• Τράπεζες

    Στην Bain Capital μεταβιβάζει η Εθνική το χαρτοφυλάκιο Icon

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Εθνική Τράπεζα: Στις 30 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση - Τα θέματα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Την μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου Icon στην Bain Capital αναμένεται να ανακοινώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα η Εθνική τράπεζα, ολοκληρώνοντας τη συναλλαγή, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

    Τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου αναλαμβάνει η FPS.

    Το χαρτοφυλάκιο Icon είναι συνολικής αξίας 1,5 δις ευρώ και η διαδικασία για την πώλησή του έχει ξεκινήσει από το 2019. Η συναλλαγή καθυστέρησε λόγω της κρίσης, αλλά και των χαρακτηριστικών του χαρτοφυλακίου, που καθιστούσαν τη συναλλαγή απαιτητική. Αυτό κυρίως γιατί το χαρτοφυλάκιο Icon αποτελείται από επιχειρηματικά δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, η πλειοψηφία των οποίων δεν είναι πια σε λειτουργία.

    Πρόκειται για 7.500 καταγγελμένα ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια 1.500 μικρομεσαίων, αλλά και πολύ μικρών επιχειρήσεων, τα οποία διαθέτουν προσημειώσεις σε περίπου 6.000 ακίνητα, αξίας 1,1 δις ευρώ.

    Η οριστικοποίηση τη συναλλαγής επιτρέπει στην Εθνική να ολοκληρώσει το πρόγραμμα πωλήσεων χαρτοφυλακίων που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της τράπεζας. Σε εκκρεμότητα παραμένουν δύο ακόμη μικρότερα χαρτοφυλάκια στην Κύπρο και τη Ρουμανία, για τα οποία υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες προχωρημένες συζητήσεις επίσης με την Bain Capital.

    To Icon αποτελεί το 6ο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων που μεταβιβάζει η Εθνική τράπεζα και, πλέον, το μεγάλο στοίχημα αποτελεί η τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους 6 δις ευρώ, που, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της διοίκησης, αναμένει το πράσινο φως των αγορών.



    ΣΧΟΛΙΑ