• Τράπεζες

    Ο νόμος για τα μη εκτελεστικά μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών στην ατζέντα τραπεζιτών – θεσμών

    (Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Η αλλαγή του νόμου για τα μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου των τραπεζών συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής των τραπεζών με τους εκπροσώπους των θεσμών. Στη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών συζητήθηκαν οι δυσκολίες που έχει δημιουργήσει στην στελέχωση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, η υποχρέωση που προβλέπεται στο νόμο τα μη εκτελεστικά μέλη να διαθέτουν 10ετή εμπειρία στο εξωτερικό. Να σημειωθεί ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία μέχρι σήμερα έχει αντικατασταθεί το 72% των μη εκτελεστικών μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, Alpha, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς.

    Η αυστηρότητα των κριτηρίων είχε επισημανθεί και από τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Νίκο Καραμούζη κατά την ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης, άποψη με την οποία είχε συμφωνήσει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης.

    Στη χθεσινή συνάντηση κυριάρχησαν επίσης τα θέματα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενόψει και των νέων σχεδίων που πρέπει να υποβάλλουν οι τράπεζες στον SSM έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Τα νέα σχέδια θα προβλέπουν μείωση των NPEs σε επίπεδο κάτω του 20% την περίοδο έως και το 2021, ενσωματώνοντας πιο φιλόδοξους στόχους σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει σήμερα οι τράπεζες.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το θέμα των πλειστηριασμών και των αλλαγών που έγιναν πρόσφατα στο νόμο Κατσέλη και στον εξωδικαστικό μηχανισμό και συμφωνήθηκε να δοθεί πίστωση χρόνου, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο οι αλλαγές θα συμβάλλουν στην επίσπευση των ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ανήσυχοι οι Θεσμοί για τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών – Τι συζήτησαν για τα «κόκκινα δάνεια»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι «αλχημείες» των διεθνών οίκων με τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών και οι τρελές αποκλίσεις μέχρι… 50%

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στο «μικροσκόπιο» των τραπεζών οι καταθέσεις της τελευταίας 5ετίας



    ΣΧΟΛΙΑ