Τράπεζες

Reuters: Σχέδια έκτακτης ανάγκης ετοιμάζει η ΕΚΤ – QE χωρίς την Bundesbank ένα πιθανό σενάριο

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα


Σχέδια έκτακτης ανάγκης επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς την στήριξη της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, στην περίπτωση που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας της απαγορεύσει να συμμετέχει, σύμφωνα με το Reuters.

Οι κινήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της απόφασης του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, δήλωσαν στο πρακτορείο τέσσερις πηγές με γνώση των εξελίξεων.

Στο χειρότερο σενάριο που παρουσιάζουν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκινάει μια πρωτοφανή νομική κίνηση κατά της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, που αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχό της, ώστε να την επαναφέρει στο πρόγραμμα QE, δήλωσαν πηγές υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι κινήσεις αυτές θα αποτελέσουν μια «στιγμή της αλήθειας» για το ευρώ , δοκιμάζοντας την δέσμευση της Γερμανίας έναντι του νομίσματος.

Όπως είναι γνωστό το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρσλούης έδωσε περιθώριο έως τις αρχές Αυγούστου στην ΕΚΤ για να δικαιολογήσει το πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων ή να συνεχίσει χωρίς την Bundesbank, η οποία καλείται να υλοποιήσει πάνω από το ¼ του συνολικού σχεδίου.

Οι περισσότερες από τις πηγές εκτιμούν ότι το νομικό θέμα θα το λύσει η ίδια η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα παρουσιάζοντας στοιχεία ότι η πολιτική που ακολουθείται είναι η κατάλληλη για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες για τις παρενέργειές της.

Στην ΕΚΤ ωστόσο ετοιμάζονται και για αυτό που περιγράφουν ως «αδιανόητο»: ένα σενάριο κατά το οποίο το δικαστήριο απαγορεύει στην Bundesbank να λάβει μέρος στις αγορές. Σε αυτή την περίπτωση, η ΕΚΤ ή (λιγότερο πιθανό) οι άλλες Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες θα αναλάβουν το μερίδιο της Bundesbank και θα προχωρήσουν σε αγορές γερμανικών ομολόγων.

Αν άλλες κεντρικές τράπεζες αγοράσουν γερμανικούς τίτλους θα σπάσουν τον κανόνα «μη διαμοιρασμού ρίσκου» για τον οποίο το Βερολίνο επέμεινε από το 2015 όταν ξεκίνησε το πρώτο QE. Με βάση αυτό η κάθε κεντρική τράπεζα αγοράζει τίτλους της χώρας της και ο όποιος κίνδυνος περιορίζεται στις λίγες αγορές που πραγματοποιεί η ίδια η ΕΚΤ.

Το να μην πραγματοποιηθούν αγορές bunds δεν αποτελεί επιλογή καθώς τα τελευταία αποτελούν το μέτρο σύγκρισης για όλα τα ομόλογα της ευρωζώνης. Επιπλέον μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτούσε φημολογία για διάσπαση της ευρωζώνης, κάτι που η ΕΚΤ προσπαθεί να αποτρέψει ήδη από το 2010-12.

Εν τω μεταξύ αν η Bundesbank σταματήσει τις αγορές ομολόγων η ΕΚΤ θα ξεκινήσει πιθανότατα μια νομική διαδικασία κατά της γερμανικής κεντρικής τράπεζας για το ότι θα έχει αποτύχει να καλύψει τις υποχρεώσεις της ως μέλος του ευρωσυστήματος. Αν δεν συμμορφωθεί θα φέρει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Θα είναι η πρώτη τέτοια υπόθεση από την ίδρυση του ευρώ το 1999.


ΣΧΟΛΙΑ