• Τράπεζες

    Τράπεζες: Τα μηνύματα εν μέσω κορονοϊού και το (κερδισμένο) στοίχημα της ψηφιοποίησης

    Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, και Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Το στοίχημα της ψηφιοποίησής τους και μάλιστα σε συνθήκες ακραίου stress κέρδισαν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

    Ο κορονοϊός ενεργοποίησε την ψηφιοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των τραπεζικών εργασιών για την εξυπηρέτηση της πελατείας, ενώ το σύστημα υποστηρίζει τη δυνατότητα τηλεργασίας για περισσότερους από 16.000 τραπεζοϋπαλλήλους.

    Ολες οι συνήθεις τραπεζικές συναλλαγές -όπως είναι οι κάθε φύσεως πληρωμές προς δημόσιους οργανισμούς, ταμεία, εφορίες, μεταφορές ποσών, εμβάσματα κλπ.- μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα από τα εναλλακτικά δίκτυα.

    Ωστόσο χθες δεν έλειψαν οι ουρές έξω από πολλά τραπεζικά καταστήματα πανελλαδικά από συνταξιούχους κυρίως, οι οποίοι έσπευσαν, αψηφώντας τα μέτρα προστασίας, να ενημερώσουν τα βιβλιάρια τους.

    Βέβαια, οι τράπεζες τις προηγούμενες μέρες είχαν εισηγηθεί προς τους αρμόδιους φορείς η καταβολή των συντάξεων να γίνει τμηματικά, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός έξω από τα τραπεζικά καταστήματα. Η πρότασή τους, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πληρωμή των συντάξεων του Μαρτίου, δεν εισακούστηκε.

    «Τα τραπεζικά καταστήματα θα μείνουν ανοικτά και όλοι έχουμε πρόσβαση στο σύνολο των συναλλακτικών αναγκών μας χωρίς περιορισμό. Όμως απαιτείται αυστηρή προσήλωση στα μέτρα που έχουν ληφθεί», ανέφερε η Γενική Γραμματέας της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, κ. Χαρούλα Απαλαγάκη, χθες το απόγευμα. Όπως είπε, «η τεχνολογία και η ευελιξία των συστημάτων μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε κανονικά την οικονομική μας ζωή χωρίς να χρειαστεί να πάμε στο κατάστημα».

    Ολες οι πληρωμές -αναλήψεις, καταθέσεις, πληρωμή φόρων, ασφαλιστικών εισφορών- μπορούν να εξυπηρετηθούν με την κάρτα μας, από τον υπολογιστή μας ή από το κινητό μας.

    Οι εικόνες με τις ουρές αδικούν το υψηλό ψηφιακό δυναμικό που διαθέτει σήμερα η χώρα. Μας αδικεί η ουρά γιατί δείχνει ότι δεν ξέρουμε πώς να κάνουμε συναλλαγές σε κρίσιμες και ευαίσθητες εποχές για όλους.

    Οι τράπεζες, που τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε θέματα ψηφιοποίησης, και το σύστημα ενεργοποιήθηκε με ταχύτητα και σε μεγάλο εύρος.

    Προ ημερών μάλιστα ο CEO της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας σε επιστολή του προς το προσωπικό της τράπεζας ανέφερε μεταξύ των άλλων  πως οι  εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογικής υποστήριξης «έφτιαξαν πρακτικά έναν ψηφιακό τραπεζικό οργανισμό σε μηδενικό χρόνο και στις συνθήκες, αντικειμενικές και ψυχικές, που όλοι γνωρίζουμε».

    Και αυτή είναι μία παραδοχή που ισχύει για όλες τις τράπεζες, οι οποίες πέτυχαν μέσα σε λίγα 24ωρα να λειτουργούν για το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών τους ψηφιακά.

    -Ολες οι τράπεζες λειτουργούν εφαρμόζοντας όλα τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για την ασφάλεια του προσωπικού και της πελατείας.

