• Τράπεζες

    Alpha Bank: Στα 330 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα Κέρδη μετά από Φόρους το 2021

    • NewsRoom
    Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης

    Βασίλης Ψάλτης


    Στα 330 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους της Alpha Bank το 2021, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, ενώ παράλληλα πέτυχε τον στόχο της για απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων στο 5%.

    Την ίδια ώρα η εξυγίανση του ισολογισμού της επέφερε ζημιές ύψους 2,9 δισ. ευρώ.

    Όπως επισημαίνει η Alpha Bank, η συνεπής επίτευξη των στόχων του Στρατηγικού Σχεδίου κατά το 2021 σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ η αναμενόμενη πιστωτική επέκταση ανοίγει τον δρόμο για ενίσχυση της κερδοφορίας

    Κύριες Εξελίξεις

    Η Alpha Bank έχει ολοκληρώσει με επιτυχία σημαντικό μέρος του Στρατηγικού της Σχεδίου αναφορικά με την εξυγίανση του ισολογισμού της

    • Το 2021 ολοκληρώθηκαν έντεκα συναλλαγές συμπεριλαμβανομένων πωλήσεων μη Εξυπηρετούμενων δανειακών χαρτοφυλακίων και τιτλοποιήσεων ύψους Ευρώ 16 δισ., Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου αναπτυξιακού χαρακτήρα ύψους Ευρώ 800 εκατ., επιχειρησιακών πρωτοβουλιών, εκδόσεων ομολόγων και άλλων διαρθρωτικών λύσεων για την περαιτέρω ενίσχυση του ισολογισμού, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητα και την ικανότητα της Τράπεζας να φέρει εις πέρας ένα σύνολο προγραμματισμένων ενεργειών εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος, σύμφωνα με το Στρατηγικό της Σχέδιο.

    • Οι στόχοι του Στρατηγικού Σχεδίου αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου και τις ενέργειες εξυγίανσης του ισολογισμού, επιτεύχθηκαν νωρίτερα έναντι του αρχικού προγραμματισμού. Ως αποτέλεσμα, ο Δείκτης Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων μειώθηκε σε 13% από 42,5%, ενώ αναμένεται να διαμορφωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό έως τα μέσα του 2022.

    Αυξημένη τραπεζική δραστηριότητα το δ ́ τρίμηνο 2021

    • Το δ’ τρίμηνο 2021, καταγράφηκε ουσιαστική επέκταση του εγχώριου χαρτοφυλακίου Εξυπηρετούμενων Δανείων της Alpha Bank (+Ευρώ 0,5 δισ. σε τριμηνιαία βάση) μετά από μία 10ετή προσπάθεια εξυγίανσης του ισολογισμού. Οι νέες εκταμιεύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε Ευρώ 5,4 δισ. το 2021 (Ευρώ 1,6 δισ. το δ’ τρίμηνο), παρέχοντας σημαντική στήριξη στην οικονομία. Η καθαρή πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε σε Ευρώ 1,3 δισ. για το έτος, που προέκυψε από τη χορήγηση δανείων ύψους Ευρώ 1,6 δισ. σε επιχειρήσεις.

    • Η δυναμική του Δικτύου της Alpha Bank αποτελεί μοχλό ενίσχυσης των χορηγήσεων Wholesale Banking, καθώς η Τράπεζα ανταποκρίνεται δυναμικά και αναλαμβάνει σημαντικές χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις κυρίως στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των υποδομών. Η καθαρή πιστωτική επέκταση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω και να ανέλθει σε Ευρώ 2,2 δισ. το 2022.

    • H αύξηση των χορηγήσεων δανείων και η βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των Εσόδων από Προμήθειες, τα οποία ανήλθαν σε Ευρώ 400,4 εκατ. το 2021, ενώ το δ’ τρίμηνο κατέγραψε επίδοση που ξεπερνά τον στόχο των Ευρώ 100 εκατ., για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Η αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων των εργασιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου, εξαιρουμένων των αμοιβαίων κεφαλαίων χρηματαγοράς, ανήλθε σε 41% σε ετήσια βάση.

