• Τράπεζες

    Συνάντηση Andrea Orcel με Βασίλη Ψάλτη στο Μιλάνο: Τα επόμενα κοινά σχέδια Alpha Bank-Unicredit

    • Bloomberg
    Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank και Andrea Orsel, CEO UniCredit

    Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank και Andrea Orsel, CEO UniCredit


    Έξι μήνες μετά την ανακοίνωση της πρώτης του σημαντικής συμφωνίας ως Διευθύνων Σύμβουλος της UniCredit, ο Andrea Orcel βρίσκεται στον 29ο όροφο των κεντρικών γραφείων του στο Μιλάνο γεμάτος αυτοπεποίθηση, αναφέρει το Bloomberg.

    Η συνεργασία με την Alpha Bank εξελίσσεται θετικά και θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από τη σύμβαση διανομής που είχαν σχεδιάσει αρχικά. Μετά τη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρουμανία, οι δύο εταιρείες ενδέχεται να συνεργαστούν για μια άλλη εξαγορά στη χώρα, μόλις ολοκληρωθεί η ενοποίηση των δύο μονάδων τους, δήλωσε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη.

    «Και οι δύο είμαστε αφοσιωμένοι στη Ρουμανία, και στους δύο μας αρέσει η Ρουμανία, και οι δύο βλέπουμε μεγάλη αξία εκεί», είπε ο Orcel στη συνέντευξη την Πέμπτη το απόγευμα. «Αν και εφόσον υπάρξει ευκαιρία, θα εξετάσουμε και εξαγορές σε συνεργασία

    Η Ρουμανία είναι μια εξαιρετική αγορά

    Για τον Orcel, έναν ικανό dealmaker, η συνεργασία με την Alpha Bank είναι πιθανότατα ανάμεσα στις μικρότερες συναλλαγές της καριέρας του. Ωστόσο, επισημαίνει τη δημιουργική του προσέγγιση σε μια εποχή που τα εθνικά συμφέροντα και το ημιτελές έργο για μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση εμποδίζουν συχνά τις διασυνοριακές συμφωνίες. Γεννημένη από την επιθυμία να αυξήσει το μέγεθος της UniCredit στη Ρουμανία, η συνεργασία με την Alpha Bank εξελίχθηκε σε μια εταιρική σχέση που, σύμφωνα με τον Orcel, μπορεί να αποτελέσει μοντέλο για τον τρόπο εισόδου της ιταλικής τράπεζας σε νέες αγορές.

    Για την Alpha Bank, της οποίας τα σχέδια ανάπτυξης στη Ρουμανία «πάγωσαν» κατά τη διάρκεια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, η συμφωνία ήταν ένας τρόπος να εξάγει αξία διατηρώντας παράλληλα μια επένδυση σε μεγαλύτερη τράπεζα που θα εξυπηρετεί τους Έλληνες πελάτες της που δραστηριοποιούνται στη χώρα, δήλωσε ο Ψάλτης.

    «Η Ρουμανία είναι μια εξαιρετική αγορά», είπε, προσθέτοντας ότι η επέκταση στη χώρα θα επιδιωχθεί «κοινά».

    Με βάση τη συμφωνία που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο, η UniCredit συμφώνησε να αγοράσει τη συμμετοχή 9% της ελληνικής κυβέρνησης στην Alpha Bank μαζί με πλειοψηφικό μερίδιο στη ρουμανική μονάδα της Alpha Bank, την οποία σχεδιάζει να συγχωνεύσει με τη δική της δραστηριότητα στη χώρα. Η Alpha Bank έλαβε 300 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά για τη ρουμανική επιχείρηση και διατήρησε 9,9% της συγχωνευμένης εταιρείας.

    H ικανοποίηση του Orcel

    «Είμαι πολύ, πολύ χαρούμενος με αυτό που κάναμε», είπε ο Orcel, αποκαλώντας την αγορά ενός μειοψηφικού μεριδίου στην Alpha Bank «πιλότο» για νέες αγορές όπου δεν ανταγωνίζεται άμεσα την άλλη τράπεζα.

