• Τράπεζες

    Καλαντώνης – Θεοδωρίδης: «Είναι άθλος που υπάρχουν ακόμη οι τράπεζες»

    Θεόδωρος Καλαντώνης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής του χαρτοφυλακίου Troubled Assets της Eurobank/ Αρτέμης Θεοδωρίδης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Καθυστερήσεων και Διαχειρίσεως Διαθεσίμων της Alpha Bank


    Της Ευγενίας Τζώρτζη και της Έφης Καραγεώργου

    Είναι θαύμα που υπάρχουν ακόμη οι τράπεζες και δεν έχουν καταρρεύσει, με δεδομένο ότι στη χώρα έχει πέσει πυρηνική βόμβα. Με τον παραστατικό αυτό τρόπο, περιέγραψαν ο κ. Θεόδωρος Καλαντώνης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής του χαρτοφυλακίου Troubled Assets της Eurobank, και ο κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Καθυστερήσεων και Διαχειρίσεως Διαθεσίμων της Alpha Bank, την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και στη χώρα που υπέστη μείωση του ΑΕΠ αντίστοιχη με αυτή μου συνέβη στη Μεγάλη Ύφεση της Αμερικής. Την περίοδο εκείνη, το τραπεζικό σύστημα εξαφανίστηκε επισήμανε ο κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης, σε αντίθεση με τη χώρα μας όπου οι τράπεζες παραμένουν όρθιες και υγιείς.

    Είναι χαρακτηριστική η φράση του κ. Καλαντώνη ότι είναι επιτυχία που τα NPEs σήμερα είναι κοντά στο 50% και όχι στο 80%.

    Στον αντίποδα, ωστόσο, η χώρα μας θα χρειαστεί πολλά χρόνια ακόμη, και συγκεκριμένα έως το 2030, προκειμένου να ανακτήσει τις απώλειες του ΑΕΠ της σε αντίθεση με την Αμερική που επανήλθε στην πρωθύστερη κατάσταση σε μόλις 6 χρόνια, όπως ειπώθηκε.

    Στις διαπιστώσεις αυτές κατέληξαν τα δύο τραπεζικά στελέχη μιλώντας πριν από λίγο στο  Risk Management and Compliance Forum.

    Στις σχετικές τοποθετήσεις τους, οι δύο ομιλητές απέδωσαν την τεράστια αύξηση των NPEs σε επίπεδα άνω του 50% στη μακροοικονομική κρίση και, αν και παραδέχθηκαν ότι υπήρξαν λάθη στον τομέα των χορηγήσεων από την πλευρά του τραπεζικού συστήματος, υπογράμμισαν ότι, χωρίς την κρίση, με τίποτα οι εξελίξεις δεν θα ήταν αυτές που είδαμε.

    Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Θεοδωρίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μετά από  χρόνια κρίσης υπάρχει στην οικονομία ορατότητα που επιτρέπει στις τράπεζες να πάρουν δύσκολες αποφάσεις και να διαχειριστούν αποτελεσματικά το χαρτοφυλάκιο των NPEs.

    Στα θετικά κατέγραψε την άνοδο των τιμών των ακινήτων και την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών, ενώ στα αρνητικά επισήμανε την υψηλή φορολογία στις επιχειρήσεις και την άνθιση της παραοικονομίας. Η οποία επιτείνεται, όπως είπε, από την επιβολή των capital controls τα οποία αποτελούν και τροχοπέδη για την επιστροφή των καταθέσεων.

    Όπως είπε συγκεκριμένα είναι αισιόδοξο στοιχείο η άνοδος στις τιμές των ακινήτων και το γεγονός ότι γίνονται πλειστηριασμοί, συν την αλλαγή στην κατάταξη των εχέγγυων πιστωτών γιατί παλιά τα έπαιρνε όλα το Δημόσιο. Όπως είπε, έχει αλλάξει η συμπεριφορά του κοινού στα ανοίγματα, ειδικά στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, γιατί οι τράπεζες έχουν πλέον στη διάθεσή τους και νομικά όπλα.

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά θετικά, όπως το γεγονός ότι οι μακροχρόνιες ρυθμίσεις έχουν φτάσει τα 8 δισ. και ότι βλέπουμε στρατηγικούς κακοπληρωτές να ρυθμίζουν. Επίσης, η οικονομία δημιουργεί θέσεις εργασίας με μεγαλύτερους ρυθμούς.

    Παρ’ όλα αυτά, τα οφέλη, όπως είπε, δεν τα έχουμε δει ακόμη. Θέλουν 1-1,5 χρόνια ακόμη.

    Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Καλαντώνης υπογράμμισε ως ένα από τα πιο αρνητικά της κρίσης τη συναλλακτική κουλτούρα που έχει τρωθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση τις έρευνες της Eurobank, η αποπληρωμή των τραπεζικών υποχρεώσεων κατατάσσεται τελευταία στις προτεραιότητες ενός νοικοκυριού και χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η πολύ μικρή ανταπόκριση που είχε το κάλεσμα της τράπεζας στην εξόφληση οφειλών με κούρεμα έως 95%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: H Eurobank φέρνει σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη 45 τράπεζες από όλο τον κόσμο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κούρεμα 80% για 5.363 δανειολήπτες από την Eurobank – 80.000 δανειολήπτες είπαν «όχι»!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στα «κόκκινα δάνεια» της Alpha Bank μπαίνει η EBRD

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τα σχέδια των τραπεζών για τη μείωση του προσωπικού: Τι σηματοδοτεί η πρόταση της Πειραιώς για εθελοντική απασχόληση



    ΣΧΟΛΙΑ