• Τράπεζες

    Βασίλης Ψάλτης: Σημαντικό εργαλείο για τη μείωση των κόκκινων δανείων το APS

    • Ευγενία Τζώρτζη
    ψαλτης

    Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank


    Σημαντικό εργαλείο για τη μείωση των κόκκινων δανείων θα αποτελέσει η δημιουργία του Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme), που προωθείται ενεργά από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές.

    Η Alpha Bank, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών για τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου θα αξιοποιήσει αυτό το εργαλείο, αλλά και κάθε άλλη δυνατότητα που υπάρχει προκειμένου να επιταχύνει το στόχο μείωσης των κόκκινων δανείων, το ύψος των οποίων σε ατομική βάση διαμορφώθηκε στο τέλος του εξαμήνου στα 21,3 δισ. ευρώ από 21,9 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου 2018.

    Η Alpha Bank εφαρμόζει επιθετική πολιτική μείωσης των κόκκινων δανείων, επιτυγχάνοντας την περαιτέρω συρρίκνωση κατά 400 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2019 μέσω της επιτυχούς εφαρμογής του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης Καθυστερήσεων Λιανικής, που προβλέπει οργανικά μέτρα αλλά και σημαντικές διαγραφές για τους πελάτες της.

    Η τράπεζα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πώλησης των δυο μη εξυπηρετούμενων δανειακών χαρτοφυλακίων που είχαν προγραμματισθεί για το 2019 και αφορούν πρώτον, σε χαρτοφυλάκιο μη Εξυπηρετούμενων Δανείων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα, συνολικής λογιστικής αξίας πριν από προβλέψεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ περίπου («Project Neptune») και δεύτερον, σε χαρτοφυλάκιο δανείων λιανικής με εξασφαλίσεις σε οικιστικά ακίνητα μέσω τιτλοποίησης, συνολικής λογιστικής αξίας πριν από προβλέψεις , ύψους 1,9 δισ. ευρώ περίπου («Project Orion»).



    ΣΧΟΛΙΑ