• Τράπεζες

    Προσοχή και εγρήγορση για τα κόκκινα δάνεια – Τα δύο μείζονα προβλήματα που ζητούν λύση

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    «Είμαστε σε πόλεμο. Το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια είναι μπροστά μας. Χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση και όχι επανάπαυση. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να βρούμε λύσεις, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με τις τιτλοποιήσεις και τον Ηρακλή, να μην ανατραπούν τα πλάνα των τραπεζών για την μείωση των προβληματικών δανείων».

    Τα παραπάνω ειπώθηκαν την περασμένη Παρασκευή από τους τραπεζίτες και τους servicers που έλαβαν μέρος σε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, και στην οποία συμμετείχαν η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κα Μαριαλένα Αθανασοπούλου, αλλά και ο διατελέσας Ειδικός Γραμματέας Φώτης Κουρμούσης, όπως και ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Αθηνών Γιώργος Ρούσκας.

    Το ζητούμενο είναι να βρεθεί λύση σε δύο μείζονα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ώστε να καθαρίσει το τοπίο που έχει να κάνει με τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη και να προχωρούν ταχύτερα οι διαδικασίες ανάρτησης των πλειστηριασμών στα πινάκια.

    Το πρώτο θέμα αφορούσε τις καθυστερήσεις στο νόμο Κατσέλη και πως μπορούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όπως είναι η μεταφορά υποθέσεων από Ειρηνοδικεία με «μπλοκαρισμένα» πινάκια δικασίμων σε άλλα Ειρηνοδικεία που έχουν πιο σύντομες ημερομηνίες δικασίμων (να σημειωθεί ότι υπάρχει αυτή η πρόβλεψη σε πρόσφατο νόμο), ώστε όλες οι υποθέσεις να έχουν τελεσιδικίσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

    Να σημειωθεί ότι ειδική μνεία είχαν κάνει και οι Θεσμοί, στην 13η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη και ανέφεραν ότι αναμένονται οι διατάξεις του Κώδικα για την Οργάνωση των Δικαστηρίων ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η διαδικασία.

    Περισσότερες από 30 χιλιάδες είναι οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, με το 50% των περιπτώσεων να έχουν πάρει δικάσιμο για το 2023 και για το 2024.

    Καθυστερήσεις όμως υπάρχουν και σε ότι αφορά τόσο τις αναρτήσεις των νέων πλειστηριασμών στα πινάκια της e-auction, όσο και στην εκκαθάριση των πλειστηριασμών που έχουν ολοκληρωθεί, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις πλειστηριασμών που έγιναν το 2019 αλλά δεν έχουν προχωρήσει οι πράξεις που έπονται.

    Διαβάστε επίσης

    Βασίλης Ψάλτης: Κόκκινα δάνεια στο 5%, πιστωτική επέκταση στα 2,2 δισ. ευρώ και μέρισμα για τη χρήση του 2023 οι βασικοί στόχοι της Alpha Bank

    Τράπεζες: Δεν υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις για συστημικό πρόβλημα από νέα γενιά κόκκινων δανείων

    Μπλόκαραν οι Βρυξέλλες την παράταση στα προγράμματα Γέφυρα 1 και 2 – Ο Σταϊκούρας σήκωσε μανίκια για να… τρέξει η Δεύτερη Ευκαιρία



    ΣΧΟΛΙΑ