    • Νέο υψηλό κατέγραψαν οι εγχώριες καταθέσεις, οι οποίες αυξήθηκαν κατά Ευρώ 0,8 δισ. σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε Ευρώ 41,6 δισ., κυρίως από καταθέσεις πρώτης ζήτησης, οι οποίες αποτελούν ποσοστό άνω του 80% των συνολικών εγχώριων καταθέσεων.

    Η Alpha Bank πέτυχε τον τεθέντα στόχο κερδοφορίας της, με απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων2 στο 5% για το 2021

    • Το Καθαρό Έσοδο Τόκων μειώθηκε κατά 5,3% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε Ευρώ 297,8 εκατ, ως αποτέλεσμα έκτακτου εσόδου ύψους Ευρώ 6,8 εκατ. που καταγράφηκε το γ’ τρίμηνο του 2021 λόγω αναδιάρθρωσης μεγάλου επιχειρηματικού δανείου στην Κύπρο. Μη λαμβάνοντας υπόψη το εν λόγω έσοδο, το Καθαρό έσοδο Τόκων μειώθηκε κατά 2% σε τριμηνιαία βάση, κυρίως λόγω της επιτάχυνσης της εξυγίανσης του ισολογισμού καθώς και του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης.

    • Tο δ’ τρίμηνο 2021, τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα αυξήθηκαν κατά 9,7% σε τριμηνιαία βάση, ως αποτέλεσμα των εποχικά υψηλότερων εξόδων προβολής και διαφήμισης καθώς και φόρων. Για το 2021, τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα μειώθηκαν κατά 1,5% σε ετήσια βάση, λόγω της μείωσης των Δαπανών Προσωπικού. Η Τράπεζα έχει ήδη εξασφαλίσει εξοικονόμηση κόστους ύψους Ευρώ 132 εκατ. εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσό αναμένεται να λογιστικοποιηθεί εντός του 2022.

    • To δ’ τρίμηνο 2021, το Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ανήλθε σε Ευρώ 135,8 εκατ. έναντι Ευρώ 219,4 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της μείωσης στο Καθαρό Έσοδο Τόκων και των υψηλότερων επαναλαμβανόμενων και «Εξαιρούμενων κονδυλίων». Σε ετήσια βάση, το Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων μειώθηκε κατά 6,9% και ανήλθε σε Ευρώ 800,1 εκατ., καθώς η αρνητική επίπτωση στο Καθαρό Έσοδο Τόκων από τη μείωση στο χαρτοφυλάκιο των δανείων, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης των συναλλαγών (Galaxy, Cosmos), αντισταθμίστηκε μερικώς από τη θετική συνεισφορά του Προγράμματος TLTRO III στο Καθαρό Έσοδο Τόκων και από τα αυξημένα καθαρά έσοδα από προμήθειες.

    • Το δ’ τρίμηνο, οι ζημίες απομείωσης για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου μη λαμβανομένης υπόψη της επίπτωσης των συναλλαγών χαρτοφυλακίων ΜΕΑ, ανήλθαν σε Ευρώ 100 εκατ. έναντι Ευρώ 59 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα μη οργανικών ενεργειών διαχείρισης των Καθυστερήσεων, με το κόστος πιστωτικού κινδύνου να διαμορφώνεται σε 1091 μονάδες βάσης. Τα έξοδα διαχείρισης καθυστερήσεων ανήλθαν σε Ευρώ 25 εκατ. Εξαιρουμένων των παραπάνω προβλέψεων, το κόστος πιστωτικού κινδύνου (CοR) μειώθηκε περαιτέρω και διαμορφώθηκε σε 85 μονάδες βάσης για το 2021, σημειώνοντας καλύτερη επίδοση από τον αρχικό τεθέντα στόχο των 120 μονάδων βάσης σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο.

