• Τράπεζες

    Σε πλειστηριασμό το πολυτελές διαμέρισμα της οικογένειας Μουρτζούχου (Raxevsky) στο Καστρί

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Ζέτα Μακρυπούλια, Γιώργος Μουρτζούχος και Ιρένε Homsy-Μουρτζούχου


    Το πολυτελές διαμέρισμα στο Καστρί χάνει η οικογένεια Μουρτζούχου, που έγραψε τη δική της ιστορία στον χώρο της ελληνικής μόδας με τη φίρμα των γυναικείων ρούχων Raxevsky.

    Η κατοικία των 340τ.μ (και υπόγειο 96τ.μ) πρόκειται να βγει αύριο σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς τις 900.000 ευρώ και επισπεύδουσα την Alpha Bank.

    Βρίσκεται στην οδό Πλάτωνος στο Καστρί σε συγκρότημα κατοικιών,  και ανήκει κατά ψιλή κυριότητα στο κ. Αχιλλέα Μουρτζούχο-Ραξέφσκι και η επικαρπία στον πατέρα του Γιώργο Μουρτζούχο (δυνάμει της με αριθμό 4.679/2008 πράξης δήλωσης αποδοχής κληρονομιάς).

    Η φίρμα Raxevsky που ήταν από τα ισχυρότερα ελληνικά brand στον χώρο της ένδυσης με εξαγωγές σε χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, είναι πλέον μία ανάμνηση «φορτωμένη» με χρέη.

    Οι μέρες της επιτυχίας ανήκουν στο παρελθόν, μαζί με τα φίνα υφάσματα, τα μοντέρνα σχέδια, τις φωτογραφήσεις των συλλογών  σε εξωτικά νησιά.

    Η Raxevsky, ήταν το ελληνικό  το brand που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 για να απογειωθεί τα επόμενα χρόνια. Καθιερώθηκε στην ελληνική αγορά καθώς έκανε προσιτό στο ευρύ γυναικείο κοινό, το μικρό όνειρο πολυτελείας που αναζητούσε.

    Όμως πέρυσι το λουκέτο ήταν οριστικό, η αποκαθήλωση της φίρμας γεγονός και τα  χρώματα ξεθώριασαν, τα πολυτελή υφάσματα μετατράπηκαν σε σωρό από κουρέλια, τα  καταστήματα έκλεισαν, το όνειρο έσβησε…

    Και έμειναν τα μεγάλα τα χρέη…Υποθήκη υπέρ  της Εμπορικής Τράπεζας για 2,6 εκατ. ευρώ, υποθήκη για λογαριασμό της ΑΑΔΕ για 6 εκατ. ευρώ, αναγκαστική κατάσχεση για 300.000 ευρώ υπέρ της Alpha Bank.

    Το διαμέρισμα πρόκειται να βγει σε πλειστηριασμό αύριο Τετάρτη. Με τιμή πρώτης προσφοράς τις 900.000 ευρώ.

    Ωστόσο αρχικά η τιμή εκκίνησης είχε προσδιοριστεί από τον εκτιμητή στις 780.000 ευρώ.

    Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο πατέρας Γιώργος Μουρτζούχος και ο γιός του Αχιλλέας με αίτηση τους στο Μονομελές Πρωτοδικείο ζήτησαν την ανακοπή του πλειστηριασμού θεωρώντας ότι η τιμή των 780.000 ευρώ ήταν χαμηλή, ζητούσαν το τίμημα να ανεβεί στο 1,110 εκατ ευρώ και να χρεωθεί με τα δικαστικά έξοδα η Alpha Bank.

    Συγκεκριμένα ανέφεραν πως: «η κατασχετήρια έκθεση είναι εσφαλμένη ως προς την εκτίμηση της αξίας και την τιμή πρώτης προσφοράς, καθόσον δεν ελήφθησαν υπόψη η περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο, η προνομιακή θέση αυτού και η ποιότητα της κατασκευής του, κατά τα ειδικότερα εκτιθέμενα στην υπό κρίση ανακοπή και ότι η πραγματική αξία του ακινήτου που πρόκειται να εκτεθεί σε δημόσιο αναγκαστικό πλειστηριασμό ανέρχεται στο ποσό του ενός εκατομμυρίου εκατόν δέκα χιλιάδων ευρώ (1.110.000 ευρώ).

