• Uncategorized

    Τον Οκτώβριο το νέο «Εξοικονομώ ΙΙ» με 292 εκατ.ευρώ δημόσια δαπάνη

    • NewsRoom
    φόρος


    Λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος των τραπεζών που επιθυμούν να συμμετάσχουν ως Χρηματοδοτικοί Οργανισμοί στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΙΙ», ενώ στις 15 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν υποβληθεί και οι προτάσεις των ενδιαφερομένων, που θα αποτελέσουν τον σύμβουλο τεχνικής υποστήριξης της δράσης. Με βάση τον παραπάνω σχεδιασμό εκτιμάται ότι οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, ώστε τον Οκτώβριο το πρόγραμμα να είναι διαθέσιμο στους ενδιαφερόμενους.

    Το ύψος των κονδυλίων που θα αξιοποίησει το πρόγραμμα αναμένεται να ανέλθει στα 800 εκατ. ευρώ. Εκ του ποσού αυτού, τα 292 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν τη δημόσια δαπάνη, δηλαδή την κρατική επιχορήγηση, και τα υπόλοιπα θα προκύψουν είτε από τραπεζικό δανεισμό, είτε από την ίδια συμμετοχή των ιδιοκτητών. Όπως ορίζει το πρόγραμμα, ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά τελικό αποδέκτη (σ.σ. ιδιοκτήτη κατοικίας) δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με αποτέλεσμα τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Ενέργειας να εκτιμούν ότι στο πρόγραμμα θα υπαχθούν περίπου 35.000 έως 40.000 κατοικίες.

    Η ουσιαστική διαφορά του νέου προγράμματος σε σχέση με το προηγούμενο είναι ότι δεν απαιτείται τραπεζικό δάνειο, κάτι που αποτελούσε προϋπόθεση για το προηγούμενο. Στο «Εξοικονομώ ΙΙ», όπως προαναφέρθηκε, ο επιλέξιμος προϋπολογισμός του σχεδίου αναβάθμισης μπορεί να ανέλθει στις 25.000 ευρώ και με δεδομένο ότι το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης μπορεί να διαμορφωθεί στο 70% του επιλέξιμου προϋπολογισμού (σ.σ. λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια), τότε το μέγιστο ύψος της επιδότησης μπορεί να διαμορφωθεί στις 17.500 ευρώ.

    Το επιπλέον ποσό (έως τις 25.000 ευρώ) καλύπτεται είτε από ίδια συμμετοχή ή από τραπεζικό δανεισμό. Στην περίπτωση που χορηγηθεί δάνειο, η διάρκεια της αποπληρωμής του καθορίζεται στα 4, 5 ή 6 έτη, με καταληκτική ημερομηνία επιλεξιμότητας τόκων την 31.12.2023. Το μέγιστο ύψος του δανείου μπορεί να είναι 25.000 ευρώ, ενώ το επιτόκιο (σταθερό) θα είναι 6%. Ωστόσο, επειδή προβλέπεται 100% επιδότηση του επιτοκίου από το ΕΤΕΑΝ, στην ουσία θα είναι άτοκο για τον δανειολήπτη.

    Επιλέξιμη κατοικία για τις ανάγκες του προγράμματος είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία ως σύνολο κτιρίου και το μεμονωμένο διαμέρισμα που ικανοποιεί τα ακόλουθα κριτήρια:

    – Χρησιμοποιείται ως κατοικία.

    – Φέρει οικοδομική άδεια.

    – Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

    – Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

    Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις αφορούν:

    1. Αντικατάσταση κουφωμάτων.

    2. Αντικατάσταση συστημάτων σκίασης.

    3. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής.

    4. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης.

    5. Αναβάθμιση του συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.

    Τέλος, εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ξεκινήσει και η αποπληρωμή περισσότερων από 6.000 δικαιούχων  που είχαν υπαχθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα, καθώς χθες δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 3039 τεύχος Β’) η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, για την ενεργοποίηση του δεύτερου ενδιάμεσου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον». Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο ενδιάμεσο πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2016, με την εξασφάλιση 75 εκατ. ευρώ, κάλυψε πάνω από 8.500 ωφελούμενους.



    ΣΧΟΛΙΑ