• Uncategorized

    Απώλειες για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω κρίσης με Ιράν

    • NewsRoom


    Με απώλειες έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπό το βάρος των απειλών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, μετά τον θάνατο του στρατηγoύ Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε την Παρασκευή από αμερικανικό πλήγμα στο Ιράκ. Στο κλίμα αυτό οι επενδυτές απομακρύνονται από περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται επικίνδυνα και να προτιμούν ασφαλέστερες επιλογές, όπως τα ομόλογα και ο χρυσός.

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο Eurostoxx 600 έχασε 0,41% στις 416,63 μονάδες, με τους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, των χημικών και των ταξιδιών να σημειώνουν πτώση άνω του 1% και να ηγούνται των απωλειών, καθώς οι περισσότεροι κλάδοι κινήθηκαν στο κόκκινο.

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 0,62% στις 7.575 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διολίσθησε 0,51%, στις 6.013 μονάδες, ενώ ο DAX στη Γερμανία έχασε 0,70% στις 13.126 μονάδες.

    Στην ευρωπεριφέρεια, ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 σημείωσε πτώση 0,47%, στις 9.600 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,51% στις 23.581 μονάδες.

    Εν τω μεταξύ, η ένταση γύρω από την κρίση στο Ιράν συνεχίζεται και η διεθνής ανησυχία μεγαλώνει καθώς το Ιράν έχει ανακοινώσει ότι δεν θα τηρήσει πλέον τους περιορισμούς εμπλουτισμού ουρανίου που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας πυρηνικής ενέργειας του 2015. Σε αυτό ο Τραμπ απάντησε με ανάρτηση στο twitter όπου έγραψε: “Το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο”.

    Σήμερα το πρωί, εν τω μεταξύ, πραγματοποιήθηκε η κηδεία του Σουλεϊμανί όπου συγκεντρώθηκε χιλιάδες κόσμος. Το τεράστιο πλήθος που συγκεντρώθηκε, αλλά και όσοι Ιρανοί περπατούσαν κατά μήκος των λεωφόρων Ενγκελάμπ (“Επανάσταση” στα περσικά) και Αζαντί (“Ελευθερία”) κρατούσαν κόκκινες σημαίες (το χρώμα του αίματος των “μαρτύρων”) ή σημαίες του Ιράν, αλλά και του Λιβάνου και του Ιράκ. Στους δρόμους αντηχούσαν τα συνθήματα “Θάνατος στην Αμερική”, και “Θάνατος στο Ισραήλ”.

    Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εξάλλου, το κοινοβούλιο του Ιράκ προχώρησε σε ψήφισμα καλώντας την κυβέρνηση να απελάσει ξένα στρατεύματα από τη χώρα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απάντησε απειλώντας ότι θα επιβάλει κυρώσεις στο Ιράκ.  ρονιά με θετική νότα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη δραστηριότητά του σε εννέα μήνες, τον Δεκέμβριο, παρά τις πολιτικές και οικονομικές ανησυχίες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, σύμφωνα με έρευνα της Δευτέρας.

     



    ΣΧΟΛΙΑ