• Τράπεζες

    Στα €32 δισ. οι τιτλοποιήσεις που θα εντάξουν οι τράπεζες στον «Ηρακλή»

    τραπεζες_Eurobank Equities: Toπ επιλογή η Εθνική Τράπεζα, buy για Πειραιώς, hold για Alpha Bank

    Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνική Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Επέκταση του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών.

    Mε τιτλοποιήσεις ύψους 32 δισ. ευρώ που θα εντάξουν οι τράπεζες έως και το 2021 στον Ηρακλή, το Σχήμα Προστασίας Στοιχείων Ενεργητικού (Hellenic Asset Protection Scheme – HAPS) σύμφωνα με την επίσημη ονομασία του, αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών.

    Εκτός από το προφανές όφελος της απαλλαγής των ισολογισμών των τραπεζών, ο μηχανισμός εξασφαλίζει στην παρούσα φάση χαμηλό κόστος προμήθειας, που λόγω της πορείας του ελληνικού CDs, φαίνεται ότι «κλειδώνει» σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα κάτω του 2% και από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, μελετούν ήδη τη δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος για την ένταξη νέων τιτλοποιήσεων .

    Μέχρι σήμερα τρεις συστημικές τράπεζες έχουν κάνει χρήση της κρατικής εγγύησης. Την αρχή στον Ηρακλής έκανε η Eurobank, εντάσσοντας την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ και το ποσό κρατικής εγγύησης που δόθηκε ανέρχεται στα 2,4 δισ. ευρώ.

    Τη σκυτάλη πήρε η Alpha Bank υποβάλλοντας πριν από λίγες μέρες αίτημα για το μεγαλύτερο τμήμα της τιτλοποίησης του project Galaxy σε συνδυασμό με το χαρτοφυλάκιο Orion, συνολικού ύψους 7,6 δισ. ευρώ. Η διοίκηση της Alpha Bank σχεδιάζει την υποβολή ανάλογου αιτήματος και για τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια που απαρτίζουν το project Galaxy, η συνολική αξία του οποίου φθάνει τα 10,5 δισ. ευρώ και έτσι η Τράπεζα θα αποτελέσει το μεγαλύτερο «εταίρο» του Ηρακλή με συνολικές εγγυήσεις που θα υπερβούν τα 3,5 δισ. ευρώ.

    Ανάλογο αίτημα υπέβαλε την εβδομάδα που μας πέρασε η Τράπεζα Πειραιώς για την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων με την επωνυμία Phoenix, η συνολική αξία του οποίου ανέρχεται στο 1,9 δισ. ευρώ, ενώ άμεσα σχεδιάζεται η ένταξη ακόμη ενός χαρτοφυλακίου με την επωνυμία Vega, η αξία του οποίου ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ.

    Θα ακολουθήσει εντός του έτους η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Frontier συνολικής αξίας άνω των 6 δισ. ευρώ που σχεδιάζει η Εθνική Τράπεζα, για την οποία η διοίκηση της τράπεζας θα υποβάλλει αίτημα ένταξης στον Ηρακλή εντός του έτους.

    Με τις τέσσερις τιτλοποιήσεις κλείνει ο πρώτος κύκλος της προσπάθειας του τραπεζικού συστήματος για την απαλλαγή του από ένα σημαντικό τμήμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που άφησε ως κληροδότημα η προηγούμενη οικονομική κρίση, αλλά ο δρόμος για την εξυγίανση είναι ακόμη μακρύς.

    Όπως σημειώνει στην τελευταία έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα η Τράπεζα της Ελλάδος και με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Μαρτίου 2020, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPE) ανήλθαν σε 60,9 δισ. ευρώ και το ποσοστό τους ως προς το σύνολο των δανείων ανήλθε σε 37,3%.

    Τα υπόλοιπα των NPEs ήταν μειωμένα κατά 7,6 δισ. ευρώ (ή κατά 11,1%) σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου του 2019 και η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην τιτλοποίηση των 7,5 δισ. ευρώ που ολοκλήρωσε η Eurobank.



    ΣΧΟΛΙΑ