• Τράπεζες

    Τουλάχιστον 4 μεγάλες τράπεζες έθεσαν περιορισμούς στις συναλλαγές που αφορούν την Credit Suisse


    Περιορισμούς στις συναλλαγές τους που αφορούν την Credit Suisse Group ή τους τίτλους της φέρεται πως έθεσαν τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Societe Generale και η Deutsche Bank.

    Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πέντε πηγές με άμεση γνώση του ζητήματος,  η Credit Suisse αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός.  “Εκπληρώνουμε και ουσιαστικά υπερκαλύπτουμε όλες τις κανονιστικές απαιτήσεις. Τα κεφάλαιά μας, η βάση ρευστότητάς μας είναι πολύ ισχυρή”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ulrich Koerner νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξή του.

    Η επιφυλακτική στάση που υιοθέτησαν οι ανταγωνιστές της Credit Suisse έρχεται αφού η ελβετική κεντρική τράπεζα έριξε σωσίβιο στην τράπεζα και οι μετοχές της κατρακύλησαν στον απόηχο της αμερικανικής τραπεζικής κρίσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Οι περιορισμοί προστίθενται στα προβλήματα της τράπεζας καθώς προσπαθεί να αναδιαρθρώσει τις δραστηριότητές της και να βρει τα πατήματά της μετά από μια σειρά δαπανηρών σκανδάλων.

    Παράλληλα, η Societe Generale έχει διατηρήσει τις υφιστάμενες θέσεις αντισυμβαλλομένου με την Credit Suisse, τις οποίες είχε μειώσει τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά δεν τις αυξάνει, σύμφωνα με δύο πηγές με άμεση γνώση της κατάστασης. Η Societe Generale αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Όσον αφορά την Deutsche Bank, μείωσε την αξία που θέτει σε τίτλους της Credit Suisse όπως ομόλογα, που δίνουν οι πελάτες της ως εγγύηση για δάνεια, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος εταιρίας διαχείρισης διαθεσίμων που συνεργάζεται με τη γερμανική τράπεζα.. Νωρίτερα, η τράπεζα τα αποτιμούσε στο 70% έως 80% της ονομαστικής τους αξίας, δήλωσε η πηγή. Η Deutsche Bank αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Το private banking της HSBC έχει επίσης αρχίσει ελέγχους στα δάνειά της που συνδέονται με τίτλους της Credit Suisse, τα οποία βρίσκονται στα χέρια πελατών σε Ευρώπη και Ασία, ανέφερε πηγή με άμεση γνώση του ζητήματος. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η HSBC δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για μείωση της έκθεσής της στην ελβετική τράπεζα, αλλά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα λάβει σχετική απόφαση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Η HSBC δεν προέβη σε άμεσο σχολιασμό.

    Μια άλλη πηγή σε μεγάλη παγκόσμια τράπεζα, η οποία συναλλάσσεται απευθείας με την Credit Suisse στην Ασία, ανέφερε ότι η τράπεζα έχει αρχίσει να ζητά από την Credit Suisse προκαταβολές αντί να εισπράττει αργότερα τα χρήματα που οφείλει η ελβετική τράπεζα ως αποτέλεσμα συναλλαγών.

    Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια ακόμη παγκόσμια τράπεζα έχει μειώσει την έκθεσή της στην Credit Suisse, περιορίζοντας τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Επιστροφή στο κόκκινο για τις ευρωαγορές – Βαριές απώλειες 3,84% για τον Stoxx 600 σε επίπεδο εβδομάδας



    ΣΧΟΛΙΑ