• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Μέχρι 1,2 ευρώ η τιμή της μετοχής στην AMK-Τι θα προβλέπει το ενημερωτικό δελτίο

    • Contributor
    τράπεζα Πειραιώς

    O CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου στο studio του Bloomberg


    To ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση μετοχικού της κεφαλαίου ετοιμάζει η Τράπεζα Πειραιώς αύξηση  η οποία θα κινηθεί  πάνω από το  ένα δισ. ευρώ και κάτω από 1,3 δισ. ευρώ.

    Το βιβλίο προσφορών για την Τράπεζα Πειραιώς όπως πρώτο έγραψε το mononews.gr ανοίγει στις 21 Απριλίου και θα κλείσει στις 23 Απριλίου αν και εκτιμάται πως για το εξωτερικό,  το βιβλίο θα κλείσει λόγω αυξημένης ζήτησης νωρίτερα.

    Όμως στο εσωτερικό θα πρέπει να μείνει ανοιχτό για το παραπάνω τριήμερο για να δοθεί χρόνος στους μικρομετόχους να συμμετέχουν.

    Υπενθυμίζεται πως προνομιακή σχέση θα έχουν στο εσωτερικό οι νυν μέτοχοι όπως προανήγγειλε ο CEO της τράπεζας κ. Χρήστος Μεγάλου στη Γενική Συνέλευση.

    Η τιμή διάθεσης όπως εξηγούν οι αναλυτές με δεδομένο πως η ονομαστική τιμή έχει καθοριστεί στο 1 ευρώ θα κινηθεί πάνω από αυτό το εύρος και προσδιορίζεται μεταξύ 1,0-1,2 ευρώ, στοιχείο το οποίο θα αποφασιστεί εντός των προσεχών ημερών – μέσα στην εβδομάδα ή στις αρχές της επόμενης – με συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας.

    Κεφάλαια θα χρειαστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες

    Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας αποτελεί ένα πανευρωπαϊκό story ιδιαίτερα μάλιστα που άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες δεν έχουν τις πιέσεις των ελληνικών τραπεζών λόγω απαίτησης να μειωθούν τα NPEs δεν προχωρούν σε αυτήν την φάση σε αυξήσεις κεφαλαίου αλλά αναμένουν να δουν πως κινείται το θέμα του covid προκειμένου να αποφασίσουν πως θα χειριστούν αντιστοίχως τα ζητήματα ανεύρεσης κεφαλαίων.

    Θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως τουλάχιστον οι τράπεζες του Ευρωπαϊκού Νότου θα προχωρήσουν σε αντίστοιχες ενέργειες καθώς είναι φανερό πως αρκετά δάνεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα περάσουν στο stage 2 και άρα θα χρειαστούν ιδιαίτερα ενισχυμένες προβλέψεις.

    Υπ’ αυτήν την έννοια η αύξηση της Πειραιώς αποτελεί μοντέλο για τον τρόπο διαχείρισης των αυξήσεων του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη.

    Άλλωστε η χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών οικονομιών μέσα από τα πιστωτικά ιδρύματα θα απαιτήσει ασφαλώς πλήρως εξυγιασμένους ισολογισμούς κάτι στο οποίο στέκεται με τρόπο απόλυτο ο SSM.

    Αξίζει να σημειωθεί πως ο SSM παρακολουθεί από πολύ κοντά το θέμα της αυξήσεως τη Τράπεζας Πειραιώς μιας και σε αυτό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχει δοθεί πολιτική διάσταση πέραν της χρηματοοικονομικής.

    Η αλήθεια είναι πως αν και η ζήτηση είναι αυξημένη δεν πρόκειται να διανεμηθεί σε ιδιώτες παρά το 74% της αύξησης μιας και το 26% τουλάχιστον (και μάλλον εκεί κλειδώνει) θα το αγοράσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Κατανομή

    Ας σημειωθεί πως τα 260 (ίσως και παραπάνω) εκατ. ευρώ θα αφορούν το κομμάτι που θα διανεμηθεί στο εξωτερικό.

    Αν υποθέσουμε πως η αύξηση κλειδώσει στα 1,2 δισ. ευρώ τότε το Ταμείο θα κινηθεί σε λίγο πάνω από 310 εκατ. ευρώ όπου στους ιδιώτες Έλληνες και ξένους θα μείνει ποσό λίγο κάτω από 900 εκατ. ευρώ.

     



    ΣΧΟΛΙΑ