• Τράπεζες

    Στον εξωδικαστικό και οι δανειολήπτες με μία και μοναδική οφειλή

    H επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνης Αλαμπάση


    Με στόχο να διευρυνθεί η βάση των δανειοληπτών που θα μπορούν να ενταχθούν στον Εξωδικαστικό μηχανισμό, η επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση, επεξεργάζεται σειρά αλλαγών σε συνεργασία με τους servicers.

    Η μεγάλη αλλαγή είναι ότι με το νέο πλαίσιο θα μπορούν να εντάσσονται στον Εξωδικαστικό και οι δανειολήπτες με μία και μοναδική οφειλή, ενώ καταργείται και η μέχρι τώρα λογική του «όλα ή τίποτα στην πλατφόρμα» καθώς θα εξαιρούνται ήδη ρυθμισμένα δάνεια που εξυπηρετούνται.

    Η κα Αλαμπάση, μπορεί πρόσφατα να ανέλαβε τα καθήκοντα της Ειδικής Γραμματέως, ωστόσο γνωρίζει σε βάθος το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, καθώς ήταν επικεφαλής της νομικής ομάδας που είχε αναλάβει τη συγγραφή του νέου πτωχευτικού νόμου.

    Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει συζήτηση ανάμεσα στην Ειδική Γραμματεία, τις τράπεζες και τους servicers προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού.

    Μάλιστα όπως αναφέρει πηγή των servicers στο mononews.gr «δουλεύουμε για τη βελτίωση του Εξωδικαστικού και πάνω σε ιδέες είχαν πέσει στο τραπέζι πριν από την εφαρμογή του και τώρα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να προχωρήσουμε».

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή θα διευρυνθεί σημαντικά η βάση των δανειοληπτών που θα μπορούν να ενταχθούν στον Εξωδικαστικό και κυρίως εκείνοι οι οφειλέτες, με περισσότερα από ένα δάνεια, που κάποια είχαν ρυθμιστεί και εξυπηρετούντο και κάποια όχι. Στις περιπτώσεις αυτές, τα ενήμερα δάνεια θα παραμένουν εκτός και ο δανειολήπτης θα ρυθμίζει μέσα από την πλατφόρμα του Εξωδικαστικού τις υπόλοιπες οφειλές του.

    Και μάλιστα θα υπάρχει η πρόβλεψη ότι για τον οφειλέτη που έχει δάνειο εκτός πλατφόρμας το σύνολο της μηνιαίας δόσης που θα καταβάλει θα είναι αυξημένο κατά 15%. Δεν θα εξαιρείται δηλαδή από τον υπολογισμό, το ποσό που ήδη καταβάλει για την εξυπηρέτηση του δανείου που έχει σε ρύθμιση

    Χθες σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κάλεσε τις τράπεζες να δουλέψουν περισσότερο τον εξωδικαστικό μηχανισμό και επανέλαβε πως μέσα στη εβδομάδα έρχεται νομοσχέδιο που θα φέρει βελτιώσεις στην λειτουργία του.

    Οι αλλαγές αυτές αφορούν στα εξής:

    – Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού για να μπορούν να εντάσσονται οφειλέτες και με μια και μοναδική οφειλή

    – Να εξαιρούνται από τη ρύθμιση του εξωδικαστικού τα δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά (συνήθως ρυθμισμένα στεγαστικά)

    – Θα είναι πλέον υποχρεωτική η αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο για τις τράπεζες και τους servicers, όσο και για τους οφειλέτες και θα πραγματοποιείται δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα.

    Διαβάστε επίσης:

    Στον αέρα ξανά οι πλειστηριασμοί; Αγωνία στους servicers και κόντρα κυβέρνησης αντιπολίτευσης



    ΣΧΟΛΙΑ