• Τράπεζες

    Ποια είναι η Cepal που αναλαμβάνει τη διαχείριση του Symbol της ΕΤΕ

    • Ευγενία Τζώρτζη


    Η εταιρεία Cepal, θυγατρική της Centerbridge και της Alpha Bank, αναλαμβάνει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου Symbol, που μεταβιβάζει η Εθνική τράπεζα στην κοινοπραξία Centerbridge – Elliot Management.

    Η αμερικάνικη κοινοπραξία επικράτησε στην πρόσφατη διαγωνιστική διαδικασία έναντι των Ellington και Fortress, καταβάλλοντας τίμημα 250 εκατ. ευρώ περίπου για δάνεια ονομαστικής αξίας 950 εκατ. ευρώ. Η Εθνική τράπεζα έχει εγγράψει το χαρτοφυλάκιο Symbol στα βιβλία της έναντι 750 εκατ. ευρώ, με βάση την οποία η τιμή πώλησης διαμορφώνεται στο 33% του gross book value.

    Η Cepal είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κόκκινων μετά τη θυγατρική της Eurobank, FPS, και τα συνολικά υπό διαχείριση δάνεια που έχει αναλάβει ανέρχονται στα 11 δις ευρώ. Πρόκειται για καταναλωτικά, στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις και χωρίς, το 30% των οποίων είναι οι αναθέσεις από τις τράπεζες και 70% από επενδυτικά κεφάλαια. Η Cepal είναι μεταξύ των servicers που θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση των κόκκινων δανείων ενόψει των εκτεταμένων πωλήσεων που θα κάνουν οι τράπεζες τα προσεχή χρόνια.

    To Symbol, τη διαχείριση του οποίου αναλαμβάνει η Cepal περιλαμβάνει 13.000 δάνεια, που οφείλονται από 4.180 πολύ μικρές ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για δάνεια που έχουν στην πλειονότητά τους καταγγελθεί από την τράπεζα και τα οποία έχουν εξασφαλίσεις επί 8.000 ακινήτων



    ΣΧΟΛΙΑ