    • Η επίπτωση των συναλλαγών ΜΕΑ2 ανήλθε σε Ευρώ 423 εκατ. το δ’ τρίμηνο, κυρίως ως αποτέλεσμα της αναταξινόμησης της περιμέτρου των δανείων των συναλλαγών “Orbit” και “Sky”, στα «Στοιχεία Ενεργητικού προς Πώληση» εν όψει της αναμενόμενης εκποίησής τους.
    • Το 2021, τα Προσαρμοσμένα3 Κέρδη μετά από Φόρους ανήλθαν σε Ευρώ 330 εκατ.
    • Συμπεριλαμβανομένων των ζημιών που προέκυψαν από τη συναλλαγή Galaxy4 και καταγράφηκαν το β’ τρίμηνο, το Αποτέλεσμα μετά από Φόρους διαμορφώθηκε σε Ευρώ -2,9 δισ. για το έτος 2021, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και το Κεφαλαιακό Σχέδιο της Τράπεζας. Κεφαλαιακή Eπάρκεια, Ρευστότητα και Διαχείριση των Καθυστερήσεων με στόχο την απόδοση
    Ιδίων Κεφαλαίων

    • Η κεφαλαιακή μας θέση παραμένει ισχυρή με τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) να ανέρχεται σε 16,1%, και τον Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 σε 13,2%, ενώ λαμβάνοντας υπόψη τη θετική επίπτωση στα Σταθμισμένα για τον Κίνδυνο Στοιχεία του Ενεργητικού (RWAs) που προκύπτει από τις συναλλαγές Orbit, Sky και Riviera, οι εν λόγω Δείκτες διαμορφώνονται σε 16,7% και 13,7%, αντίστοιχα. Η θετική επίπτωση από τις προγραμματισμένες ενέργειες επιχειρηματικής ανάπτυξης αναμένεται να αντισταθμίσει μερικώς τον αρνητικό αντίκτυπο από τις επικείμενες συναλλαγές ΜΕΑ.

    • Στο τέλος Δεκεμβρίου 2021, τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου ανήλθαν σε Ευρώ 5,6 δισ.

    • Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του Ομίλου μειώθηκε σε 13,1% από 42,5% το προηγούμενο έτος και αναμένεται να διαμορφωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό έως τα μέσα του 2022. Σε επίπεδο Ομίλου, ο Δείκτης Καθυστερήσεων ανήλθε σε 6,2% στο τέλος Δεκεμβρίου 2021.

    • Τα μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν σε επίπεδα κάτω των Ευρώ 5 δισ., μειωμένα κατά Ευρώ 1,1 δισ. σε τριμηνιαία βάση, ως αποτέλεσμα της αναταξινόμησης της περιμέτρου των δανείων της συναλλαγής Orbit, στα «Στοιχεία Ενεργητικού προς Πώληση», εν όψει της ολοκλήρωσής της. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου επιτρέπουν στην Alpha Bank να μειώσει περαιτέρω τον στόχο της αναφορικά με το κόστος πιστωτικού κινδύνου, σε 70 μονάδες βάσης για το 2022.

    • Ο Δείκτης Κάλυψης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του Ομίλου ανέρχεται σε 47%, ενώ στην Ελλάδα σε 45%, λόγω της αναταξινόμησης της περιμέτρου των χαρτοφυλακίων ΜΕΑ στα «Στοιχεία Ενεργητικού προς Πώληση». Σε επίπεδο Ομίλου, ο Δείκτης Κάλυψης Καθυστερήσεων ανέρχεται σε 99%, ενώ ο συνολικός Δείκτης Κάλυψης Καθυστερήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ενσώματων εξασφαλίσεων, διαμορφώνεται σε 151%.

    • Το ισχυρό χρηματοδοτικό προφίλ του Ομίλου αντανακλάται στον Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR), ο οποίος διαμορφώθηκε σε 183% στο τέλος Δεκεμβρίου 2021, ποσοστό αρκετά υψηλότερο του εποπτικού ορίου, καθώς και στη σημαντική μείωση του Δείκτη Δανείων προς Καταθέσεις στο 78%, έναντι 90% στην αρχή του έτους.

    • Τον Δεκέμβριο 2021, η Alpha Bank ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) ύψους Ευρώ 400 εκατ. και με επιτόκιο έκδοσης 3%, μετά από την εναρκτήρια έκδοση ύψους Ευρώ 500 εκατ. που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, ενισχύοντας περαιτέρω το χρηματοδοτικό προφίλ της Τράπεζας και διαφοροποιώντας την επενδυτική της βάση.

    • Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρέμεινε σταθερή σε Ευρώ 13 δισ. Tο κόστος χρηματοδότησης της Τράπεζας παρέμεινε σε αρνητικά επίπεδα το δ’ τρίμηνο 2021 (- 5 μονάδες βάσης).

    Βασίλης Ψάλτης: Το 2021 η Alpha Bank πέτυχε μία σειρά από σημαντικούς στρατηγικούς στόχους

    Ο CEO του Ομίλου της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, δήλωσε:

    «Το 2021 η Alpha Bank πέτυχε μία σειρά από σημαντικούς στρατηγικούς στόχους, γεγονός που της επιτρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά στην επόμενη φάση του μετασχηματισμού της. Έχοντας ισχυροποιήσει τον ισολογισμό μας και με ανανεωμένη αυτοπεποίθηση, είμαστε έτοιμοι να επιτελέσουμε τη βασική μας αποστολή που είναι να στηρίξουμε ενεργά την Πρόοδο, παραμένοντας στο πλευρό των Πελατών μας εντός και εκτός Ελλάδος, ώστε να αντιμετωπίσουν τις αδιαμφισβήτητες προκλήσεις του τρέχοντος έτους.

    Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, η Alpha Bank ολοκλήρωσε επιτυχώς 11 συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων πωλήσεων και τιτλοποιήσεων ΜΕΑ ύψους Ευρώ 16 δισ., βάζοντας έτσι σε τροχιά την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού ΜΕΑ έως τα μέσα του 2022 και την αντιμετώπιση της κληρονομιάς της κρίσης. Μάλιστα, στο δ’ τρίμηνο του 2021, καταγράφηκε σημαντική επέκταση του εγχώριου χαρτοφυλακίου Εξυπηρετούμενων Δανείων της Alpha Bank μετά από μία 10ετή προσπάθεια εξυγίανσης του ισολογισμού.

    Η κεφαλαιακή μας θέση παραμένει ισχυρή με τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) να ανέρχεται σε 16,1%, και τον Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 σε 13,2%, ενώ η θετική επίπτωση από τις προγραμματισμένες ενέργειες επιχειρηματικής ανάπτυξης αναμένεται να αντισταθμίσει πλήρως τον αναμενόμενο αντίκτυπο από τις επικείμενες συναλλαγές ΜΕΑ, που προβλέπονται στο Στρατηγικό μας Σχέδιο.

    Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, η Alpha Bank στήριξε την ελληνική οικονομία με συνολικές εκταμιεύσεις δανείων ύψους Ευρώ 5,4 δισ., περιλαμβανομένης της καθαρής πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις ύψους Ευρώ 1.6 δισ. Η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω εντός του 2022 με σημαντικές χρηματοδοτήσεις στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των υποδομών. Η βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των Εσόδων από Προμήθειες, ενώ, παράλληλα, στα υπό διαχείριση κεφάλαια των χαρτοφυλακίων asset management σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 37% σε ετήσια βάση.

    Οι εγχώριες καταθέσεις σημείωσαν αύξηση κατά Ευρώ 1 δισ. σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε Ευρώ 41,6 δισ., ως αποτέλεσμα της ενισχυμένης εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

    Η Alpha Bank καταγράφει επιταχυνόμενη πρόοδο ως προς τη μείωση του κόστους, έχοντας επιτύχει τους στόχους κερδοφορίας που είχαν τεθεί για το 2021, με Απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων στο 5% και Προσαρμοσμένα Κέρδη μετά από Φόρους σε Ευρώ 330 εκατ.

    Η διένεξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ρίχνει σκιά αβεβαιότητας στις προοπτικές του τρέχοντος έτους, με απρόβλεπτες συνέπειες ως προς το ύψος του πληθωρισμού και τους ρυθμούς ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Παρόλα αυτά, ο υγιής και ισχυρός ισολογισμός μας και τα εν εξελίξει έργα μετασχηματισμού, προς όφελος των Πελατών και του Προσωπικού μας, μας επιτρέπουν να εστιάσουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας μας και στην εμπέδωση της θετικής μας συμβολής προς τους Πελάτες, τους Μετόχους και την Κοινωνία».



    ΣΧΟΛΙΑ