ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Βραζιλία: Ο Λούλα καταγγέλλει τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά των δικαστών στη δίκη του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου
Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα τη σύλληψη περισσότερων από 500 ατόμων που θεωρούνται ύποπτοι για συνδέσεις με τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για ενορχήστρωση της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016. «Έχουν εκδοθεί 704 εντάλματα σύλληψης και έχουν συλληφθεί 543 άτομα», γνωστοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Η επιχείρηση, που διεξήχθη σε 59 από τις 81 τουρκικές επαρχίες, είχε στόχο την οικονομική δομή της «τρομοκρατικής οργάνωσης FETO», αρκτικόλεξο που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για να χαρακτηρίσει το δίκτυο Γκιουλέν.
Ο λόγος που κατηγορούνται
Οι ύποπτοι που συνελήφθησαν σήμερα κατηγορούνται ότι έλαβαν ή αναδιένεμαν χρήματα που εστάλησαν από το εξωτερικό από υποστηρικτές του Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Στο παρελθόν πολύτιμος σύμμαχος του Ερντογάν, ο Φετουλάχ Γκιουλέν κατηγορήθηκε από τις τουρκικές αρχές ότι διέδιδε υποψίες διαφθοράς που στόχευαν την κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2013, όταν ο Ερντογάν ήταν ακόμη πρωθυπουργός.
Ο Γκιουλέν, 81 ετών, θεωρείται από τον πρόεδρο Ερντογάν ως ενορχηστρωτής της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016. Έκτοτε, οι τουρκικές αρχές έχουν κάνει περισσότερες από 300.000 συλλήψεις μετά από αυτό το αποτυχημένο πραξικόπημα, ιδιαίτερα στις τάξεις της αστυνομίας, της δικαιοσύνης και του στρατού και μεταξύ διανοουμένων.
Η Τουρκία απαιτεί από τη Σουηδία και τη Φινλανδία την έκδοση των γκιουλενιστών αγωνιστών που ζουν στο έδαφός τους, θέτοντας αυτό ως προϋπόθεση για την επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο της ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.
Διαβάστε επίσης
Τζο Μπάιντεν: Στα σκαριά νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις αν επικρατήσουν οι Δημοκρατικοί
Μπερλουσκόνι: «Θα είμαι σύμβουλος της Μελόνι, μου το ζήτησε η ίδια»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μononews Shipbrokers 10
- «Αποχρώσεις: Ημερολόγια Θέρους» – Όταν το φως και η μνήμη ζωντανεύουν στην καρδιά της Αθήνας
- LVMH: Ο γαλλικός όμιλος φαίνεται να εξετάζει την πώληση της Fenty Beauty για 2,8 δισ.
- Τράπεζες: Ισχυρή παρουσία στις αγορές με «πράσινα ομόλογα» – Αντλήθηκαν κεφάλαια άνω των 6 δισ. ευρώ το 2025