• Τράπεζες

    Βασίλης Ψάλτης: Ο τραπεζίτης που δεν κάνει εκπτώσεις στο όραμα της Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης. Διευθὐνων Σύμβουλος Alpha Bank


    Το ρολόι του χρόνου κάνει στροφή και γυρίζει τρεις βδομάδες πίσω…

    Ένα ηλιόλουστο πρωινό Σαββάτου στο Golden Hall στο Μαρούσι. Μέρα εκπτώσεων. Ανάμεσα στους πολλούς επισκέπτες του πολυκαταστήματος Attica Stores είναι και ένας τραπεζίτης που περνάει απαρατήρητος.

    Δεν έχει άλλωστε κάτι εξεζητημένο,  που συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν συνοδεύεται  από σωματοφύλακα, αλλά από την οικογένεια του.

    Ανεβαίνουν στον όροφο με τα αντρικά και ο 50χρονος CEO της Alpha Bank, ο κ. Βασίλης Ψάλτης ψάχνει για το κοστούμι που τον ενδιαφέρει.

    -Ωραίο το κοστούμι σας, του είπα λίγες μέρες αργότερα στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ως CEO στους δημοσιογράφους.

    -Το αγόρασα τώρα στις εκπτώσεις, μου απάντησε.

    Με το ίδιο ακριβώς πνεύμα -του απόλυτου ελέγχου στο οικονομικό οικοδόμημα της  τράπεζας- κινείται ο Βασίλης Ψάλτης, χωρίς μάλιστα να κάνει την παραμικρή έκπτωση,  στο νέο επιχειρηματικό όραμα της Alpha Bank. Καθοριστικό στοιχείο του οποίου είναι η απεμπλοκή από τα «κόκκινα» δάνεια και η λειτουργική ανασύνταξη της τράπεζας, έτσι ώστε να ανταποκριθεί ορθολογικά στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Στρατηγικής σημασίας προτεραιότητα είναι και η  ικανοποίηση των πελατών της, προσφέροντας τους γρήγορη και αξιόπιστη εξυπηρέτηση, εξατομικευμένες προτάσεις και λύσεις, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ενός.

    Εξάλλου το νέο στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια διήμερου roadshow στο Λονδίνο (Τετάρτη και Πέμπτη) έχει τη στήριξη των μεγάλων θεσμικών χαρτοφυλακίων και διεθνών επενδυτών.

    Στο πλαίσιο των επαφών με τους θεσμικούς επενδυτές, ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης και ο CFO Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, μαζί με στελέχη του Investors Relations, συναντήθηκαν με περισσότερους από 50 αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων και χαρτοφυλάκια όπως η Blackrock και η Schroders, από τους βασικούς μετόχους της τράπεζας. Ο επόμενος κύκλος συναντήσεων προγραμματίζεται τον Δεκέμβριο σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη.

    Το νέο στρατηγικό σχέδιο έχει τη στήριξη των μεγάλων θεσμικών χαρτοφυλακίων, ενώ σημαντικά αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον των επενδυτών στο σύνολό τους, καθώς επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τις θετικές προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας που δημιουργεί η μείωση της αβεβαιότητας, η δημοσιονομική αναπροσαρμογή προς την ανάπτυξη, η εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων.

    Το 2018 

    Ήταν τέτοιες μέρες, πέρυσι το Νοέμβριο που ο Βασίλης Ψάλτης ανέλαβε τον ηγετικό ρόλο του CEO της Alpha Bank, διαδεχόμενος τον κ. Δημήτρη Μαντζούνη.

    Πολλούς μπορεί να τους ξένισε η εξέλιξη αυτή, καθώς ήταν ο πρώτος που «έσπαγε» τον κρίκο της διοικητικής ηγεσίας από την ευρύτερη οικογένεια Κωστόπουλου.

    Βέβαια, όλα τα τελευταία χρόνια, ο τεχνοκράτης Βασίλης Ψάλτης είχε δώσει τα διαπιστευτήρια του.

