• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Ο διπλός στόχος για ΑΜΚ και μείωση «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τράπεζα Πειραιώς: Στα 260 εκατ. ευρώ οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων το 2021

    Χρήστος Μεγάλου. CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Αταλάντευτα προσηλωμένη στο διπλό στόχο της είναι η Τράπεζα Πειραιώς υπό την διοίκηση του κ. Χρήστου Μεγάλου.

    Βρίσκεται προ των πυλών η αύξηση κεφαλαίου –με το ενημερωτικό δελτίο να είναι έτοιμο- και ταυτόχρονα υλοποιεί το στρατηγικό σχέδιο της μείωσης των προβληματικών της δανείων.

    «Η προσπάθεια που καταβάλλουμε για τη μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων εντείνεται, χάρη στη συστηματική υλοποίηση των δράσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης που δημοσιοποιήσαμε στις 23 Νοεμβρίου 2020» δήλωσε χθες ο κ. Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας κ. Χρήστος  Μεγάλου, με αφορμή την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Intrum για την τιτλοποίηση Vega.

    Την ίδια ώρα η Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζει μεθοδικά τις δύο επόμενες τιτλοποιήσεις «μαμούθ» των 7+ 7 δισ. ευρώ, που θα ενταχθούν στο σχήμα «Ηρακλής ΙΙ» το 2021 και το 2022. Όπως είναι γνωστό  τα  project  Phoenix  και  Vega, συνολικού ύψους  7 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί  στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» και έχουν περάσει στην  Intrum.

    Συγκεκριμένα χθες η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε τη  δεσμευτική συμφωνία  για την πώληση στην Intrum των «κόκκινων» δανείων της τιτλοποίησης Vega, ύψους 4,9 δισ. ευρώ (το ίδιο είχε πράξει και με την τιτλοποίηση  του Phoenix, ύψους 1,9 δισ ευρώ).

    Μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, ακολούθησε και ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στην οποία αναφέρεται ότι η τράπεζα  «υπέβαλε τον Φεβρουάριο αίτηση υπαγωγής των τιτλοποιήσεων Vega στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων «Ηρακλής» βάσει του Ν. 4649/2019. Η αίτηση αφορά στην παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους περίπου  1,4 δις ευρώ».

    Και σημείωνε πως: «Με την αίτηση αυτή, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συμμετέχουν συνολικά στο πρόγραμμα «Ηρακλής» με τιτλοποιήσεις ύψους 31,3 δισ ευρώ για παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας 11,84 δισ ευρώ».

    Σε ότι αφορά τώρα το Vega, η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει πως: Η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου που προκύπτει με βάση την προσδοκόμενη εύλογη αγοραία αξία των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και την τιμή πώλησης των ομολογιών ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας αντιστοιχεί στο 31% της συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου.

    Και επισημαίνει πως με τις τιτλοποιήσεις Vega και Phoenix:

    -Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα μειωθεί στο 36% περίπου από 47%,

    -Ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από προβλέψεις θα ενισχυθεί περίπου στο 47% από το 45% (στοιχεία Σεπτεμβρίου 2020).

    Παράλληλα όμως «τρέχει» και η διαδικασία πώλησης του δικτύου POS της Τράπεζας Πειραιώς,ο οποίος βρίσκεται στην τελική ευθεία με την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή. Ενώ πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι ο πλειοδότης θα αναδειχθεί ανάμεσα στους ομίλους Nexi και Euronet

    Να σημειωθεί ότι η  Τράπεζα Πειραιώς έχει το 1/5 της αγοράς   στις συναλλαγές μέσω POS (20%) με  170.000 συνεργασίες και όγκο συναλλαγών υψους   7 δισ ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τους όρους πώλησης των POS δεν αλλάζει κάτι για τους κατόχους των καρτών, ούτε στη σχέση της τράπεζας με τους συνεργαζόμενους εμπόρους. Οι συναλλαγές που  εκκαθαρίζονται θα καταλήγουν πάλι στην τράπεζα, η οποία  θα εισπράττει αμοιβή-προμήθεια για τις υπηρεσίες.

    Να σημειωθεί ότι οι συναλλαγές με κάρτες αυξάνονται συνεχώς και απαιτούν συνεχείς επενδύσεις σε εξοπλισμό.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζα Πειραιώς: Επεσαν οι υπογραφές με Intrum για το χαρτοφυλάκιο Vega, συνολικής αξίας €4,9 δισ.

    Πειραιώς: Κατάθεση αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής»



    ΣΧΟΛΙΑ