• Τράπεζες

    Σε θολά νερά οι τραπεζίτες λόγω των νέων «κόκκινων» δανείων από την πανδημία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Μακροβούτι σε …θολά νερά για τους τραπεζίτες και τα νέα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας.

    Aν και οι τραπεζίτες ετοιμάζονται αυτές τις μέρες να φύγουν για διακοπές, το πρόβλημα -που έχει να κάνει με το ύψος των κόκκινων δανείων του κορωνοϊού-  είναι στις αποσκευές τους.

    Όμως η όποια πρόβλεψη για το πού θα διαμορφωθεί το ύψος τους είναι παρακινδυνευμένη καθώς είναι πολύ νωρίς ακόμα.

    Διότι είναι πολλά τα δάνεια -ύψους 20+ δισ. ευρώ- που έχουν μπει σε καθεστώς moratorium και κάνουν χρήση των διευκολύνσεων και ελαφρύνσεων που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες.

    Αυτές οι διευκολύνσεις έχουν ισχύ μέχρι το τέλος του χρόνου και ενδεχομένως –ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας- να επεκταθούν ακόμα περισσότερο.

    Όταν λοιπόν λήξει αυτή η περίοδος χάριτος, τότε θα μετρηθεί και το μέγεθος του προβλήματος. Που αναμένεται να είναι πιο έντονο για τα επιχειρηματικά δάνεια και δη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Οι προβλέψεις δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, καθώς σημαντικό ποσοστό μικρομεσαίων ανησυχεί ότι δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του.

    «Είναι πολλές οι επιχειρήσεις, ειδικά στον κλάδο του τουρισμού, που σήμερα έχουν ελάχιστους τζίρους, είναι δανεισμένες και πλέον είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους» αναφέρει πηγή του ξενοδοχειακού κλάδου.

    Η ένταση από ένα νέο κύμα της πανδημίας και η διαχείριση του, θα κρίνει στην τελική και που θα κάτσει η μπίλια στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων.

    Και αυτό το «μετράει» και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και έδωσε εξάμηνη παράταση –μέχρι το τέλος Μαρτίου 2021-, στις τράπεζες με υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) να υποβάλουν τα αναθεωρημένα σχέδια για τη μείωσή τους.

    Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι τράπεζες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εκτιμήσουν καλύτερα τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού στην ποιότητα του ενεργητικού τους, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε έναν πιο ακριβή σχεδιασμό μείωσης των καθυστερούμενων δανείων.

    Τα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται πως η αντιμετώπιση της νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων είναι και πάλι η μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες. Σαφής εικόνα θα υπάρξει όταν λήξουν τα μορατόρια των διευκολύνσεων.

    Όπως λένε, το μέγεθος του προβλήματος θα εξαρτηθεί από το τελικό βάθος της ύφεσης, το ύψος της ανεργίας και την ταχύτητα επανόδου σε μια τροχιά γρήγορης ανάπτυξης. Φυσικά ρόλο θα παίξει και τυχόν χειροτέρευση της κουλτούρας πληρωμών, μετά από τις συνεχείς αναστολές πληρωμών που δίνονται τόσο από τις τράπεζες αλλά και από το κράτος και η δημιουργία μιας νέας γενιάς στρατηγικών κακοπληρωτών.



    ΣΧΟΛΙΑ