    -Προτρέπουν τους πελάτες τους να χρησιμοποιούν τα ψηφιακά δίκτυα, μέσω των οποίων μπορούν να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους με ασφάλεια  όλο το 24ωρο.

    Η πανδημία δημιούργησε προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται.

    Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank προχωρούν στις απαραίτητες διευκολύνσεις που προβλέπουν αναστολή των δόσεων για διάστημα από 3 έως 6 μήνες για τα ενήμερα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

    «Θα είμαστε στο πλευρό των πλατών μας» έχουν δηλώσει οι CEOs των συστημικών τραπεζών.

    «Προς το παρόν, η πρόβλεψη του μέλλοντος είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αυτό που μπορώ, όμως, να υποσχεθώ είναι ότι η Εθνική Τράπεζα θα σταθεί κοντά στους πελάτες της και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εφαρμόσει αποτελεσματικά τις νέες πολιτικές και λύσεις που έχουν εγκριθεί από τις Εθνικές και Ευρωπαϊκές αρχές, ώστε να μειωθεί ο αντίκτυπος από την άνευ προηγουμένου επιβολή περιορισμών σε μεγάλο μέρος της οικονομίας. Επιπλέον, η πορεία μετασχηματισμού της τράπεζας δεν θα ανακοπεί. Αντιθέτως, η ΕΤΕ θα επιταχύνει τις αλλαγές στο λειτουργικό της μοντέλο, ιδίως την ψηφιοποίηση της Τράπεζας, επιτρέποντας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να κάνουν συναλλαγές, αλλά και να αποκτήσουν νέα προϊόντα μέσω ψηφιακών καναλιών», δήλωσε ο κ. Παύλος Μυλωνάς, CEO  της Εθνικής Τράπεζας.

    «Η Τράπεζα Πειραιώς ανέλαβε νωρίς δράση για να στηρίξει τους πελάτες της και την οικονομία, σύμφωνα και με τα μέτρα που έλαβαν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι, μόλις υποχωρήσουν αυτά τα έκτακτα γεγονότα, η οικονομία θα επανέλθει σε υγιή ανάπτυξη. Η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει προσηλωμένη στην πλήρη αξιοποίηση της ικανότητάς της να παράγει αξία, να εξυπηρετεί και να στηρίζει πελάτες, μετόχους και εργαζομένους», έχει τονίσει ο κ.  Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς.

    «Η Alpha Bank έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές αντιξοότητες στα 140 χρόνια της ιστορίας της. Είμαι βέβαιος πως, όλοι μαζί, θα υπερβούμε τις προκλήσεις και αυτής της κρίσης και θα διαθέσουμε όλη μας την ενέργεια προκειμένου να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να ξεπεράσουν τις δυσκολίες», έχει δηλώσει ο κ. Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, επισημαίνοντας πως «μέσα σε αυτήν την πρωτοφανή συγκυρία η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, θεωρήσαμε σωστό να δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο στην επενδυτική κοινότητα προκειμένου να επεξεργαστεί τα πρόσφατα γεγονότα. Αναμένουμε να υπάρξει σταδιακή αποκατάσταση στην αγορά από τις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2020, γεγονός που θα οδηγήσει στην ομαλή συνέχιση των προγραμματισμένων συναλλαγών της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων του Galaxy και του Neptune».

    «Για το άμεσο μέλλον, ο αντίκτυπος από την πρόσφατη πανδημία του κορονοϊού δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια. Ενδέχεται να είναι σημαντικός, αλλά η βασική μας υπόθεση παραμένει ότι η αρνητική επίδραση θα έχει προσωρινό χαρακτήρα. Η Eurobank θα υποστηρίξει τους πελάτες της, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που θα υποστούν επιπτώσεις λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε όποια μέτρα και  κατευθύνσεις αποφασιστούν σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς εποπτικούς οργανισμούς και τους θεσμικούς φορείς του τραπεζικού κλάδου σε πανευρωπαϊκή κλίμακα», έχει δηλώσει ο CEO της Eurobank  κ. Φωκίων Καραβίας.



    ΣΧΟΛΙΑ