• Τράπεζες

    Τράπεζες: 4 δισ. ευρώ οι νέες εκταμιεύσεις φέτος για στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    τράπεζες


    Τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ θα είναι φέτος οι νέες εκταμιεύσεις στις τράπεζες για στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια, σημειώνοντας νέα άνοδο της τάξης του 30% με 35% περιμένουν για φέτος οι τραπεζίτες.

    Αυτό σημαίνει ότι τα νέα δάνεια στέγης θα διαμορφωθούν στο 1,25δις ευρώ, στα καταναλωτικά στο 1,2 δις ευρώ και στα small business στα 1,6 δισ. ευρώ.

    Όπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη «η αγορά ανοίγει με αργά αλλά σταθερά βήματα» και σημειώνουν ότι από το 2020 και μετά οι νέες εκταμιεύσεις εμφανίζουν σταθερά ανοδική πορεία της τάξης του 30%.

    Συγκεκριμένα το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκαν στα 931,5 εκατ ευρώ, από 660 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας αύξηση κατά 30%.

    Οι νέες εκταμιεύσεις για καταναλωτικά δάνεια  κινήθηκαν επίσης υψηλά και διαμορφώθηκαν στα 889 εκατ. ευρώ πέρυσι, μία ανάσα πίσω από τα στεγαστικά. Από αυτά τα 282 εκατ ευρώ ήταν δάνεια για αγορά αυτοκινήτου, τα 360 εκατ ευρώ δάνεια εμπόρων –για αγορές προϊόντων-, ενώ 50 εκατ ευρώ ήταν καταναλωτικά με εξασφαλίσεις. Το 2020 είχαν εκταμιευθεί 715 εκατ. ευρώ για καταναλωτικά δάνεια.

    Στο κομμάτι των μικρών επιχειρηματικών (επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 2,5 εκατ ευρώ) οι εκταμιεύσεις διαμορφώθηκαν το 2021 στα 1,426 δις  ευρώ, ενώ το 2020 είχαν δοθεί μέσω των επιδοτούμενων προγραμμάτων λόγω της πανδημίας δάνεια ύψους 1,976 δις  ευρώ.

    Οι δείκτες επιτρέπουν αισιοδοξία στα τραπεζικά επιτελεία ότι η ανοδική πορεία του retail θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια και θα συντελέσει στην αύξηση των εσόδων.

    Τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ακόμα ότι ειδικά στο κομμάτι της στεγαστικής πίστης, τα χαμηλά επιτόκια και τα δάνεια σταθερού επιτοκίου, που «κλειδώνουν» τις δόσεις για διάρκεια και μέχρι 30 χρόνια, θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της, καθώς οι τιμές των ακινήτων ύστερα από μία 10ετία πτώσης κινούνται ανοδικά. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι τιμές οικιστικών ακινήτων αυξήθηκαν κατά 7,2% το 2019, κατά 4,5% το 2020, και στο  9μηνο του 2021 εμφάνισαν άνοδο κατά 6,1%. Αυτή η αύξηση των τιμών παρασύρει και τις τιμές των ενοικίων και καθιστά συμφέρουσα την αγορά στέγης, καθώς η μηνιαία δόση για κάθε 100 χιλιάδες ευρώ δανείου διαμορφώνεται σήμερα στα 400 ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Τράπεζες: Κυρίαρχες και το 2022 οι πράσινες χρηματοδοτήσεις – Πάνω από 10 δισ. το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο



    ΣΧΟΛΙΑ