• Τράπεζες

    UBS: Άρχισαν οι αγωγές για την εξαγορά της Credit Suisse

    • NewsRoom
    Ulrich Körner, CEO Credit Suisse και Ralph Hamers, CEO UBS

    Ulrich Körner, CEO Credit Suisse και Ralph Hamers, CEO UBS


    Η UBS αντιμετωπίζει νέα νομική πρόκληση για την αμφιλεγόμενη εξαγορά της Credit Suisse, καθώς εκατοντάδες μεμονωμένοι μέτοχοι – συμπεριλαμβανομένων δεκάδων πρώην υπαλλήλων της χρεοκοπημένης τράπεζας – πρόκειται να υποβάλουν αγωγή στο εμπορικό δικαστήριο της Ζυρίχης τη Δευτέρα.

    Η Ελβετική Ένωση για την Προστασία των Επενδυτών (SASV), η οποία εκπροσωπεί ιδιώτες επενδυτές, σχεδιάζει να καταθέσει την αγωγή για λογαριασμό περίπου 500 μετόχων της Credit Suisse που υπέστησαν μεγάλες απώλειες όταν η τράπεζα διασώθηκε από την UBS.

    Η εξαγορά, η οποία ενορχηστρώθηκε από τις ελβετικές αρχές, δεν τέθηκε υπό την κρίση των μετόχων των δύο τραπεζών, καθώς δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να ψηφίσουν τη συμφωνία.

    Τα 3,4 δισ. δολάρια που κατέβαλε η UBS για την Credit Suisse ήταν λιγότερο από το ήμισυ της κεφαλαιοποίησης της τράπεζας την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν από την υπογραφή της συμφωνίας και ένα πολύ μικρό ποσοστό της λογιστικής της αξίας.

    Είναι η δεύτερη ομαδική αγωγή μετόχων της Credit Suisse που βάζει στο στόχαστρο τη UBS, ενώ αναμένεται να υποβληθούν πολλές αγωγές από ομολογιούχους.

    Την περασμένη εβδομάδα, η UBS ανακοίνωσε ότι δεν χρειάζεται πλέον κυβερνητική στήριξη για την πραγματοποίηση της εξαγοράς, σε μια κίνηση που μπορεί να μετριάσει την οργή του κοινού για τη συμφωνία εν όψει των εθνικών εκλογών του Οκτωβρίου.

    Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η SASV σχεδιάζει να υποβάλει την αγωγή τη Δευτέρα, τηρώντας προθεσμία δύο μηνών από την υπογραφή της συμφωνίας τον Ιούνιο. Αναμένεται ότι ο δικαστής θα αποφανθεί για την υπόθεση εντός ενός έτους.

    Ο Άρικ Ρέσκε, γενικός γραμματέας της SASV, υποστήριξε ότι η UBS έχει κίνητρο να καταλήξει σε διακανονισμό. Όπως τόνισε, εάν ο δικαστής αποφανθεί υπέρ των εναγόντων, η UBS μπορεί να κληθεί να πληρώσει όλους τους μετόχους, το οποίο πιθανώς θα της κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ αν η τράπεζα διευθετήσει την υπόθεση εξωδικαστικά, μόνο οι ενάγοντες θα αποζημιωθούν.

    Διαβάστε επίσης

    Η «ακτινογραφία» των τραπεζικών αποτελεσμάτων το α΄ εξάμηνο 2023

    Alpha Bank: Θετικές επιδόσεις και ενίσχυση των προσδοκιών σε βιομηχανική παραγωγή και μεταποίηση

    Optima Bank: Το ισχυρό τρίμηνο των τραπεζών οδηγεί σε νέες αναβαθμίσεις



    ΣΧΟΛΙΑ