• Τράπεζες

    Βασίλης Ψάλτης: Κόκκινα δάνεια στο 5%, πιστωτική επέκταση στα 2,2 δισ. ευρώ και μέρισμα για τη χρήση του 2023 οι βασικοί στόχοι της Alpha Bank

    O Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank


    Μείωση των «κόκκινων δανείων» στο 5%, διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023, είναι ανάμεσα στους στόχους της Alpha Bank, όπως ανέφερε πριν από λίγο ο CEO της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους διεθνείς αναλυτές, για τα οικονομικά αποτελέσματα 2021.

    Επίσης αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία σημείωσε πως η άμεση έκθεση του Ομίλου στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι περιορισμένη, με  43 εκατ. ευρώ δάνεια και 84 εκατ. ευρώ καταθέσεις.

    Στόχος της Alpha Bank  για το 2022 είναι επίσης να διπλασιάσει την πιστωτική επέκταση σε σχέση με πέρυσι στα 2,2 δισ. ευρώ,  να πετύχει έσοδα πάνω από 9,5 δισ. ευρώ και οργανική αύξηση κεφαλαίων από κερδοφορία, να περιορίσει τα έξοδα κατά 900 εκατ ευρώ.

    Αυτοί είναι οι νέοι στόχοι του επικαιροποιημένου επιχειρησιακού σχεδίου για το 2022 της Alpha Bank.

    Σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη τα αποτελέσματα του 2021  επιβαρύνθηκαν  σημαντικά λόγω  των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων, αλλά και  άλλων συναλλαγών που ενίσχυσαν τον ισολογισμό (όπως πωλήσεις δανείων, πώληση του δικτύου των καρτων,  αναδιαρθρώσεις θυγατρικών εξωτερικού, η κοινοπραξία με την DK και τη δημιουργία της νέας Cepal, αλλά και η στρατηγική συμφωνία με τη Generali). Κινήσεις που  επιβάρυναν τα λειτουργικά έσοδα, και  περιόρισαν τα επιτοκιακά έσοδα, αλλά και τις προμήθειες από άλλες δραστηριότητες, όπως από το bancassurance. Ωστόσο από τις κινήσεις αυτές δημιουργούνται επαναλαμβανόμενα οφέλη, τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στην πλευρά των εξόδων.

    Προς το παρόν η τράπεζα βάζει στην άκρη το σχέδιο για έκδοση ΑΤ1 ομολόγων 800 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ οι όποιες άλλες  κινήσεις άντλησης κεφαλαίων θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες στην αγορά.

    Η Alpha  διαθέτει  buffer και πρόκειται να ξεπεράσει το 15% στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 μόνο με την οργανική κερδοφορία, αναφέρθηκε στην ενημέρωση των αναλυτών και ότι στόχος είναι η διανομή μερίσματος για τη χρήση  2023.

     Ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε πως  διανύουμε μία περίοδο αβεβαιότητας την οποία όλοι παρακολουθούν από κοντά. Ωστόσο, διετύπωσε την εκτίμηση ότι το επιχειρησιακό σχέδιο δεν θα επηρεαστεί. Ακόμα και από αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, η συνολική επίπτωση θα είναι μάλλον ουδέτερη, καθώς βελτιώνεται το κέρδος από τα δάνεια.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Στα 330 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα Κέρδη μετά από Φόρους το 2021
    Διαβάστε επίσης

    Alpha Bank: Σε πλήρη εξέλιξη η στρατηγική για χρηματοδότηση επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης

    Γιατί η HSBC αυξάνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