• Τράπεζες

    Στην υποβάθμιση 14 τραπεζών της Τουρκίας προχώρησε η Moody’s

    Moody's

    Moody’s


    Την υποβάθμιση του αξιόχρεου σε 14 τουρκικές τράπεζες ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, ενώ άλλες τρεις παρέμειναν σταθερές. Την ίδια ώρα, μετέτρεψε από αρνητική σε σταθερή την προοπτική για 12 εξ αυτών, ενώ για τις υπόλοιπες 5 διατήρησε αρνητικό το outlook.  επιβεβαίωσε το αξιόχρεο τριών άλλων τραπεζών.

    Όπως αναφέρει ο Moody’s σε ανακοίνωσή του, οι πιστοληπτικές αυτές αξιολογήσεις καθοδηγήθηκαν από:

    1) Την εξασθενημένη δυνατότητα της τουρκικής κυβέρνησης να στηρίξει τις τράπεζες της χώρας, η οποία αντανακλάται στην προχθεσινή υποβάθμιση του αξιόχρεου των ομολόγων της σε Ba2 με σταθερές προοπτικές από Ba1 με αρνητικές προοπτικές,

    2) Την υποβάθμιση από τον οίκο του μακροοικονομικού προφίλ της Τουρκίας σε αδύναμο+ από μέτριο- και

    3) Την άποψή του ότι το λειτουργικό περιβάλλον στην Τουρκία θα γίνει πιο δύσκολο το 2018.

    Η υποβάθμιση του αξιόχρεου των ομολόγων της τουρκικής κυβέρνησης καθοδηγήθηκε από την άποψη του Moody’s για συνεχιζόμενη μείωση της θεσμικής ισχύος και τον αυξημένο κίνδυνο να υπάρξει ένα εξωτερικό σοκ.

    Την ίδια ώρα, πάντως, ο οίκος Moody’s βρέθηκε στο στόχαστρο του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος σχολίασε με οργή την πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό καθώς λίγο νωρίτερα η Moody’s υποβάθμισε την τουρκική οικονομία κατά μια βαθμίδα, από το Ba1 στο Ba2, στην κατηγορία «σκουπίδια», κίνηση που σύμφωνα με τον Ερντογάν έγινε «για καθαρά πολιτικούς λόγους».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: O Ερντογάν τα έβαλε με τον οίκο Moody’s: Γιατί αναβαθμίσατε τους Έλληνες;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Yποβάθμιση από Moody’s με φόντο την κόντρα Ερντογάν-κεντρικής τράπεζας



    ΣΧΟΛΙΑ