• Uncategorized

    Γ. Στουρνάρας-Danièle Nouy:Πρόσθετα κεφάλαια για τις τράπεζες που δεν θα πετύχουν τους στόχους

    Στουρνάρας τράπεζα της Ελλάδος

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος


    Τους στόχους που θα επιβάλλουν στις ελληνικές τράπεζες, και το σχετικό ποινολόγιο, «κλειδώνουν» ως την επόμενη Παρασκευή η Ντανιέλ Νουί και ο Γιάννης Στουρνάρας. Με επιβολή της πώλησης δανείων, πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις, ακόμη και αντικατάσταση διοικήσεων απειλεί η γαλλίδα επικεφαλής του SSM ενώ ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει ήδη δώσει στίγμα προθέσεων στους έλληνες τραπεζίτες.

    Ο κεντρικός στόχος είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40,5% μέσα σε τρισήμισυ χρόνια, δηλαδή κατά 41 δισ.ευρώ ενώ για κάθε τράπεζα ο ρυθμός είναι διαφορετικός και κυμαίνεται από 35% ως 46% ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο που έχει η καθεμία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Όμιλος Πειραιώς, έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των NPEs κατά 46,2% και κατά 18,4 δισ.ευρώ ως το τέλος του 2019 ενώ για την Alpha Bank, ο στόχος είναι η μείωση σε ποσοστό 35,3% και 18 δισ.ευρώ. Ποσοστιαία υποχώρηση της τάξης του 39% επιδιώκει η Eurobank με μείωση των NPEs κατά 12,2 δισ.ευρώ ενώ για την Εθνική Τράπεζα, ο στόχος διαμορφώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε -39,5% και σε 13 δισ.ευρώ λιγότερα NPEs.

    Η αποκλιμάκωση των κόκκινων χαρτοφυλακίων είναι εποπτική υποχρέωση αλλά και ανάγκη για να ενισχυθεί το επενδυτικό στόρυ που έχει εξασθενήσει. Είναι ενδεικτικό ότι το μεγαλύτερο μέρος των ερωτήσεων στα roadshow, όπως και αυτό του Λονδίνου που είναι σε εξέλιξη, περιστρέφεται γύρω από την πρόοδο στα NPLs, τους στόχους που επιβάλλει ο SSM και το νομοθετικό πλαίσιο.

    Η προσδοκία για την υποχώρηση του στοκ των NPEs, υφιστάμενων αλλά προφανώς και όσων προστίθενται, εξαρτάται από την εξέλιξη πολλών παραγόντων και μεταξύ άλλων, πως θα εξελιχθεί η οικονομία και πότε θα εφαρμοστεί το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο.

    Το μίγμα της στρατηγικής έχει δοθεί στα βασικά του σημεία στον κλάδο και δίνει έμφαση σε αναδιαρθρώσεις και ρυθμίσεις και σε μικρότερο ποσοστό, της τάξης του 12% επί του συνόλου του όγκου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που σήμερα φθάνει τα 108,6 δισ. ευρώ έναντι 103,5 δισ.ευρώ του τέλους του 2015, σε πωλήσεις δανείων και ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων.

    Το κλίμα που εισπράττουν οι τραπεζίτες είναι ότι οι «ποινές» που θα επιβάλλονται σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι θα είναι αυστηρές. Το πιο άμεσο θα είναι ο εξαναγκασμός σε πιο δραστικές κινήσεις πώλησης δανείων, κάτι που οι τράπεζες θέλουν να αποφύγουν σε μεγάλη τουλάχιστον κλίμακα.

    Στο ποινολόγιο, θα περιλαμβάνεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, και επιβολή πρόσθετων κεφαλαιακών απαιτήσεων ενώ η αποτυχία στην υλοποίηση των στόχων θα «χτυπάει» και στις διοικήσεις και την αξιολόγησή τους, με το ρίσκο κάποιοι να θεωρηθεί ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και να απομακρυνθούν.

    Σε κάθε περίπτωση, η επιβολή ποινών δεν θα είναι «αυτόματη» αλλά θα υπάρχει εκτίμηση των συνθηκών και των πρακτικών που ακολουθούνται, με τον τελικό λόγο να ανήκει στον SSM.

    Oι τράπεζες καλούνται να επιτύχουν εννέα επιχειρησιακούς στόχους, οι οποίοι θα αποτυπώνουν τις επιδόσεις, μεταξύ άλλων, όσο αφορά τις ανά τρίμηνο τις εισπράξεις, ρευστοποιήσεις και πωλήσεις NPEs, τα δάνεια με μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, την μη εξυπηρετούμενη έκθεση για πάνω από 720 ημέρες (μη καταγγελμένα δάνεια), τα καταγγελμένα δάνεια για τα οποία έχουν ξεκινήσει νομικές ενέργειες ως προς τα καταγγελμένα δάνεια, τα NPEs των βιώσιμων μμε για τα οποία έχει γίνει σχετική μελέτη βιωσιμότητας το τελευταίο δωδεκάμηνο.

    Όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, οι τράπεζες θα έχουν στόχους για τη διευθέτηση των NPEs από μμε και μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν δανειακή έκθεση σε περισσότερες από μία τράπεζες και για τα οποία έχει υλοποιηθεί κοινό σχέδιο αναδιάρθρωσης, όπως και για τα επιχειρηματικά NPEs για τα οποία οι τράπεζες έχουν αναθέσει σε ειδικούς την υλοποίηση σχεδίου αναδιάρθρωσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/pii-ine-dekaexi-trapezites-pou-vriskonte-sto-londino/75954



    ΣΧΟΛΙΑ