• Τράπεζες

    Morgan Stanley: Καμία ανάγκη για AQR. Yπερπουλημένες οι ελληνικές τράπεζες

    • NewsRoom
    CEO JPMorgan Chase

    Jamie Dimon, CEO JP Morgan


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να επισπεύσει τα stress tests των ελληνικών τραπεζών τον Φεβρουάριο του 2018, γεγονός που υποδηλώνει μια εμπροσθοβαρή διαδικασία έναντι της υπόλοιπης διαδικασίας της ΕΕ, όπως σημειώνει η Morgan Stanley σε νέο updated σημείωμα προς τους πελάτες της, μετά τις αναφορές για τις νέες προθέσεις του Μάριο Ντράγκι. Μια τέτοια κίνηση, όπως σημειώνει, θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο διενέργειας AQR. H ΜS τονίζει ότι σε πρόσφατο note της μετά το ταξίδι της στην Αθήνα όπου συνάντησε τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, είχε υπογραμμίσει πως δεν εκτιμά ότι χρειάζεται οι ελληνικές τράπεζες να υποβληθούν σε AQR.

    Το ΔΝΤ φταίει

    Ωστόσο η MS αναγνωρίζει ότι η πίεση για AQR οφείλεται ολοκληρωτικά στην άποψη του ΔΝΤ, η οποία όπως φαίνεται αποτελεί μέρος της stand-by agreement που ενέκρινε το Ταμείο τον Ιούλιο.

    Πάντως, όπως σημειώνει, η διεξαγωγή stress tests  πριν από το τέλος του ελληνικού προγράμματος, μαζί με την αξιολόγηση των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού (Troubled Asset Review), την αξιολόγηση των εσωτερικών μοντέλων (Τargeted Review of Internal Models) και την εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων (IFRS 9), οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν εξεταστεί επαρκώw και η διαφάνεια σε αυτούς του πυλώνες θα προσφέρει ηρεμία.

    Σε ότι αφορά το ταμπλό, η MS σημειώνει ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν υποστεί ισχυρό sell off τις δύο τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας του θορύβου γύρω από το AQR καθώς και του αποτελέσματος των γερμανικών εκλογών το οποίο ενίσχυσε τους φόβους σχετικά με την πρόοδο για μια βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση στην ευρωζώνη.

    Το φιλικό προς την  αγορά FDP, καθώς και μέρος του CDU / CSU, αντιτίθενται στην βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση της ευρωζώνης, ενώ σε αντάλλαγμα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το FDP πιθανόν να επιμείνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει εγκαταλείψει το ευρώ.

    Οι τραπεζικές μετοχές, όπως τονίζει, διαπραγματεύονται με  όρους TBV στο 0,14-0,35 με βάση τις εκτιμήσεις του 2018, πλησιάζοντας το κατώτατο σημείο του εύρους διαπραγμάτευσης σε Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

    Εqual-weight για τις ελληνικές τράπεζες

    Η Morgan Stanley καταλήγει ότι διατηρεί τη σύσταση equal-weight για τις ελληνικές τράπεζες καθώς η ανάκαμψη στο μεσοπρόθεσμο διάστημα μετά τη μείωση του όγκου των NPEs παραμένει ασαφής, ωστόσο όπως τονίζει, οι τρέχουσες αποτιμήσεις δείχνουν ότι οι τράπεζες είναι υπερπουλημένες, την στιγμή που οι ειδήσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων δεν αποτελούν κάτι καινούργιο ή διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε το προηγούμενο διάστημα.

    Αξίζει να σημειώσουμε πως η MS διατηρεί την τιμή στόχο της Alpha Bank στα 2,90 ευρώ, της Eurobank στα 0,90 ευρώ, της Εθνικής στα 0,40 ευρώ και της Πειραιώς στα 5,20 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