    Μεθοδικός, αποτελεσματικός και κυρίως ιδιαίτερα χαμηλών τόνων, ήταν ο κεντρικός  δίαυλος επικοινωνίας της τράπεζας με τα μεγάλα ξένα fund. Κάτι όχι ιδιαίτερα εύκολο –δεδομένης και της συγκυρίας που βίωνε η χώρα-, ωστόσο εκείνος το έφερνε σε πέρας, πλαισιωμένος φυσικά και από άλλα στελέχη της Alpha Bank.

    Η σφραγίδα του στο νέο μοντέλο της τράπεζας πιστοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες, όταν μαζί με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Alpha Bank κοινοποίησε και το νέο επιχειρησιακό πλάνο. Σ αυτήν τη συνάντηση ανέφερε μεταξύ των άλλων πως: «Κτίζουμε βήμα- βήμα τη νέα Alpha Bank, αλλάζουμε κουλτούρα, η τράπεζα έχει ιστορία, αγκαλιάζουμε την ιστορία της και θα την εξελίξουμε»

    Αν και από ορισμένες πλευρές γίνονται αναφορές για το «λογιστικής ακρίβειας στιλ» που έχει ο τραπεζίτης, ο ίδιος λέει σε συνεργάτες του ότι το ζητούμενο είναι ένα και μόνο «να γίνεται σωστά η δουλειά».

    Επικοινωνιακά χαρακτηρίζεται απόμακρος, αν και η σχέση  του  με τους άλλους τραπεζίτες είναι καλές.  Μάλιστα όσοι γνωρίζουν  περισσότερα αναφέρουν ότι σε πολλές περιπτώσεις, προτιμά ο ίδιος να έχει δια ζώσης επαφές με τους συνάδελφους του.

    Εκ φύσεως πλέον η δουλειά  στην τράπεζα τον απορροφά πολλές ώρες. Τον τελευταίο χρόνο το κυρίαρχο για τον κ. Ψάλτη ήταν να δομηθεί με τέτοιο τρόπο το νέο επιχειρησιακό μοντέλο της τράπεζας, που θα την φέρει στη νέα εποχή.

    Έτσι τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που διαθέτει προτιμά να τον περνά με την οικογένεια του και λίγους καλούς φίλους. Και διαβάζει, βιβλία που αφορούν το banking και τη σύγχρονη οικονομική σκέψη.

    Αν και είναι ΑΕΚτζής σπάνια πάει στο γήπεδο για να παρακολουθήσει αγώνα της ομάδας του, αφού δεν υπάρχει χρόνος.

    Ο κ. Βασίλης Ψάλτης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Μεγάλωσε στη γειτονιά του Αγίου Σώστη και πήγε σχολείο στην Γερμανική Σχολή. Στη συνέχεια έφυγε για σπουδές στην Ελβετία. Είναι κάτοχος διδακτορικού  διπλώματος και μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου St. Gallen στην Ελβετία με ειδίκευση στην Τραπεζική.

    Στην Alpha bank ξεκίνησε να εργάζεται πριν από 12 χρόνια το 2007.  Το 2010 ανέλαβε Chief Financial Officer (CFO) του Ομίλου και το 2012 Γενικός Διευθυντής, θέσεις από τις οποίες συνέβαλε σημαντικά στην άντληση κεφαλαίων και στη διεύρυνση της μετοχικής βάσεως της Alpha Bank με τη συμμετοχή ξένων θεσμικών επενδυτών, καθώς και στην υλοποίηση σημαντικών εξαγορών και συγχωνεύσεων, στο πλαίσιο της αναδιαρθρώσεως του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενισχύοντας τη θέση της τράπεζας.

    Μάλιστα ψηφίσθηκε από θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές ως έβδομος καλύτερος CFO πανευρωπαϊκά (το 2014 και το 2018) στις διεθνείς δημοσκοπήσεις της εταιρίας Extel.



    ΣΧΟΛΙΑ