• Τράπεζες

    Το project «Αριάδνη» και το crash test της αγοράς


    Οι δεσμευτικές προσφορές για το project  «Αριάδνη» είναι το κρίσιμο crash test για το που θα κινηθούν οι τιμές για τα πακέτα δανείων που έχουν βγάλει προς πώληση, όπως και οι τιτλοποιήσεις των τραπεζών.

    Η τιμή βάσης της PQH, του Ειδικού Εκκαθαριστή, για την πώληση του πακέτου των 5,2 δις ευρώ «κόκκινων» δανείων, είναι τα 730 εκατ ευρώ. Ελάχιστο τίμημα που όμως είχε καθοριστεί πριν έρθει η τελευταία λαίλαπα, απόρροια της γεωπολιτικής κρίσης. Και όπως αναφέρει πηγή με γνώση της υπόθεσης, το project Αριάδνη είναι το crash test  της αγοράς, καθώς το ζητούμενο είναι αν θα έρθει δεσμευτική προσφορά στα 730 εκατ ευρώ. «Μπήκαμε στη διαδικασία με τιμές προ Ουκρανίας, το τοπίο σήμερα έχει αλλάξει, οι τιμές έχουν μετακινηθεί και θα δείξει πως διαμορφώνονται σήμερα οι απαιτήσεις των επενδυτών. Ο Ιούνιος είναι κρίσιμος από αυτήν την άποψη».

    Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται στο τέλος Ιουνίου –στις 28 τρέχοντος για την ακρίβεια.

    Η  αγορά λοιπόν έχει στραμμένο το βλέμμα της στην εξέλιξη του συγκεκριμένου πακέτου, καθώς το ύψος της δεσμευτικής προσφοράς  θα αποτελέσει και τον πιλότο για τα υπόλοιπα πακέτα που έχουν δρομολογηθεί προς πώληση.

    Όπως είναι γνωστό δεσμευτικές προσφορές αναμένονται από την κοινοπραξία Bain – Fortress – doValue σε συνεργασία με την Davidson Kempner – Cepal, καθώς και το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Ellington (που από κοινού με το ΤΜΕΔΕ είναι ο στρατηγικός επενδυτής της Attica Bank).

    Το project «Αριάδνη» είναι το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων που έχει βγει προς πώληση στην ελληνική αγορά.

    Η λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου διαμορφώνεται στα 5,2 δισ. ευρώ, αλλά σε όρους συνολικής ονομαστικής απαίτησης, δηλαδή μαζί με τους εξωλογιστικούς τόκους, η αξία του φτάνει στα 13,9 δισ. ευρώ. Τα δάνεια του «Αριάδνη» έχουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα, η αξία των οποίων ανέρχεται σε  7,4 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα: στα 3,7 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των οικιστικών ακινήτων, στα 2,3 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των εμπορικών ακινήτων, ενώ στο 1,4 δισ. ευρώ εκτιμάται η αξία των οικοπέδων. Συνολικά υπάρχουν εξασφαλίσεις σε  83.000 ακίνητα, με τις 44.000 να είναι οικιστικά ακίνητα, σχεδόν 10.000 είναι εμπορικά και τα υπόλοιπα οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.α.

    Όπως είναι γνωστό το πωλητήριο αφορά  97.000 δάνεια, με  εμπράγματες εξασφαλίσεις όλων των κατηγοριών ανά την Ελλάδα και αφορούν 72.000  δανειακές συμβάσεις που έχουν χορηγηθεί σε 53.000 δανειολήπτες.

    Πιο αναλυτικά τώρα από τα 5,2 δισ. ευρώ της λογιστικής αξίας των δανείων, τα 2,1 δισ. ευρώ (ή 7,1 δισ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας) είναι οφειλές από μεγάλες επιχειρήσεις, το 1,2 δισ. ευρώ (ή 3,4 δισ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας) είναι οφειλές από μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, το 1,5 δισ. ευρώ (ή 2,4 δισ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας) είναι οφειλές από στεγαστικά δάνεια και 400 εκατ. ευρώ (ή 1 δισ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας) είναι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια.

    Διαβάστε επίσης:

    doValue-Cepal: Στη μάχη της Αριάδνης για τα €5,2 δισ. κόκκινα δάνεια

    Κόκκινα δάνεια: Τιτλοποιήσεις ύψους 5,4 δισ. ευρώ ετοιμάζουν Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Attica Bank

    Τράπεζα της Ελλάδος: Προσοχή! Ο πόλεμος φέρνει νέα «κόκκινα» δάνεια



    ΣΧΟΛΙΑ