• Τράπεζες

    S&P: Γιατί θεωρεί θετική για την Πειραιώς την απόφαση μη πληρωμής του κουπονιού για τα CoCos

    • NewsRoom
    s&p


    Η μη πληρωμή του τοκομεριδίου του 8% για το μετατρέψιμο ομόλογο (CoCo) των 2 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς θα βοηθήσει να αμβλυνθούν οι πιέσεις που δέχεται η τράπεζα για ενίσχυση των κεφαλαίων της, επισημαίνει σε ενημερωτικό του σημείωμα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings, σχολιάζοντας την απόφαση της διοίκησης της τράπεζας.

    Όπως σημειώνει ακόμη ο διεθνής οίκος, η Τράπεζα Πειραιώς θα «γλιτώσει» με τον τρόπο αυτό περίπου 36 μονάδες βάσης από τον δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας, ο οποίος, στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2018, βρισκόταν στο 13,7%, ήτοι ελαφρώς πάνω από το ελάχιστο όριο του 13,625% που ορίζει η Διαδικασία Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process – SREP) για το 2018.

    Σημειώνεται ακόμη πως η Τράπεζα Πειραιώς θα κερδίσει επίσης περίπου 50 μονάδες βάσης επιπλέον λόγω της διάθεσης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ύψους γύρω στα 1,9 δισ. ευρώ και της πώλησης των θυγατρικών της στην Αλβανία και τη Βουλγαρία που ανακοίνωσε κατά το προηγούμενο διάστημα.

    Η αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς (B-/Σταθερές/B) μένει, ως εκ τούτου, ανεπηρέαστη από την ανακοίνωση της απόφασης της τράπεζας, υπογραμμίζει ο οίκος.

    Η αξιολόγηση της Πειραιώς, αναφέρει η S&P, αντικατοπτρίζει «την άποψή μας ότι σοβαροί κίνδυνοι θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά το χρηματοπιστωτικό προφίλ της τράπεζας. Συγκεκριμένα, αναμένουμε ότι το υψηλό επίπεδο των προβλέψεων για ζημίες λόγω δανείων, σε συνδυασμό με την υποτονική λειτουργική κερδοφορία, θα συνεχίσουν να λειτουργούν αρνητικά για την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας και εκτιμούμε ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας με στάθμιση κινδύνου (RAC) θα παραμείνει στην αδύναμη κατηγορία μέχρι το τέλος του 2019».

    Ο οίκος σημειώνει, τέλος, ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πρόοδο που σημειώνει η Τράπεζα Πειραιώς σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσής της που έχει συμφωνήσει με τον SSM.

    Ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου ανακοίνωσε την απόφαση της διοίκησης για τη μη πληρωμή της προγραμματισμένης δόσης του κουπονιού για τα Cocos προς το ΤΧΣ. Όπως διευκρίνισε, η απόφαση αυτή αποτελεί μεμονωμένη ενέργεια που αποσκοπεί σε θετικό αντίκτυπο στα ίδια κεφάλαια κατά 36 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου η κίνηση δεν σηματοδοτεί ότι θα επαναληφθεί και στο μέλλον και αποτελεί προσωρινή επιλογή, που αφορά το 2018 και έχει τη σύμφωνη γνώμη των εποπτικών αρχών.

    Στόχος του ομίλου είναι το 2019 το κουπόνι να πληρωθεί κανονικά, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ενεργοποιείται η δυνατότητα μετατροπής των CoCos σε μετοχές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζα Πειραιώς: Στα 94 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στο 3ο τρίμηνο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρ. Μεγάλου (Πειραιώς): Βελτίωση των δεικτών και μη πληρωμή του κουπονιού για ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας

     



    ΣΧΟΛΙΑ