• Big Story

    Ξεκινάει να πουλάει ακίνητα η CEPAL: Αναζητεί μεσίτες σε όλη την Ελλάδα

    Ακίνητα

    Ακίνητα


    Ξαναζεσταίνεται η παγωμένη επί χρόνια αγορά ακινήτων στη χώρα μας, προσελκύοντας το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, που αναλαμβάνουν ενεργό δράση στην αξιοποίηση εμπορικών και αστικών ακινήτων. Τον πρώτο λόγο έχουν οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, οι οποίες μετά τη σχετική αλλαγή του νόμου, μπορούν να αναλάβουν εκτός από τη διαχείριση του δανείου και τη διαχείριση του ακινήτου, το οποίο περνά στη δικαιοδοσία τους, για ενοικίαση, πώληση, αλλά και τη συντήρηση με στόχο την εκμετάλλευσή του. Στόχος η δημιουργία pull ακινήτων, με κοινά χαρακτηριστικά και τα οποία θα μπορούν να πωληθούν μαζικά για εμπορική εκμετάλλευση ή τουριστικούς σκοπούς ή ξεχωριστά.

    Εταιρείες όπως η Resolute Asset Management, που είναι ειδικός διαχειριστής NPLs ακινήτων, αλλά και η Pillarstone, που δραστηριοποιείται ήδη και στη αναδιάρθρωση μεγάλων επιχειρήσεων, όπως η FAMAR και η Notos, ζεσταίνουν τις μηχανές τους για την ανάληψη μεγάλων χαρτοφυλακίων ακινήτων.

    Η Resolute Asset Management με δραστηριότητα στη Βρετανία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τουρκία και τη Ρωσία, έχει λάβει άδεια διαχείρισης από την Τράπεζα της Ελλάδος και βρίσκεται σε συζητήσεις για την ανάληψη δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που συνδέονται με ακίνητα.

    Η Pillarstone συζητά με τις δύο τράπεζες με τις οποίες έχει ξεκινήσει συνεργασία την Alpha Bank και τη Eurobank για τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας που θα συγκεντρώσει επαγγελματικά ακίνητα συνολικής αξίας 1 δις ευρώ, αναλαμβάνοντας παράλληλα και το κόστος συντήρησής τους έτσι ώστε να γίνουν εκμεταλλεύσιμα.

    Οι τράπεζες, που θα εισφέρουν τα ακίνητά τους θα εισπράττουν μερίσματα από τη νέα εταιρεία, ενώ στόχος της Pillarstone είναι η μετατροπή της εταιρείας σε Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), που θα μπορεί να απευθυνθεί και σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

    Πως θα πωλούνται τα ακίνητα

    Την πώληση του ακινήτου με τη συναίνεση του δανειολήπτη ή τη του οφειλέτη στο ακίνητο έναντι ενοικίου δρομολογεί και η Cepal η κοινή εταιρεία που έχουν συστήσει η Alpha Bank και η Centerbridge.

    Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Vasu Raj, Chief Operating Officer της CEPAL Hellas, αναφέρθηκε στις πρώτες κινήσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας, στην οποία η εταιρεία διαχειρίζεται ήδη χαρτοφυλάκιο 1,5 δις ευρώ, κάνοντας λόγο για δυσκολία στις επενδύσεις, αλλά παράλληλα για «εξωστρέφεια των πελατών που επιθυμούν καλές σχέσεις με τις εταιρείες και τους ζητούν συμβουλές για την αξιοποίηση των ακινήτων τους».

    Η εταιρεία αναπτύσσει συνεργασία με δίκτυο μεσιτών με στόχο την αξιοποίηση των ακινήτων που έρχονται στη δικαιοδοσία της και τα οποία μπορούν να πωληθούν με τη συναίνεση του δανειολήπτη, απαλλάσσοντάς τον από την οφειλή του.

    Οι νέες πρακτικές που εφαρμόζουν οι εταιρείες διαχείρισης προβλέπουν και τη δυνατότητα μεταβίβασης του ακινήτου στην τράπεζα και την παραμονή του οφειλέτη έναντι ενοικίου με την προοπτική να περιέλθει στην κυριότητά του μετά την αποπληρωμή ενός συγκεκριμένου ποσού, που συνήθως είναι κατώτερο της αρχικής οφειλής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Οι νέες business σε ακίνητα και τουρισμό. Πως Κόκκαλης και Στασινόπουλος επενδύουν εκατομμύρια
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι χώρες και οι κλάδοι που θα «απογειώσουν» τις ελληνικές εξαγωγές το 2018
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καζίνο Πάρνηθας: Εντός διμήνου η λύση. Τι σκέφτεται ο Calamos για την Εθνική Τράπεζα;



    ΣΧΟΛΙΑ