευρώ  ετησίως για τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν πραγματοποιηθεί το Brexit υπάρχει σοβαρή πιθανότητα τα δίδακτρα να τριπλασιαστούν και να πλησιάσουν αυτά των “overseas”, δηλαδή των φοιτητών που προέρχονται από χώρες εκτός της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία ανέρχονται στις 17 έως 19 χιλιάδες ευρώ.

    Ο μεγαλύτερος φόβος των Ελλήνων φοιτητών της Αγγλίας είναι πως θα αντιμετωπίσουν πολλά εμπόδια για να παραμείνουν μόνιμα στη Μεγάλη Βρετανία εάν η χώρα βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Οι Έλληνες πλέον θα αναγκαστούν να βγάλουν την απαραίτητη βίζα για να παραμείνουν στην χώρα καθώς και τα επιδόματα και δάνεια που λάμβαναν μέχρι τώρα ως Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα μπορούν πια να τα λάβουν.

    Δάνεια

    Τα σχεδόν άτοκα φοιτητικά δάνεια δεν απαιτούν κάποια δύσκολη διαδικασία παρά μόνο την επιβεβαίωση της φοιτητικής ιδιότητας των υποψηφίων. Αφού ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και μπουν στην αγορά εργασίας οι φοιτητές, και βγάζουν εισόδημα πάνω από 24 χιλιάδες ευρώ ετησίως θα αρχίσουν να πληρώνουν στην τράπεζα το 10% του εισοδήματός τους που αντιστοιχεί στη δόση του φοιτητικού τους δανείου .

    Οι Έλληνες που ήδη φοιτούν στα βρετανικά πανεπιστήμια και έχουν εισέλθει υπό τους κανονισμούς που ίσχυαν πριν τις οποιεσδήποτε αλλαγές φέρει η απόφαση του δημοψηφίσματος ενδεχομένως να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους χωρίς αλλαγές στο καθεστώς υπό το οποίο είχαν εισέλθει.

    Εργαζόμενοι

    Πέρα των επιπτώσεων στις σπουδές των Ελλήνων, το Brexit θα επηρεάσει σημαντικά τις ζωές των Ελλήνων κατοίκων της Αγγλίας. Μεταξύ άλλων οι μέρες άδειας που δικαιούνται οι εργαζόμενοι θα μειωθούν από 25 σε 18, οι απολύσεις θα γίνονται αμέσως χωρίς να δίνεται περιθώριο 3 μηνών, η αξία της στερλίνας θα μειωθεί λόγω της υποτίμησης του νομίσματος κι έτσι δεν θα έχει νόημα να κάνει κανείς αποταμίευση. Τέλος, οι Έλληνες πλέον δεν θα δικαιούνται δωρεάν ιατρική περίθαλψη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/stous-rithmous-tou-bremain-ke-to-cha-o-leonidas-mpompolas-stous-kerdismenous/55851

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/lira-tha-katastrafi-ke-o-cameron-tha-paretithi-diavaste-katastrofiko-senario-tis-hsbc-se-periptosi-brexit/55741



    ΣΧΟΛΙΑ