• Τράπεζες

    Πρεμ Γουάτσα: Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, αποφασίζει για το project Cairo της Eurobank

    Prem Watsa. Chairman and Chief Executive Officer Fairfax

    Prem Watsa. Chairman & Chief Executive Officer Fairfax


    Ο Πρεμ Γουάτσα βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα από χθες το απόγευμα, με μία ατζέντα επαφών πλούσια, καθώς θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, το management  της Eurobank , τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

    Η Ελλάδα που έχει γυρίσει σελίδα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων και φυσικά οι  τράπεζες, συζητήθηκαν στην πρωινή συνάντηση του με τον πρωθυπουργό σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Αυτή είναι η δεύτερη συνάντηση του κ. Γουάτσα με τον κ. Μητσοτάκη σε διάστημα 5 μηνών και δείχνει την εμπιστοσύνη του Καναδοϊνδού Κροίσου στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Εξάλλου ο ίδιος επένδυσε στην Ελλάδα, μέσα στα χρόνια της κρίσης, διατήρησε τις επενδύσεις του και δικαιώθηκε.

    Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες είχε μία πρώτη επικοινωνία- ενημέρωση  με τους κ.κ. Φωκίωνα Καραβία CEO της Eurobank, Αλέξανδρο  Σαρρηγεωργίου CEO της Eurolife ERB και Γ. Χρυσικό, αντιπρόεδρο μη εκτελεστικό μέλος ΔΣ της Eurobank.

    Επίσης μέσα στη  μέρα θα συναντηθεί και με τον Διοικητή της ΤτΕ κ. Στουρνάρα.

    Στη συνάντηση τώρα που θα έχει με το management της Eurobank, ο κ. Γουάτσα θα δώσει την κατεύθυνση για το project Cairo, την πώληση της FPS. Θα ληφθούν δηλαδή οι τελικές αποφάσεις  για το ποια από τις δύο προφορές θα προκριθεί, της Pimco ή η  προσφορά της Fortress-doValue, αναφορικά με την τιτλοποίηση των 7,5 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων και την πώληση του 80% της FPS, της εταιρείας που διαχειρίζεται τα καθυστερούμενα δάνεια της Eurobank.

    Στόχος της Eurobank, που πρώτη από τις συστημικές τράπεζες ήταν έτοιμη σε επίπεδο τιτλοποιήσεων,   είναι όλες οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το  τέλος του έτους και να μην «τραβήξουν» μέσα στο 2020.

    Αν και οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι έχει πλέον προβάδισμα η προσφορά της Fortress, τίποτα δεν έχει κλειδώσει πριν πει την τελευταία λέξη ο βασικός μέτοχος της τράπεζας κ. Γουάτσα.

    Όπως έχει γράψει το mononews.gr: Η διοίκηση της τράπεζας, έχει ήδη γνωστοποιήσει την απόφαση της να συμμετάσχει στο σχέδιο Ηρακλής, για συνολικό ποσό εγγυήσεων 2,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο προς το παρόν περιμένει να «κλειδώσουν» όλες οι παράμετροι και οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου, προκειμένου με τη σειρά της να αποφασίσει αν θα επιλέξει την Pimco –με την οποία βρισκόταν σε αποκλειστική διαπραγμάτευση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου- ή την Fortress-doValue. Ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει την τιτλοποίηση του Cairo, που περιλαμβάνει NPEs ύψους 7,5 δισ. ευρώ, όπως και την εξαγορά του 80% της εταιρείας διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών FPS.

    Η  τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo θα γίνει με τρόπο έτσι ώστε να «κουμπώσει» στις απαιτήσεις του Ηρακλή.  Αυτό μπορεί να αποτελέσει μια θετική εξέλιξη, καθώς  στο ενεργητικό της νέας Eurobank που θα δημιουργηθεί, όπως προβλέπει το σχέδιο μετασχηματισμού, θα υπάρχει ένα ομόλογο υψηλής διαβάθμισης (senior notes) που θα συνοδεύεται με την κρατική εγγύηση, πιστοποιώντας την προοπτική εξυγίανσης του ισολογισμού της τράπεζας από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα έχει ζητήσει την αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου από την DBRS προκειμένου να αποσπάσει την πολυπόθητη βαθμολογία ΒΒ-, που αποτελεί αναγκαίο όρο ώστε να πάρει την κρατική εγγύηση για τον senior τίτλο του χαρτοφυλακίου που θα τιτλοποιηθεί.

    Η συμμετοχή στον «Ηρακλή» προϋποθέτει ότι η αξιολόγηση θα διενεργείται χωρίς την ωφέλεια της κρατικής εγγύησης, γεγονός που σημαίνει ότι τα δάνεια αυτά θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν «καλά δάνεια», δηλαδή να έχουν μεγάλες πιθανότητες να εισπραχθούν. Να σημειωθεί ότι η Eurobank έχει λάβει πιστοληπτική αξιολόγηση BB- στο πλαίσιο της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Pillar, ύψους 2 δισ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