• Πολιτική

    ΣτΕ: Συνταγματικές όλες οι ρυθμίσεις για το «πόθεν έσχες» των δικαστικών

    Συμβούλιο της Επικρατείας

    Συμβούλιο της Επικρατείας


    Μετρητά στα «στρώματα» άνω των 30.000 ευρώ και κειμήλια, τιμαλφή και πίνακες άνω των 40.000 ευρώ θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στο Πόθεν Έσχες.

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματικές και νόμιμες τις διατάξεις για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες. Με δύο αποφάσεις της (813, 814/2019), η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέρριψε τις αιτήσεις πέντε δικαστικών ενώσεων που ζητούσαν την ακύρωση σειράς διατάξεων του νέου νομοθετικού πλαισίου για την ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

    Αναλυτικά, οι ανώτατοι δικαστές έκριναν

    α) ότι η θεσπισθείσα υποχρέωση δήλωσης φυλασσόμενων εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων μετρητών χρημάτων ύψους άνω των 30.000 ευρώ και κινητών πραγμάτων αξίας άνω των 40.000 ευρώ και η συναφώς θεσπισθείσα υποχρέωση εκτίμησης της αξίας των εν λόγω κινητών, για τα οποία οι υπόχρεοι δεν διαθέτουν παραστατικό της εμπορικής αξίας αυτών, δεν αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1, 9 παρ. 1 και 9Α του Συντάγματος και την αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 παρ. 1 εδ. δ του Συντάγματος).

    Ωστόσο οι δικαστές έκριναν ότι η υποχρέωση για τα κινητά μεγάλης αξίας, τα οποία αποκτήθηκαν σε παλαιότερες χρήσεις, περιορίζεται μόνο στη δήλωση τους και δεν απαιτείται εκτίμηση ειδικού για την αξία τους παρά μόνο η καλόπιστη εκτίμηση του υποχρέου.

    β) ότι οι διατάξεις των άρθρων 4 παρ. 1 και 5 παρ. 1 του ν. 4571/2018, στο σκέλος που ορίζεται ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης του άρθρου 3Α του ν. 3213/2003, ορίζονται με απόφαση των Προέδρων των οικείων Δικαστηρίων και με πράξη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αντίστοιχα, και όχι του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, δεν αντίκεινται στα άρθρα 26 και 87 έως 91 του Συντάγματος,

    γ) ότι η ανάθεση με το άρθρο 5 του ν. 4571/2018 του ελέγχου των Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών σε ενδεκαμελές συλλογικό όργανο συγκροτούμενο από τέσσερις ανώτατους δικαστές και δύο ανώτατους εισαγγελείς, τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τον Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και δύο βουλευτές, ως τακτικά μέλη και με Πρόεδρο τον αρχαιότερο από τα μέλη δικαστικό λειτουργό, δεν αντίκειται στην αρχή της διάκρισης των λειτουργιών και στην αρχή της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, δεδομένου ότι το εν προκειμένω όργανο, αποτελούμενο από πρόσωπα αυξημένου θεσμικού κύρους και συγκροτούμενο κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, παρέχει κατ’ αρχήν τις απαραίτητες για την αποστολή του θεσμικές εγγυήσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ «παγώνει» τους ελέγχους Πόθεν Έσχες έως τον Σεπτέμβριο – Τι απαντά το Μαξίμου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣτΕ: Δεν αναστέλλει την υποχρέωση υποβολής Πόθεν Έσχες για τους δικαστές



    ΣΧΟΛΙΑ