• Τράπεζες

    Τράπεζες: Ρύθμισαν 300.000 δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ύψους € 20 δισ., μέσα στην πανδημία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Με μπαράζ ρυθμίσεων οι τράπεζες υψώνουν τείχη για να αποφύγουν τη δημιουργία νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων. Τους προηγούμενους μήνες, Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο ρυθμίστηκαν δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην  καραντίνα, ρυθμίστηκαν σχεδόν 300.000 δάνεια νοικοκυριών και ατομικών επιχειρήσεων καθώς και 1.500 μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.

    Τα νοικοκυριά και οι ατομικές επιχειρήσεις ρύθμισαν οφειλές ύψους 15 δισ. ευρώ, ενώ τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια που ρυθμίστηκαν ήταν ύψους 5 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει στο mononews.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

    Και διευκρινίζει πως  «πρόκειται για καθαρά τραπεζικές ρυθμίσεις, πέρα από τα μέτρα και τα προγράμματα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων και όλων εκείνων που επλήγησαν ή συνεχίζουν να πλήττονται από τον covid».

    -Ρυθμίζουμε τα δάνεια όλων εκείνων που  επλήγησαν –άμεσα και έμμεσα- από την πανδημία, λέει και συνεχίζει: προσφέρουμε ρυθμίσεις και λύσεις απόλυτα λογικές, που περιλαμβάνουν και «πάγωμα», κυρίως όμως εξασφαλίζουν ότι το δάνειο θα συνεχίσει να εξυπηρετείται.

    Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μην βρεθούμε μπροστά σε μία νέα γενιά «κόκκινων» δανείων, λέει ο τραπεζίτης.

    Αν προχωρήσουν σωστά οι ρυθμίσεις, αν όσοι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ρυθμιστούν, τότε εκτιμώ ότι τα νέα «κόκκινα» λόγω του κορωνοϊού θα διατηρηθούν χαμηλά και δεν θα ξεπεράσουν τα 4-5 δισ. ευρώ….

    Ο ίδιος κάνει λόγο για «εργώδη προσπάθεια» των τραπεζών να τρέξουν αποτελεσματικές  ρυθμίσεις σε βάθος χρόνου.

    Ωστόσο στο ερώτημα αν οι τράπεζες καθυστερούν σε ότι αφορά την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω προγραμμάτων όπως είναι το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ο τραπεζίτης εκρήγνυται: «Έχω κουραστεί, να ακούω  την ίδια δικαιολογία. Ότι φταίνε οι τράπεζες. Εδώ όμως υπάρχει αδυναμία της πλατφόρμας –της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας– να λειτουργήσει και να δέχεται τα αιτήματα. Και οι πολιτικοί αντί να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, τα ρίχνουν στις τράπεζες….»

    Να σημειωθεί ότι μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ είχαν εγκριθεί μέχρι χθες δάνεια συνολικού ύψους 1δις ευρώ, με τον συνολικό προϋπολογισμό της δράσης να ανέρχεται στα 2δις ευρώ.

    Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω της πανδημίας η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα προστατεύονται όλοι οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, είτε είναι καλοπληρωτές, είτε έχουν δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, όταν ξέσπασε η κρίση.



    ΣΧΟΛΙΑ