• Τράπεζες

    Στον «χορό» του κορονοϊού οι τράπεζες: Αν όλα πάνε καλά, περιμένουμε ισχυρή ανάκαμψη από Σεπτέμβριο


    Ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν νέα γενιά «κόκκινων» δανείων, εξαιτίας του κορωνοϊού οι ελληνικές τράπεζες.

    Ανησυχία που είναι διάχυτη στο σύνολο των πιστωτικών ιδρυμάτων διεθνώς.

    Οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών και τα επιτελεία τους παρακολουθούν τις εξελίξεις και διαβεβαιώνουν πως οι τράπεζες είναι έτοιμες να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ωστόσο παραδέχονται πως το φαινόμενο «κορωνοίός» παρουσιάζει εκθετική αύξηση, συνεπώς υπάρχει αδυναμία ασφαλούς πρόβλεψης.

    Όπως αναφέρει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος στο mononews.gr, «καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μία πρωτοφανή παγκόσμια κρίση. Τα μακροοικονομικά μοντέλα ποτέ προηγουμένως δεν έχουν τεσταριστεί για ανάλογο κίνδυνο. Κράτη κλείνουν τα σύνορα τους. Η οικονομία βρίσκεται σε ακινησία…».

    Σε κάθε περίπτωση οι μήνες Μάρτιος μέχρι και το τέλος Ιουνίου θεωρούνται «χαμένοι». Αν όλα πάνε καλά, και ανακοπεί η διάδοση του ιού, περιμένουμε ισχυρή ανάκαμψη από το Σεπτέμβριο, αναφέρει η ίδια πηγή.

    Ενώ, παραδέχεται πως θα δημιουργηθεί μία νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.

    Ωστόσο αυτή τη φορά η αντιμετώπιση τους θα είναι τελείως διαφορετική καθώς –όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο mononews.gr- οι ευρωπαϊκές αρχές θα διαχειριστούν διαφορετικά αυτά τα «κόκκινα», που προέκυψαν από ασύμμετρους παράγοντες.

    «Ο κόσμος έχει γυρίσει ανάποδα. Το πρόβλημα είναι γενικευμένο, παγκόσμιο. Διαφορετική θα είναι και η αρχιτεκτονική αντιμετωπισης που θα υιοθετήσουν οι ευρωπαϊκές αρχές» αναφέρει η ίδια πηγή.

    Σε κάθε περίπτωση τα πρώτα μέτρα θα φανούν σήμερα που θα συνεδριάσει το Eurogroup.

    Ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή» με τους τραπεζίτες και έχει στείλει σαφές μήνυμα ότι θα πρέπει να διαχειριστούν το θέμα και να προχωρούν σε ρυθμίσεις

    Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες διαβεβαιώνουν την πελατεία τους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά ότι θα σταθούν υποστηρικτικά στο πλευρό τους.

    Και υπογραμμίζουν πως: είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν τα μέτρα που θα αποφασισθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις και τα ευρωπαϊκά όργανα. Και εκτιμούν πως όταν υποχωρήσει η ανησυχία τότε η Ελλάδα θα επανέλθει σε δυναμική ανάπτυξης.

    Τέλος οι τράπεζες καλούν τους πελάτες τους να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους μέσω των ψηφιακών δικτύων και να μένουν στο σπίτι…



    ΣΧΟΛΙΑ