• Τράπεζες

    Σε τρία «μέτωπα» η μάχη Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας


    Η μείωση στα επιτόκια στεγαστικών δανείων, η αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις και η επανατιμολόγηση σε μικρότερα επίπεδα των προμηθειών είναι τα τρία μέτωπα της σύγκρουσης του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των τραπεζών.

    Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και τα τρία αυτά θέματα θα πρέπει να έχουν τακτοποιηθεί με συγκεκριμένες ενέργειες ελάφρυνσης και στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών, και με καλύτερες αποδόσεις για τους αποταμιευτές.

    Ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να αυξήσει και πάλι το επιτόκιο του ευρώ στις 15 Δεκεμβρίου τουλάχιστον κατά 0,5% -ενδεχομένως και κατά 0,75%- με τα επιτόκια να έχουν ήδη αυξηθεί κατά 2% από τον Ιούλιο (Σεπτέμβριο και Οκτώβριο), που ξεκίνησε το ράλι ανόδου.

    Τα τελεσίγραφα του υπουργού προς τους τραπεζίτες είναι αλλεπάλληλα από την περασμένη Πέμπτη και την επεισοδιακή συνάντηση τους, στην οποία μόνο που δεν πιάστηκαν στα χέρια. Με συνεντεύξεις του ο υπουργός ζήτησε -έδωσε 10 μέρες προθεσμία- από τις τράπεζες να προχωρήσουν άμεσα σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και σε μείωση των χρεώσεων που επιβάλλουν σε μία σειρά από τραπεζικές συναλλαγές.

    Η υπόθεση ωστόσο που καίει είναι ότι αυξάνεται το κόστος εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων, με τις δόσεις τους να ανεβαίνουν κάθε μήνα.

    Άνοδος των επιτοκίων κατά 1,5% φέρνει πρόσθετη επιβάρυνση 100 ευρώ στη μηνιαία δόση των στεγαστικών. Για παράδειγμα δάνειο ύψους 120.000 ευρώ με διάρκεια 20 έτη και αρχικό επιτόκιο 3% είχε δόση 673 ευρώ. Το κόστος εξυπηρέτησης αυξάνεται στα 703 ευρώ, με επιτόκιο 3,5%, στα 735 ευρώ με επιτόκιο 4% και στα 767 ευρώ με επιτόκιο στο 4,5%.

    Αν η διάρκεια του ίδιου δανείου είναι 15 χρόνια, τότε η δόση (με επιτόκιο 3%) από τα 835 ευρώ, αν το επιτόκιο φτάσει το 4,5% θα αυξηθεί στα 925 ευρώ.

    Η πίεση λοιπόν στον προϋπολογισμό, όλων των νοικοκυριών –πόσω μάλλον των ευάλωτων- είναι σημαντική.

    Οι τραπεζίτες έχουν συμφωνήσει να επιδοτήσουν τους ευάλωτους δανειολήπτες για το 50% της διαφοράς της δόσης, η οποία προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων.

    Ωστόσο εκκρεμεί ποιους και πόσους δανειολήπτες θα περιλαμβάνει η περίμετρος καθώς οι τραπεζίτες τους υπολογίζουν σε 20.000 με 30.000, ενώ το οικονομικό επιτελείο ασκεί πιέσεις να ανοίξει η περίμετρος και να στηριχθούν περί τους 70.000 ευάλωτοι δανειολήπτες.

    Οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού δοθεί και η έγκριση του SSM στην πρόταση για την επιδότηση των ευάλωτων από τις τράπεζες.

    Τα επιτόκια καταθέσεων εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα στος 0,05% στο ταμιευτήριο και στους λογαριασμούς προθεσμίας διαμορφώνονται –κατά μέσο όρο- στο 0,20%, ενώ οι μη συστημικές τράπεζες προσφέρουν επιτόκια μέχρι 0,80%.

    Η διατήρηση των επιτοκίων καταθέσεων σε χαμηλά επίπεδα έχει ανοίξει την «ψαλίδα» ανάμεσα στα επιτόκια δανείων / καταθέσεων στο 4,81%, καθώς το μέσο επιτόκιο δανείων διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στο 4,86%.

    Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι διατηρούνται χαμηλά τα επιτόκια καταθέσεων, προκειμένου να προσφέρουν ελκυστικότερα spread στα επιτόκια δανείων.

    «Μάχη» αναμένεται και στο πεδίο των προμηθειών καθώς οι χρεώσεις για εμβάσματα προς τράπεζες του εξωτερικού ξεκινούν από τα 12 με 15 ευρώ και αυξάνονται ανάλογα με το ποσό μεταφοράς, ενώ το κόστος για μεταφορά ποσών στο εσωτερικό διαμορφώνεται από 1,5 μέχρι 5 ευρώ.

    Τσουχτερές είναι και οι χρεώσεις για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας, ενέργειας κ.λ.π., οι οποίες ανάλογα με την τράπεζα ξεκινούν π.χ. για την πληρωμή λογαριασμών της ΔΕΗ από το 0,15 ευρώ και φτάνουν ακόμα και τα 2 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέο μήνυμα Σταϊκούρα στις τράπεζες: Να διευκολύνουν τους δανειολήπτες – Στα 3,5 δισ. ευρώ φέτος τα κέρδη τους



    ΣΧΟΛΙΑ