    «Μπορεί να υπάρχουν και άλλες αγορές όπου μας ενδιαφέρει να αναπτυχθούμε απευθείας στην Κεντρική Ανατολική Ευρώπη. Εάν μπορώ να το προχωρήσω με συνεργάτες που έχουν νόημα για την UniCredit, θα το κάνω», πρόσθεσε.

    Τα δύο στελέχη, που γνωρίζονται εδώ και πολύ καιρό, συναντήθηκαν στα κεντρικά γραφεία της UniCredit την περασμένη εβδομάδα για ένα διήμερο εργασιών με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και την οικοδόμηση μιας κοινής ατζέντας.

    Ο Ψάλτης μετέβη στο Μιλάνο με μια ομάδα περίπου 20 μάνατζερ του. Στις συνεδριάσεις της επιτροπής, περιέγραψαν τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας. Άλλη μια συνάντηση προγραμματίζεται στην Αθήνα για το καλοκαίρι.

    «Ενώ προφανώς είμαστε ο μικρότερος συνεργάτης σε αυτό», είπε ο Ψάλτης, η UniCredit «μας αντιμετωπίζει ως ίσους», ενθαρρύνοντας νέες ιδέες. «Αυτό δίνει ενέργεια τις ομάδες μας», είπε.

    Ευρωπαϊκή ενοποίηση

    Και οι δύο επικεφαλής περιέγραψαν τη συμφωνία τους ως εναλλακτικό τρόπο για την προώθηση της ενοποίησης των τραπεζών στην Ευρώπη. Ο Orcel επανέλαβε ότι δεν έχει σχέδιο να αυξήσει το μερίδιο της UniCredit στην Alpha και ο Ψάλτης υποστήριξε ότι «όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, σαφώς αυτή η δομή είναι πολύ συνεκτική».

    «Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε εδώ βρίσκεται στον πυρήνα του ευρωπαϊκού πειράματος και αν θέλουμε πραγματικά να προωθήσουμε την ευρωπαϊκή ενοποίηση, αυτός είναι ένας άλλος τρόπος για να το πετύχουμε», εξήγησε.

    Η συμφωνία θα δημιουργήσει ένα πρόσθετο καθαρό κέρδος για την UniCredit τουλάχιστον 100 εκατ. ξεκινώντας από το 2026, τα περισσότερα από αυτά «από το σκέλος της Ρουμανίας», είπε ο Orcel. Ο αντίκτυπος του συνδυασμού θα φανεί το επόμενο έτος, πρόσθεσε.

    Οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι δήλωσαν ότι είναι βέβαιοι ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο τραπεζών μπορεί να ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες και να περιλαμβάνει πληρωμές, χρηματοδότηση εμπορίου και δραστηριότητες στις κεφαλαιαγορές.

    «Για παράδειγμα, στη συμβουλευτική ή στην κεφαλαιαγορά, θα συνεργαζόμαστε ολοένα και περισσότερο με μια κοινή λίστα στόχων όπου μπορούμε να φέρουμε αποτέλεσμα όσον αφορά την ικανότητα διαχείρισης ρίσκου», είπε ο Orcel.

    Η συναλλαγή επιτρέπει στην UniCredit να πουλήσει τα προϊόντα της στους πελάτες της Alpha Bank και να ενισχύσει την παρουσία της στην Ανατολική Ευρώπη. Για την Alpha, η οποία κατέχει σχεδόν το 25% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, το να έχει έναν ισχυρό συνεργάτη «ανοίγει παράθυρο στον κόσμο για αυτές τις εταιρείες», δήλωσε ο Ψάλτης.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ψάλτης (Alpha Bank): Αν όχι τώρα η στιγμή για αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, πότε;

    Alpha Bank: Νέος κύκλος ενημερωτικών εκδηλώσεων για επιχειρηματίες

    Alpha Finance για ελληνικές τράπεζες: Τα θεμελιώδη μεγέθη και τα μερίσματα υποστηρίζουν υψηλότερες τιμές στόχους



    ΣΧΟΛΙΑ