• Τράπεζες

    Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank ξεκίνησαν τις παρουσιάσεις των νέων τιτλοποιήσεων στους ξένους επενδυτές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Χρήστος Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβία (Eurobank)


    Παρουσιάσεις σε fund και συναντήσεις με ξένους επενδυτές έχουν ξεκινήσει οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο των νέων τιτλοποιήσεων –ύψους 17 δισ. ευρώ- που έχουν ήδη ανακοινώσει και αναμένεται να ενταχθούν στον «Ηρακλή ΙΙ», ενώ έχουν δρομολογηθεί και πωλήσεις προβληματικών δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ.

    Οι τιτλοποιήσεις Sunrise I & II, συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς, η Mexico της Eurobank, ύψους 3,3 δισ. ευρώ και η Cosmos της Alpha Bank αρχικού ύψους 2 δισ. ευρώ, αναζητούν τους εν δυνάμει επενδυτές.

    Τόσο η επιτυχία του πρώτου κύκλου του «Ηρακλή», όσο και η πρόσφατη επιτυχή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι προσδοκούν κέρδη από το μεγάλο στοίχημα των ελληνικών τραπεζών, που είναι να πετύχουν μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων στο τέλος του 2021.

    Οι ξένοι επενδυτές επιστρέφουν και πάλι στην Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο πασχαλινό μήνυμα του προς τους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η «εξαιρετική επιτυχία» της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς «σηματοδοτεί μια κομβική εξέλιξη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία. Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από μεγάλους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, πολλοί εκ των οποίων μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα επιστρέφουν στην ελληνική αγορά, είναι ξεκάθαρη ψήφος εμπιστοσύνης και μόνο θετικές εξελίξεις προοιωνίζονται για την ελληνική οικονομία».

    Τόσο η τιτλοποίηση Sunrise των 7 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς, όσο και η Mexico των 3,3 δις ευρώ της Eurobank είναι έτοιμες για ένταξη στο σχήμα «Ηρακλής ΙΙ» η επέκταση του οποίου αναμένεται να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι το τέλος Μαΐου.

    «Με την παράταση του «Ηρακλή», στους επόμενους 18 μήνες και ήδη από αυτή τη χρονιά, ορισμένες από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες θα έχουν φτάσει σε μονοψήφιο ποσοστό τα κόκκινα δάνειά τους. Αυτό είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία της ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία ανοίγει στις τράπεζες τον δρόμο, για να χρηματοδοτήσουν ακόμα περισσότερο την πραγματική οικονομία, δηλαδή, τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες το έχουν ανάγκη», έχει δηλώσει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός.



    ΣΧΟΛΙΑ