• Uncategorized

    Νίκη Τρομπούκη (ERGO): Το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ο ίδιος μας ο εαυτός

    Νίκη Τρομπούκη, Διευθύντρια Τομέα Γραφείου Διευθύνοντος Συμβούλου Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, ERGO


    Οι γυναίκες, λόγω της κοινωνικής δομής, είναι ανάμεσα στις ομάδες που υφίστανται πιο συχνά στερεοτυπικές συμπεριφορές, σημειώνει η Νίκη Τρομπούκη, Διευθύντρια Τομέα Γραφείου Διευθύνοντος Συμβούλου ​​​​​​​​​​​​​​Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής στην ασφαλιστική εταιρεία ERGO.

    Όπως εξηγεί, αυτό που οδηγεί σε τέτοιες στερεοτυπικές συμπεριφορές οι οποίες ενέχουν κάποια προκατάληψη για το φύλο, την εθνότητα, κλπ σχετίζεται άμεσα με τις πεποιθήσεις και τα κριτήρια των εμπλεκόμενων. Τονίζει ότι οι κοινωνίες μας λοιπόν πρέπει να δουλέψουν αυτές τις πεποιθήσεις και τις συμπεριφορές. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να περιορίσουμε δραστικά τις συμπεριφορές που υποκινούνται από προκαταλήψεις ως προς το φύλο, την εθνότητα, την εμφάνιση κ.λπ.

    “Το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε οι γυναίκες που θέλουμε να εξελιχθούμε επαγγελματικά ή και σε άλλες διαστάσεις είναι ο ίδιος μας ο εαυτός”, τονίζει και θεωρεί ότι το σημαντικότερο ρόλο για την ενδυνάμωση των γυναικών παίζει η εκπαίδευση

    -Ο χώρος των επιχειρήσεων δίνει ίδιες ευκαιρίες ανέλιξης σε άντρες και γυναίκες; Παρατηρείτε κάποια αλλαγή στις ευκαιρίες που δίνονται σε γυναίκες σήμερα σε σχέση με πριν 10 ή 15 χρόνια;

    Γυναίκες και άντρες είναι εξίσου ικανοί και σημαντικοί για τον οποιονδήποτε οργανισμό. Και αυτό γιατί τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά που – εφόσον συνδυάζονται δημιουργικά – μπορούν να μεγιστοποιήσουν τη δημιουργικότητα και την αποτελεσματικότητα του οργανισμού.

    Ο κόσμος των επιχειρήσεων, καθ’ εικόνα και ομοίωση του κόσμου μας στις περισσότερες περιπτώσεις, έχει συνηθίσει να βλέπει τους άντρες σε ηγετικές θέσεις και τις γυναίκες σε υποστηρικτικούς ρόλους. Αυτό είναι γεγονός. Οι στατιστικές έρευνες το έχουν αποδείξει περίτρανα. Ωστόσο, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σαφή και συντεταγμένη προσπάθεια ώστε να υποστηριχθεί η γυναίκα στην προσπάθειά της να κερδίσει θέσεις ανάλογες με τους άνδρες συναδέλφους της και να ανθίσει σε αυτές.

    Αν και οι προσπάθειες αυτές είναι ευπρόσδεκτες και αξιόλογες, ωστόσο, θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η αλλαγή της κουλτούρας της κοινωνίας μας θα πάρει αρκετό χρόνο. Επομένως, οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν και να υποστηριχθούν επί μακρώ.

    – Το φύλο σας, ήταν ποτέ λόγος για να αντιμετωπίσετε στερεοτυπικές συμπεριφορές ή κάποια προκατάληψη; Είναι εύκολο να αποδεχθούν τη γυναικεία ηγεσία, άνδρες υφιστάμενοι;

    Όλοι μας στον επαγγελματικό χώρο είναι πιθανό να γίνουμε αποδέκτες επιλήψιμων συμπεριφορών. Αυτό μπορεί να συμβεί μεταξύ ανδρών, μεταξύ ατόμων διαφορετικού φύλου, διαφορετικών εθνικοτήτων, διαφορετικής εμφάνισης κ.ο.κ. Άνδρες και γυναίκες, είναι πιθανό να υποστούν τέτοιου είδους συμπεριφορές. Οι γυναίκες, λόγω της κοινωνικής δομής, είναι ανάμεσα στις ομάδες που υφίστανται πιο συχνά στερεοτυπικές συμπεριφορές. Αυτό που οδηγεί σε τέτοιες στερεοτυπικές συμπεριφορές οι οποίες ενέχουν κάποια προκατάληψη για το φύλο, την εθνότητα, κλπ σχετίζεται άμεσα με τις πεποιθήσεις και τα κριτήρια των εμπλεκόμενων. Οι κοινωνίες μας λοιπόν πρέπει να δουλέψουν αυτές τις πεποιθήσεις και τις συμπεριφορές. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να περιορίσουμε δραστικά τις συμπεριφορές που υποκινούνται από προκαταλήψεις ως προς το φύλο, την εθνότητα, την εμφάνιση κ.λπ. Μονόδρομος λοιπόν είναι η εκπαίδευση και η ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα.

