• Τράπεζες

    Πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων ύψους 25 δισ. ευρώ στην 3ετία σχεδιάζουν οι τράπεζες

    κόκκινα δάνεια δανειολήπτες


    Δάνεια αξίας 25 δισ. ευρώ με εξασφαλίσεις θα πουλήσουν και θα τιτλοποιήσουν οι τράπεζες τα επόμενα τρία χρόνια, επιταχύνοντας τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσα από μαζικές μετακινήσεις χαρτοφυλακίων.

    Όπως δήλωσε ο  γενικός διευθυντής Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων Λιανικής Τραπεζικής της Eurobank κ. Τάσος Πανούσης, από το βήμα του συνεδρίου Prodexpo, οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί έναντι του SSM για τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 50 δισ. ευρώ και το 45% έως και 50% θα προέλθει από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις ακινήτων.

    Η μείωση θα υποστηριχθεί επίσης κατά:

    • 20-25% μέσα από ρυθμίσεις δανείων

    • 20% μέσα από πλειστηριασμούς και

    • 10% μέσα από διαγραφές δανείων

    Οι πλειστηριασμοί αναμένεται να επιταχυνθούν, φθάνοντας τους 30.000 μέσα στο 2019, αλλά όπως ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Legacy Unit και ανώτερος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γεώργιος Γεωργακόπουλος «το πρόβλημα των NPEs δεν θα λυθεί με το να γίνουν οι τράπεζες εταιρείες real estate». Διευκρίνισε δε ότι τα ανακτώμενα ακίνητα (REOs) για την Τράπεζα Πειραιώς δεν πρόκειται να ξεπεράσουν το 4-5% σε σύνολο 21 δις ευρώ που είναι η σχεδιαζόμενη μείωση επί των υφιστάμενων NPEs (outflows) έως το 2021.

    Με βάση τα στοιχεία των τριών πρώτων τριμήνων του 2018 οι συνολικοί πλειστηριασμοί ανήλθαν στις 9.000 περίπου και έως τα τέλη του χρόνου αναμένεται η πραγματοποίηση άλλων 6.000 πλειστηριασμών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Η επιτυχία των πλειστηριασμών προσεγγίζει το 50%, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πανούσης, η συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων που πλειστηριάζονται καταλήγει στις τράπεζες, οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν αγοράσει το 80% – 85% αυτών των ακινήτων. Για το 2019 οι πλειστηριασμοί εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 30.000.

    Βασικό εμπόδιο για την επιτυχία των πλειστηριασμών, σύμφωνα με το βοηθό γενικό διευθυντή ακίνητης περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας κ. Γιώργο Φράγκου, είναι η πρακτική των οφειλετών να ζητούν τη διόρθωση της τιμής εκκίνησης. Με τον τρόπο αυτό ανεβάζουν την τιμή για την πώληση του ακινήτου, επιτυγχάνοντας ουσιαστικά να αποτρέψουν τον πλειστηριασμό του ακινήτου τους, κερδίζοντας χρόνο μέχρι νεωτέρας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ευάγγελος Παπαευαγγέλου: Αποκλειστικά στο mononews ο πρωταγωνιστής των ημερών – Τι λέει για Jumbo & Χρυσή Βίζα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καλαντώνης – Θεοδωρίδης: «Είναι άθλος που υπάρχουν ακόμη οι τράπεζες»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα σχέδια των τραπεζών για τη μείωση του προσωπικού: Τι σηματοδοτεί η πρόταση της Πειραιώς για εθελοντική απασχόληση



    ΣΧΟΛΙΑ