• Τράπεζες

    UBS: Πιθανή μία νέα άντληση κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες

    • NewsRoom


    Τα αποτελέσματα του stress test για τις ελληνικές τράπεζες που δημοσιεύθηκαν το περασμένο Σάββατο σχολιάζει σε έκθεσή της η UBS. Όπως αναφέρει ο οίκος, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες Alpha BankEurobankΕθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς είδαν πλήγμα ύψους 15,5 δισ. στην κεφαλαιακή τους βάση στο δυσμενές σενάριο αλλά δεν υπάρχει ανάγκη άμεσης αύξησης κεφαλαίων.

    Η UBS καλωσόρισε την ολοκλήρωση των stress test και το γεγονός ότι καμία τράπεζα δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε κεφαλαιακή αύξηση, ενώ επισημαίνει ότι η σημαντική μείωση κεφαλαίων για τον κλάδο δείχνει ότι η εποπτική αξιολόγηση του Οκτωβρίου (SREP) είναι η επόμενη πρόκληση.

    Στο αρνητικό σενάριο, η μείωση κεφαλαίων (capital depletion) ήταν στο 8,56% για την Alpha Bank, στο 8,68% για τη Eurobank, στο 9,56% για την Εθνική Τράπεζα και στο 8,95% για την Τράπεζα Πειραιώς. Η Alpha Bank ολοκλήρωσε την άσκηση με τον υψηλότερο δείκτη CET1 (9,69%) και η Τράπεζα Πειραιώς με τον χαμηλότερο (5,90%) στο δυσμενές σενάριο. Όπως σημειώνει η UBS, η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά στο σχέδιο της κεφαλαιακής της ενίσχυσης (όχι αύξηση κεφαλαίου), που περιλαμβάνει κυρίως πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και θυγατρικών, καθώς και πωλήσεις Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPEs)

    Τα αποτελέσματα των stress test δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις μακροοικονομικές και λειτουργικές συνθήκες, καθώς και την ανάγκη επιτυχούς ολοκλήρωσης των σχεδίων μείωσης των NPEs.

    Μια αύξηση κεφαλαίου στα επόμενα τρίμηνα ή χρόνια για ορισμένες τράπεζες τώρα φαίνεται πιθανότερη λόγω της διάβρωσης του κεφαλαίου στη γραμμή βάσης και της σημαντικής εξάντλησης κεφαλαίων στο αρνητικό σενάριο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκλειστική δήλωση του G. Grego (QCM) στο mononews: «Δεν βρισκόμαστε πίσω από καμία κερδοσκοπική επίθεση στο Χρηματιστήριο»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: Δεν παραιτήθηκα για την υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΥ: Πώς οι τράπεζες θα μπορούσαν να αυξήσουν τα έσοδά τους κατά 200 δισ. δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