    -Υπάρχει διαφορά στον τρόπο που λειτουργούν οι άντρες σε σχέση με τις γυναίκες μάνατζερς; Τι θα συμβουλεύατε μια γυναίκα που θέλει να ηγηθεί σε άντρες υφισταμένους της; Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που μπορεί να συναντήσει;

    Πράγματι,  γυναίκες και άνδρες λειτουργούν διαφορετικά, όχι μόνο στο επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και στο κοινωνικό, στο πολιτισμικό, στο οικονομικό. Οι γυναίκες οδηγούν διαφορετικά από τους άνδρες. Εκφράζονται διαφορετικά από τους άνδρες. Αυτό είναι που κάνει τους ανθρώπους ιδιαίτερους και πολύτιμους. Για αυτό ακριβώς τον λόγο η ποικιλομορφία είναι τόσο σημαντική για τους οργανισμούς. Ποικιλομορφία που έχει να κάνει με το φύλο, την εθνότητα, την ηλικία, τα επιστημονικά αντικείμενα, τις εμπειρίες.

    Πολλές φορές ωθούμε τις γυναίκες να μιμηθούν τις συμπεριφορές ανδρών συναδέλφων όταν αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης. Αυτό όμως περιορίζει τη μοναδικότητα των συμπεριφορών που προσδιορίζονται από το φύλο. Γιατί λοιπόν να χάσουμε αυτή τη μοναδικότητα; Η συμβουλή μου λοιπόν προς όλους, όχι μόνο τις γυναίκες συναδέλφους, είναι να είναι ο εαυτός τους, να ηγούνται όπως θεωρούν καλύτερα και όπως ταιριάζει στον ψυχισμό και την κουλτούρα τους.

    Να μην ενστερνίζονται ή να μην απορρίπτουν συμπεριφορές επειδή είναι γυναικείες ή ανδρικές, αλλά επειδή ταιριάζουν ή όχι στην προσωπικότητά τους και στα πιστεύω τους. Να είναι ανοιχτοί σε προσλαμβάνουσες παραστάσεις, να ακούν και να παρατηρούν και να προσαρμόζονται κατά την κρίση τους και σύμφωνα με τις περιστάσεις.

    – Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα με στόχο την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια. Θεωρείτε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει ποσόστωση; Έχει σημασία για την αξία μιας εταιρείας η παρουσία γυναικών στα διοικητικά συμβούλια;

    Η θέσπιση της ποσόστωσης είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να επιταχύνουμε μια εξέλιξη. Η ποσόστωση έτσι μπορεί να οδηγήσει τον οργανισμό να καρπωθεί τις ωφέλειες της διαφορετικότητας πιο νωρίς, χωρίς να περιμένει να ωριμάσει μια αλλαγή στην κουλτούρα του οργανισμού. Όπως έχω αναφέρει και παραπάνω, ένα ποικιλόμορφο Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να ωφεληθεί από τη μέθεξη διαφορετικών οπτικών και εμπειριών.

    Επομένως, η ύπαρξη γυναικών στα διοικητικά συμβούλια είναι κατά τη γνώμη μου επωφελής. Θα πρέπει ωστόσο να σημειώσω ότι τα κριτήρια καταλληλότητας θα πρέπει να είναι ίδια για όλα τα μέλη. Σε διαφορετική περίπτωση είναι πιθανό να επιλεγούν μέλη που δεν μπορούν να υπηρετήσουν την εντολή και αυτό συνιστά ξανά μια μορφή διάκρισης και είναι πιθανό να φέρει το μέλος σε αντίστοιχα επαχθή θέση.

    -Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας εμποδίζει μια μεγαλύτερη συμμετοχή τους; Υπάρχουν εμπόδια που οι ίδιες οι γυναίκες βάζουν στους εαυτούς τους και πώς μπορούν να ενδυναμωθούν;

    Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον το θέμα που θέτετε με την ερώτησή σας. Βάζουμε εμείς οι γυναίκες εμπόδια στους εαυτούς μας; Είναι πιθανό.

