Τράπεζες

Βασίλης Ψάλτης: Το 2021 δημιουργούμε τη νέα Alpha Bank

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


«Το 2021 δημιουργούμε τη νέα  Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 0,86.

Διαμορφώνουμε μία νέα τράπεζα, που στηρίζεται στην αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη, που αποτελεί φορέα ανάδειξης και προσέλκυσης ταλέντου, που βρίσκεται στο πλευρό των συμπολιτών μας, αυξάνοντας το αποτύπωμά της στην Κοινωνία. Μία νέα τράπεζα, που θα δημιουργεί περισσότερη αξία για τους πελάτες, τους μετόχους και το προσωπικό της».

Το μήνυμα αυτό έστειλε ο CEO της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης, στους εργαζόμενους του Ομίλου σημειώνοντας πως «στο  επίκεντρο μπαίνει πλέον το απαιτητικό Πρόγραμμα Μετασχηματισμού της τράπεζας, που εδράζεται σε τρεις πυλώνες, την πελατοκεντρική προσέγγιση, την αναδιάρθρωση του λειτουργικού μοντέλου και, βεβαίως, τη βελτίωση της οργανωτικής αποτελεσματικότητας, με την ανάδειξη του ταλέντου του προσωπικού της τράπεζας».

«Το Πρόγραμμα Μετασχηματισμού μας εισέρχεται στην πλέον σύνθετη, αλλά και δημιουργική του φάση. Η υλοποίησή του εδράζεται στη δέσμευση όλης της ανώτατης διοικητικής ομάδας της τράπεζας αλλά κυρίως βασίζεται στην αποτελεσματική ομαδική προσπάθεια όλων μας», αναφέρει στο μήνυμα του ο κ. Βασίλης Ψάλτης.

Η  Alpha Bank, επιβεβαίωσε τη δυνατότητα της να αποτελεί – και στα δύσκολα – το σημείο αναφοράς για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, τονίζει ο επικεφαλής της και υπογραμμίζει πως η τράπεζα θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει την ενισχυμένη σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες της.

«Τώρα που έρχεται η ώρα των αποφάσεων, πρέπει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πελατών μας, είτε αυτοί επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις, είτε να σχεδιάσουν το αύριο, επενδύοντας στην επερχόμενη ανάκαμψη», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ψάλτης κάνει αναφορά και στα πεπραγμένα του 2020 και δηλώνει υπερήφανος για την υλοποίηση του Project Galaxy και μάλιστα μέσα σε  «μέγιστης αβεβαιότητας».

Το  Project Galaxy, που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ηρακλής» αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη που λαμβάνει πιστοληπτική αξιολόγηση.

«Χωρίς το καθεστώς απαγόρευσης μετακινήσεων να ανακόψει τη δυναμική της συναλλαγής και με τις αμέτρητες ώρες εργασίας που αφιέρωσαν δεκάδες συνάδελφοί μας, τους οποίους και ευχαριστώ προσωπικά, ολοκληρώθηκε εντός χρονοδιαγράμματος η μεταβίβαση της δραστηριότητας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στη Cepal. Πλέον, και αξιοποιώντας το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση αυτής της σύνθετης συναλλαγής, με πρωτόγνωρη ταχύτητα σε σχέση με τον ανταγωνισμό», αναφέρει ο κ. Ψάλτης, υπενθυμίζοντας πως τον Ιούλιο του 2020, η Alpha Bank ολοκλήρωσε και την πώληση του χαρτοφυλακίου Neptune, βελτιώνοντας ουσιωδώς την ποιότητα του ενεργητικού της.

Στον απολογισμό μίας εξαιρετικά απαιτητικής χρονιάς περιλαμβάνονται ακόμη:

–       Η έκδοση σε διεθνείς επενδυτές ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, έκδοση που υπερκαλύφθηκε 10 φορές και, μάλιστα, με την καλύτερη τιμολόγηση που έχει επιτύχει ποτέ ελληνική τράπεζα, αλλά και το swap κρατικών ομολόγων με την Ελληνική Δημοκρατία, τον Δεκέμβριο.

–       Η παροχή ουσιαστικής στήριξης στους Πελάτες της Τράπεζας που δοκιμάζονται από την κρίση. Τουλάχιστον 100 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία, έτυχαν ρυθμίσεων οφειλών και αναστολών δανείων. Επιπλέον, περισσότερα από 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ εκταμιεύτηκαν προς τις επιχειρήσεις, ώστε να ενδυναμώσουν τους ισολογισμούς τους και να βγουν νικητές από την κρίση. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση που είχε η Τράπεζα από το 2008 και περιλαμβάνει χρήση των κρατικών εγγυοδοτικών προγραμμάτων ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

–       Η συνεχής βελτίωση της ψηφιακής εμπειρίας των Πελατών της Τράπεζας, μέσω της παροχής νέων υπηρεσιών, όπως το Digital Business Onboarding, με το οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να ξεκινήσουν τη συνεργασία τους με την Alpha Bank εξ’ αποστάσεως, το άνοιγμα λογαριασμού από το κινητό τηλέφωνο αλλά και το myAlpha Ραντεβού. Πλέον του 90% των εγχρήματων συναλλαγών πραγματοποιούνται στα ψηφιακά δίκτυα (web, mobile, ATM και Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών ΚΑΣ) και η Alpha Bank αποτελεί την τράπεζα επιλογής των καταναλωτών στον τομέα των ανέπαφων πληρωμών και αγορών, έχοντας εισαγάγει καινοτόμα ψηφιακά προϊόντα, όπως το Apple Pay, το myAlpha Wallet και το Garmin Pay.

–       Η επίτευξη στρατηγικών συμπράξεων όπως η πολυετής συμφωνία με την Generali, η οποία και θέτει ισχυρά θεμέλια, ώστε η Alpha Bank να ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστική της θέση στον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.

–       Η ενοποίηση των διεθνών εταιριών του χρηματοπιστωτικού τομέα, και συγκεκριμένα των Alpha Bank Romania, Alpha Bank Cyprus και Alpha Bank Albania, κάτω από μια εταιρία συμμετοχών, ενέργεια που θα αυξήσει τη στρατηγική ευελιξία του Ομίλου. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει το ιδιαίτερα επιτυχημένο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην Κύπρο που, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της απόσχισης της δραστηριότητας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά τα πρότυπα της Ελλάδος, θα βελτιώσει δραστικά την αποτελεσματικότητα της Τράπεζας στην Κύπρο και θα επιτρέψει την επανατοποθέτησή της στην κυπριακή αγορά.

–       Η ουσιαστική στήριξη προς την Κοινωνία, με επίκεντρο την ενίσχυση των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που βρέθηκε στην «πρώτη γραμμή της μάχης» με την πανδημία, μέσα από χορηγίες προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που υπερέβησαν το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 


ΣΧΟΛΙΑ