• Τράπεζες

    Μάρτιν Τζούρντα (ΤΧΣ): Ποια είναι τα οφέλη από την πρόταση του ΤΧΣ για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων


    Σε εθελοντική βάση θα λειτουργήσει η πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, η οποία εξασφαλίσει ότι οι τράπεζες δεν θα οδηγηθούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

     

    Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «Οικονομική Καθημερινή» ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ κ. Μάρτιν Τζούρντα, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η πρόταση του Ταμείου διασφαλίζει ότι δεν θα απομειωθεί η αξία της συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων και μεταξύ αυτών των Ελλήνων φορολογουμένων, τα συμφέροντα των οποίων εκπροσωπεί το ΤΧΣ.

    Με δεδομένο ότι το ύψος των κόκκινων δανείων που μπορούν να μεταφερθούν σε αυτό το σχήμα, υπολογίζεται κοντά στα 15 δισ. ευρώ, ο κ. Τζούρντα εξηγεί ότι η πρόταση του Ταμείου θα μπορούσε να λειτουργήσει παράλληλα με την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος – εφόσον εγκριθεί από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης –  που βασίζεται στη μεταφορά κόκκινων δανείων σε ένα όχημα  ειδικού σκοπού με τη χρήση του αναβαλλόμενου φόρου.

    «Η πρόταση της ΤτΕ είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση» σημειώνει ο κ. Τζούρντα γιατί «επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του αναβαλλόμενου φόρου. Αν επιλεγεί από μια τράπεζα μπορεί να λειτουργήσει από κοινού με το σχήμα Asset Protection Scheme που προτείνουμε εμείς και το οποίο αξιοποιεί την εμπειρία από το ιταλικό μοντέλο».

    Όπως εξηγεί ο κ. Τζούρντα, η πρόταση του Ταμείου  «στοχεύει σε υψηλότερης αξίας στοιχεία ενεργητικού» έτσι ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα να γίνει εκτεταμένη χρήση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, η συμβολή του οποίου υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ.

    «Πιστεύουμε λοιπόν ότι και οι δύο προτάσεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν», σημειώνει, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν πρέπει «να αναλωθούμε σε πολυάριθμες επιλογές», γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σύγχυση στους αναλυτές, οι οποίοι θα επενδύσουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μόνο εφόσον πειστούν για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών.

    Έχοντας επενδύσει περί τα 31 δις ευρώ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και 45 δισ. ευρώ συνολικά στην εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ο κ. Τζούρντα, προειδοποιεί ότι «το παλιό μοντέλο που οδηγούσε τις τράπεζες κάθε δεύτερο χρόνο σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και αυτά τα χρήματα χρησιμοποιούνταν για να καλύψουν τις ζημιές από τις διαγραφές δανείων, δεν λειτουργεί».

    Ο κ. Τζούρντα επισημαίνει ότι «οι τράπεζες θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τους ισολογισμούς τους και να αναθεωρήσουν το μοντέλο λειτουργίας τους στη βάση των σημερινών συνθηκών αγοράς». Αυτό σημαίνει ότι αν «η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 2%, οι τράπεζες πρέπει να αναπροσαρμόζουν το μέγεθος του επιχειρησιακού τους μοντέλου έτσι ώστε να καταστεί αποτελεσματικό στις συνθήκες της αγοράς. Τότε οι επενδυτές θα πειστούν και θα επενδύσουν στις τράπεζες», υπογραμμίζει.

    Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ αποδίδει την αποστροφή των επενδυτών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα στην απουσία ενός συνεκτικού σεναρίου για την έξοδο από τη δίνη των κόκκινων δανείων και τη δημιουργία σταθερών πηγών εσόδων και καλεί τις τράπεζες να επανεξετάσουν τη δομή του κόστους τους, εντοπίζοντας τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να διαθέσουν τους διαθέσιμους πόρους τους.

    «Κάθε τράπεζα πρέπει να επανασχεδιάσει το προφίλ της και να προσδιορίσει τι είδους υπηρεσίες θέλει να προσφέρει π.χ. αν θα προσφέρει κυρίως υπηρεσίες λιανικής τραπεζικής ή wholesale και να επανατοποθετηθεί στην αγορά και στους πελάτες της με βάση τα ισχυρά της στοιχεία και αυτά που μπορούν να υποστηρίζουν ένα ισχυρό ισολογισμό», επιμένει ο κ. Τζούρντα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκλειστικό: Ξεκίνησε η τιτλοποίηση των 2 δισ. ευρώ από τη Eurobank – Τι δάνεια περιλαμβάνει



    ΣΧΟΛΙΑ