• Uncategorized

    Fraport Greece: Έσοδα 206,2 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο

    • NewsRoom
    φραπορτ ζινελ

    Alexander Zinell, CEO Fraport Greece


    Αύξηση εσόδων και λειτουργικών κερδών παρουσιάζει η Fraport στην Ελλάδα στο α΄ εξάμηνο του 2019, αλλά και ζημίες, καθώς συνεχίζει το  επενδυτικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των περιφερειακών αερολιμένων της χώρας.

    Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, χθες, η γερμανική Fraport,  η μεγαλύτερη ανάπτυξη του γερμανικού ομίλου προέρχεται από τις δραστηριότητες εκτός Γερμανίας, με πιο σημαντικές εκείνες της διαχείρισης του αεροδρομίου της Λίμας στη Χιλή και των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας μας.

    Η θυγατρική της εταιρεία στην Ελλάδα Fraport Greece παρουσίασε στους πρώτους έξι μήνες του έτους έσοδα 206,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 45,5% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018. Παράλληλα, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 46,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 13,3%.

    Τα καθαρά αποτελέσματα, ωστόσο, διαμορφώθηκαν σε ζημίες, ύψους 19,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 20,7 εκατ. ευρώ που ήταν στο α΄ εξάμηνο του 2018.

    Οι ζημίες αποδίδονται στις υψηλές κεφαλαιουχικές δαπάνες που γίνονται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γερμανικής εταιρείας, που ελέγχει κατά 73% των ελληνική Fraport, το πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των αεροδρομίων συνεχίζεται κανονικά και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.

    Η σημαντική αύξηση των εσόδων αποδίδεται αφενός μεν στην αύξηση της κίνησης, αφετέρου δε στην εφαρμογή του λογιστικού προτύπου ΕΔΔΠΧΠ 12. Το πρότυπο αυτό θεωρεί τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού έσοδα. Χωρίς την εφαρμογή του συγκεκριμένου προτύπου η εταιρεία αναφέρει (οργανικά) έσοδα 103,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 11,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

    Η ανάπτυξη αυτή αποδίδεται κυρίως στην αύξηση της επιβατικής κίνησης. Η εταιρεία αναφέρει άνοδο 2,7% στη διακίνηση επιβατών, ο αριθμός των οποίων ανήλθε σε 10,92 εκατομμύρια. Επίσης, η εταιρεία αναφέρει μείωση 7% στο όγκο των εμπορευματικών μεταφορών (φορτία, ταχυδρομείο κ.λπ.) και αύξηση των κινήσεων των αεροσκαφών κατά 3,8%.



    ΣΧΟΛΙΑ