    Και όπως αναφέρεται μεταξύ των άλλων στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου: Με βάση αυτό το ιστορικό και επικαλούμενοι άμεσο έννομο συμφέρον λόγω της ανεπανόρθωτης βλάβης που θα υποστούν από την αναγκαστική εκποίηση της περιουσίας τους σε τιμή χαμηλότερη της πραγματικής τοιαύτης, ζητούν να διορθωθεί η προσβαλλόμενη έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης και το απόσπασμα αυτής ως την εκτίμηση της αξίας και τιμή της πρώτης προσφοράς αυτού από το εσφαλμένο ποσό εκτίμησης και πρώτης προσφοράς των επτακοσίων ογδόντα χιλιάδων ευρώ (780.000 ευρώ) στο ποσό του ενός εκατομμυρίου εκατόν δέκα χιλιάδων ευρώ (1.110.000 ευρώ) και να καταδικασθεί η καθ’ής η ανακοπή στην καταβολή των δικαστικών τους εξόδων.

    Ετσι η τιμή πρώτης προσφοράς ανέβηκε στις 900.000 ευρώ.

    Να σημειωθεί ότι το διαμέρισμα στο Καστρί είναι 340τ. και διαθέτει μεταξύ άλλων λίβινγκ ρουμ, τραπεζαρία, τρία υπνοδωμάτια, δύο λουτρά, dress room και βεστιάριο. Ακόμα έχει υπόγεια αποθήκη 96τμ και τρεις θέσεις πάρκινγκ.

    Ας δούμε τώρα πως ξεκίνησε το επιτυχημένο project Raxevsky που κατέληξε άδοξα.

    Οι βάσεις μπήκαν από τον παππού της Έλενας Ραξέφσκι, που ήρθε από τη Ρωσία και άνοιξε μία μικρή βιοτεχνία ρούχων. Ο παππούς  αποσύρθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’50 αφήνοντας τη βιοτεχνία στα παιδιά του.

    Η εγγονή του Ελένη ήταν εκείνη όμως που έκανε γνωστή τη φίρμα όχι μόνο στην Ελλάδα  αλλά και στο εξωτερικό.

    Η Ελένη μαζί με τον σύζυγο της  Γιώργο Μουρτζούχο ίδρυσαν  το 1976 την εταιρία Helen’s Club S.A., και άρχισαν να εξάγουν τα ρούχα που δημιουργούσαν σε χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ.

    Τη δεκαετία του 1980 όλα άλλαζαν στην Ελλάδα, σε επίπεδο κοινωνίας και οικονομίας.

    Τότε λοιπόν, η Ελένη και ο Γιώργος αποφάσισαν να μπουν στη λιανική πώληση και άνοιξαν δύο καταστήματα στην Αθήνα, ένα στο Κολωνάκι και ένα στην Πατησίων.

    Το όνειρο τους αποκτά υπόσταση, γίνεται πραγματικότητα και  ανοίγουν καταστήματα το ένα πίσω από το άλλο σε όλη την Ελλάδα. Η δεκαετία του 1990 είναι αυτή της απόλυτης επιτυχίας. Το ζευγάρι ζει την επιτυχία σε επαγγελματικό αλλά και οικογενειακό επίπεδο με τους δύο γιούς του.

    Όμως η Ελενα Ραξεφσκι, η γυναίκα που έκτισε το brand Raxevsky, νόσησε και έχασε τη μάχη.

    Το 2004, ήταν η χρονιά που ο Γιώργος Μαρτζούχος γνώρισε την  Ιρέν, 20 χρόνια μικρότερη του, γοητεύτηκε. Την παντρεύτηκε στη συνέχεια και απέκτησε μαζί της μία κόρη.

    Η κρίση όμως είναι προ των πυλών. Η Ελλάδα παρασύρεται στη δίνη της και μπαίνει στον αστερισμό των μνημονίων και της επιτήρησης.

    Η εταιρεία βλέπει χρόνο με το χρόνο τις πωλήσεις της να μειώνονται, τα κέρδη να γίνονται ζημιές. Το 2010 τα μισά από τα 55 καταστήματα κλείνουν, η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει.

    Και αύριο βγαίνει στον πλειστηριασμό μία από τις κατοικίες της οικογένειας…

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