• Τράπεζες

    Τράπεζα της Ελλάδος: Ανοίγει σήμερα τα χαρτιά της για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στο ΑΕΠ

    Τράπεζα Ελλάδος: Προκήρυξη πρόσληψης ειδικού επιστημονικού προσωπικού

    Γιάννης Στουρνάρας


    Για πρώτη φορά σήμερα ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, αναμένεται να αποτιμήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία.

    Και θα το κάνει στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Τράπεζας Ελλάδος που γίνεται κάτω από πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω της εξάπλωσης του coronavirus.

    Όπως όλα δείχνουν η κεντρική τράπεζα της χώρας θα αναθεωρήσει πτωτικά την πορεία την ΑΕΠ κάτι που φαντάζει λογικό και αναμενόμενο καθώς η παγκόσμια οικονομία είναι παγιδευμένη στην δίνη της πανδημίας και ουσιαστικά έχει σταματήσει η οικονομική δραστηριότητα σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πόσο χαμηλότερα θα κατεβάσει τον πήχη της ανάπτυξης η ΤτΕ, καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ενδιάμεση Έκθεση προβλεπόταν επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,4% για φέτος.

    Πηγές κάνουν λόγο ότι ο  ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας το 2020, θα πέσει κοντά στο 0%.

    Σήμερα ο κ. Γιάννης Στουρνάρας δεν θα μιλήσει από το βήμα της γενικής συνέλευσης και λόγω των περιστάσεων η ομιλία του θα διανεμηθεί ηλεκτρονικά.

    Στο εισαγωγικό κείμενο θα αναλύονται οι θέσεις της ΤτΕ σε ότι αφορά τις πρωτοφανείς επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία, και στο πως η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

    Η γενική συνέλευση της ΤτΕ πραγματοποιείται ένα 24ωρο μετά την καταλυτική κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας να συμπεριλάβει και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

    Σε ότι αφορά τώρα τα 4 από τα 11 μέλη του Γενικού Συμβουλίου των οποίων έχει λήξει η θητεία, τα ονόματα των αντικαταστατών της κας Τζούλιας Αρμάγου, των κ.κ. Στέφανου Οκταποδά, Γρηγόρη Στεργιούλη θα ανακοινωθούν σήμερα, ενώ η θητεία του κ. Αθανάσιου Σαββάκη θα ανανεωθεί.

    Στο μεταξύ για όσους παραβρεθούν σήμερα στη Γενική Συνέλευση –εκτιμάται ότι η προσέλευση θα είναι μικρή- έχουν ληφθεί συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα υγιεινής, όσο και μέτρα που περιορίζουν, κατά το δυνατό, το χρόνο έκθεσης μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων στον περιορισμένο κλειστό χώρο διεξαγωγής των εργασιών της Συνέλευσης..

    Ειδικότερα:

    -Δεν θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη ανάγνωση της Ετήσιας Έκθεσης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την Ελληνική Οικονομία, η οποία ωστόσο θα δοθεί στη δημοσιότητα, όπως κάθε χρόνο.

    -Δεν θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες ομιλίες εκπροσώπων θεσμικών φορέων και οργανώσεων.

    -Θα ληφθούν προληπτικά μέτρα υγιεινής για όλους όσους θα συμμετάσχουν στις εργασίες της Συνέλευσης (ενδεικτικά ηλεκτρονική θερμομέτρηση και απολύμανση χειρών).

    Για την είσοδο των μετόχων ή των αντιπροσώπων τους στους χώρους της Συνέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, βάσει προσέλευσης, και μέχρι τη συμπλήρωση του ανωτάτου επιτρεπτού αριθμού προσώπων.

    Επίσης για τον περιορισμό του COVID-19, η Τράπεζα της Ελλάδος λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό του συνωστισμού των πολιτών στο χώρο συναλλαγών του Κεντρικού Καταστήματος (Ελ. Βενιζέλου 21, πρώην Πανεπιστημίου), με στόχο την προστασία του κοινού και του προσωπικού της.

    Και στο πλαίσιο αυτό δεν θα πωλούνται τα αναμνηστικά νομίσματα, που έχουν ήδη παραχθεί από το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών και επρόκειτο να τεθούν σε κυκλοφορία:

    Την 31η Μαρτίου 2020 το αναμνηστικό κέρμα κυκλοφορίας των 2€ σε συσκευασία φυσιγγίων με θέμα: «2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ»

    Την 8η Απριλίου 2020 τα συλλεκτικά νομισματικά προϊόντα με τα ελληνικά αναμνηστικά κέρματα κυκλοφορίας των 2€ (κάρτα blister & proof coin σε κουτί) με θέμα: α) «2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ» και β) «100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΣΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ».

    Και ακόμα αναστέλλεται η λειτουργία του Μουσείου, της Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου της Τράπεζας της Ελλάδος μέχρι νεωτέρας.



    ΣΧΟΛΙΑ