• Τράπεζες

    Τράπεζες: Ψαλίδι στις εξασφαλίσεις για κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις – Τέλος στην υποβολή αιτήσεων για το ΤΕΠΙΧ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Απλοποίηση των διαδικασιών και μείωση των δικαιολογητικών για τη χορήγηση δανείων προς τις επιχειρήσεις, αλλά και μείωση των εξασφαλίσεων που ζητούν οι τράπεζες για δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, είναι τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

    Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη αποφασίστηκε:

    • για τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης που χορηγούνται μέσω του προγράμματος Επιχειρηματική Χρηματοδότηση ΤΕΠΙΧ II, οι τράπεζες να μην ζητούν εμπράγματες εξασφαλίσεις και οι εξασφαλίσεις που θα λαμβάνουν από τις επιχειρήσεις να είναι μόνο ενοχικές

    • για τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης που θα δοθούν μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας, οι εξασφαλίσεις – εμπράγματες ή ενοχικές – να αφορούν μόνον το 20% του δανείου που δεν φέρει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου

    • να συσταθεί ομάδα εργασίας που θα εξετάσει τη μείωση των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την υποβολή και έγκριση αιτημάτων δανειοδότησης.

    Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου, του διοικητή της ΤτΕ και των CEOs των εμπορικών τραπεζών, οι διοικήσεις της Alpha Bank, της Εθνικής τράπεζας, της Eurobank, της τράπεζας Πειραιώς και της τράπεζας Αττικής δεσμεύθηκαν ότι το 2020 θα δώσουν δάνεια ύψους 16 δις ευρώ, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας στη μετά Covid εποχή.

    Από αυτά τα 7 δις ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που ενεργοποιείται έως τα τέλη του μήνα και θα αποτελέσει τη «ναυαρχίδα» των προγραμμάτων ρευστότητας με κρατική εγγύηση.

    Η εγγύηση ανέρχεται στο 80% των δανείων που θα δοθούν προς επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως ΚΑΔ και δικαιούχοι θα είναι οι μεγάλες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα μοιραστούν σε ποσοστό 50% – 50% τα κεφάλαια που θα διατεθούν υπό τον όρο ότι, δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες άνω των 90 ημερών, ανεξαρτήτως εάν τα δάνεια αυτά έχουν ρυθμιστεί στο παρελθόν. Η πρόσκληση προς τις Τράπεζες αναμένεται να δημοσιευθεί εντός της εβδομάδας προκειμένου στη συνέχεια να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις, με την κάθε Τράπεζα ξεχωριστά.

    Κεφάλαια ύψους 1,2 δις ευρώ θα δοθούν μέσω του προγράμματος Επιχειρηματική Χρηματοδότηση ΤΕΠΙΧ II της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 28 Απριλίου και αφορά την επιδότηση επιτοκίου από το δημόσιο για δύο χρόνια για τη χορήγηση κεφαλαίων κίνησης σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση.

    Ενδεικτικό της ζήτησης που υπήρξε είναι ότι μέσα σε πέντε περίπου μέρες που έμεινε ανοιχτή η πλατφόρμα υποβλήθηκαν 25.000 αιτήσεις για δάνεια ύψους 3,5 δις ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 1,3 δις ευρώ.

    Η εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων «κλείδωσε» χθες από το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση των προτάσεων και είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουν ήδη εγκριθεί δάνεια 8 εκατ. ευρώ.

    Δάνεια άνω των 7 δις ευρώ θα χορηγήσουν οι τράπεζες από ίδια κεφάλαια, αξιοποιώντας την καταθετική βάση των 145,1 δις ευρώ και τους μηχανισμούς ρευστότητας που έχει δώσει από την έναρξη της κρίσης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα δάνεια θα δοθούν με τραπεζικά κριτήρια.

    Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστεί ότι «η ρευστότητα φτάνει τελικά στους αποδέκτες σε μια έκτακτη κατάσταση», επισημαίνοντας ότι το ζήτημα της επιβίωσης επιχειρήσεων πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της πολιτείας αλλά των Τραπεζών. «Πρέπει να απορροφήσουμε τους κραδασμούς όσο το δυνατόν καλύτερα και να θέσουμε τις βάσεις για μια δυναμική επανεκκίνηση» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

    Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, οι υφυπουργοί Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Από τον τραπεζικό κλάδο συμμετείχαν ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χατζηνικολάου, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, της Attica Bank Θεόδωρος Πανταλάκης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου και η γενική γραμματέας ΕΕΤ, Χαρούλα Απαλαγάκη.



    ΣΧΟΛΙΑ