• Τράπεζες

    Προς νέα χαλάρωση των capital controls

    capital controls


    Προς νέα χαλάρωση των capital controls έως τα τέλη Μαΐου προσανατολίζεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο της περαιτέρω διευκόλυνσης των συναλλαγών των επιχειρήσεων, καθώς και των ιδιωτών στις συναλλαγές τους με το εξωτερικό.

    Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν χθες οι επικεφαλής των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο, οι οποίοι δεν εξέφρασαν αντιρρήσεις για το θέμα. Είχαν προηγηθεί συναντήσεις με το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και το διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα.

    Οι κινήσεις που θα γίνουν θα είναι περιορισμένες και σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορούν τη διεύρυνση του ορίου για τις συναλλαγές των επιχειρήσεων με το εξωτερικό και ενδεχομένως το όριο για τα εμβάσματα ιδιωτών στο εξωτερικό.

    Σήμερα οι επιχειρήσεις μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές με το εξωτερικό έως το όριο των 100.000 ευρώ ανά ημέρα και ανά πελάτη, έπειτα από προσκόμιση των σχετικών τιμολογίων και παραστατικών.

    Οι συγκεκριμένες συναλλαγές διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών με πίστωση του λογαριασμού του αντισυμβαλλομένου και υπολογίζονται εντός του εβδομαδιαίου ορίου που ορίζεται από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για κάθε τράπεζα.

    Πρόθεση είναι το όριο να διευρυνθεί και οι τράπεζες να έχουν μεγαλύτερες πρωτοβουλίες κινήσεων έναντι της Επιτροπής Εγκρίσεως Συναλλαγών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι αλλάζει σε μεταβιβάσεις ακινήτων και δάνεια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσακαλώτος: Τα κόκκινα δάνεια παραμένουν ένα σημαντικό οικονομικό πρόβλημα για την Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αντιδρά ο ESM: Η Ελλάδα θέτει σε αμφισβήτηση τη συμφωνία για το χρέος με τους δανειστές



    ΣΧΟΛΙΑ