    Αρκεί κανείς να αναλογιστεί τα στερεότυπα και τις κοινωνικές συμβάσεις με τις οποίες έχουμε μεγαλώσει και τα οποία είναι πιθανό να βάζουν «ταβάνι» στα όνειρά μας. Ξανά εδώ θεωρώ ότι το σημαντικότερο ρόλο για την ενδυνάμωση των γυναικών παίζει η εκπαίδευση. Είναι απαραίτητη η αλλαγή της κουλτούρας μας ώστε να πάψουμε να βλέπουμε εμείς οι ίδιες το φύλο μας ως προσδιοριστικό παράγοντα του ρόλου μας, σε όλες τις περιπτώσεις.

    -Τι θα συμβουλεύατε νέες γυναίκες που θέλουν να ανελιχθούν επαγγελματικά; Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν;

    Το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε οι γυναίκες που θέλουμε να εξελιχθούμε επαγγελματικά ή και σε άλλες διαστάσεις είναι ο ίδιος μας ο εαυτός.

    Πόσο πολύ δηλαδή πιστεύουμε ότι δικαιούμαστε να διεκδικήσουμε υψηλότερες θέσεις στον εργασιακό τομέα.

    Εφόσον πιστέψουμε στον εαυτό μας, νομίζω τα υπόλοιπα μπορούμε να τα διαχειριστούμε πολύ πιο εύκολα. Έχοντας εξασφαλίσει λοιπόν ότι εμείς οι ίδιες πιστεύουμε στο όνειρό μας, θεωρώ ότι πρέπει να δράσουμε με καθαρούς στόχους και συντεταγμένο πλάνο ενεργειών, με δημιουργικότητα, υπομονή και επιμονή που είναι από τις ιδιότητες που μας χαρακτηρίζουν συχνά.

    -Με ποιες πολιτικές μπορούν οι εταιρείες να ενισχύσουν την παρουσία  των γυναικών σε υψηλές θέσεις; Τι κάνει η δική σας εταιρεία γι αυτό;

    Στην ERGO, πιστεύουμε βαθιά στην ενδυνάμωση των γυναικών και στην αξία που έχει η ποικιλία κάθε μορφής στη διαμόρφωση των επιδόσεων του οργανισμού. Άλλωστε ο όμιλος ERGO αλλά και η μητρική της, Munich Re, έχουν ξεκάθαρα εκφράσει την προσήλωσή τους στην αξία της διαφορετικότητας. Για εμάς λοιπόν η ενίσχυση των γυναικών σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας αποτελεί στρατηγική μας δέσμευση και ταυτίζεται με την επιχειρηματική μας ανάπτυξη, καθώς η έκφραση διαφορετικών ιδεών και απόψεων αλλά και τα διαφορετικά προφίλ λήψης αποφάσεων και διοίκησης αποτελούν σημαντική πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

    Για να υποστηρίξουμε αυτό το όραμά μας, αναλαμβάνουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προώθηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, την ενδυνάμωσή τους με στοχευμένες αναπτυξιακές δράσεις αλλά και την γενικότερη “εκπαίδευση” του οργανισμού μας σε θέματα διαφορετικότητας και συμπερίληψης. Συγκεκριμένα, σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα προσωπικής ανάπτυξης με επίκεντρο τη γυναίκα ηγέτιδα στην ERGO που εστιάζει στα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν οι γυναίκες για να αναπτύξουν τις ηγετικές τους ικανότητες καθώς και τις δεξιότητες εκείνες που πρέπει να αναπτύξουν για να ακολουθήσουν μία επιτυχημένη επαγγελματική διαδρομή. Το πρόγραμμα εκτός από τη θεωρία, περιλαμβάνει πρακτικές εξομοίωσης, case studies, 360ο ανατροφοδότηση και την ενεργή συμμετοχή σε μία διαδρομή μάθησης και ανάπτυξης.

    Παράλληλα, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα δυναμικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για θέματα διαφορετικότητας και συμπερίληψης για το σύνολο των στελεχών μας που διοικούν ομάδες αλλά για τα ίδια τα μέλη των ομάδων αυτών.  Με συγκεκριμένες λοιπόν πρωτοβουλίες αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι για εμάς αποτελεί στρατηγική προτεραιότητά μας η διαμόρφωση ενός εργασιακού περιβάλλοντος χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς που προωθεί την έκφραση διαφορετικών ιδεών και απόψεων, τον αλληλοσεβασμό και την ανοιχτή επικοινωνία.



    ΣΧΟΛΙΑ