• Τράπεζες

    The BlackRock Blog: Ποια θα είναι η πορεία της FED στο επόμενο έτος

    Janet Yellen. Επικεφαλης FED


    Μια ποικιλία παραγόντων που έχουν σχέση με τις καιρικές συνθήκες οδήγησε σε βραδύτερη ανάπτυξη από την προσδοκώμενη, των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Μάρτιο. Τώρα αναρωτιέστε: Τι σημαίνει αυτή η αναφορά για το μονοπάτι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed’s);

    Δεν πιστεύουμε ότι η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Μαρτίου απομακρύνει την ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) από την αυστηρή πορεία της. Παρατηρούμε ότι η κεντρική τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια τρεις με τέσσερις φορές στο επόμενο έτος.

    Παραδόξως, ο υψηλότερος αριθμός της μισθοδοσίας ήταν αρνητικός, αλλά η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του περασμένου μήνα ήταν γενικά σταθερή, ενισχύοντας το γεγονός ότι η οικονομία των Η.Π.Α. αναπτύσσεται με θετικό πρόσημο. Η φετινή τριμηνιαία, εξαμηνιαία και δωδεκάμηνη μισθοδοσία κερδίζει μέσους όρους 178.000, 163.000 και 182.000, αντίστοιχα, δείχνοντας ότι η αγορά εργασίας αρχίζει με έναν αξιοσημείωτο δυναμισμό το 2017.

    Janet Yellen.  Επικεφαλης FED
    Janet Yellen. Επικεφαλης FED

    Το ποσοστό ανεργίας σημείωσε πτώση στο 4,5% και πιστεύουμε ότι η συνεχιζόμενη δύναμη της αγοράς εργασίας θα δημιουργήσει το χαμηλότερο ποσοστό -στην συγκεκριμένη περιοχή- του 4% μέχρι το τέλος του έτους. Εν τω μεταξύ, οι μισθοί αυξήθηκαν μέτρια τον Μάρτιο, με μέσο ωριαίο κέρδος αυξημένο κατά 2,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, γεγονός που υποδηλώνει ανθεκτική μισθολογική επιτάχυνση.

    Με την πάροδο του χρόνου, αναμένουμε ότι η στενότητα στην αγορά εργασίας θα ασκήσει πιέσεις προς τα πάνω στους μισθούς και υπάρχουν ενδείξεις ότι η πρόσφατη αύξηση των μισθών φαίνεται να ισχύει και για τις κατηγορίες εργασίας χαμηλότερων και μεσαίων εισοδημάτων, οι οποίες έχουν και τις μεγαλύτερες ανάγκες.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η Fed είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια τρεις με τέσσερις φορές την επόμενη χρονιά, παρόλο που είμαστε ήδη τρεις τιμές πάνω ως προς τον τρέχοντα κύκλο επιτοκίων. Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο στη διάρκεια της συνεδρίασής της στα μέσα Μαρτίου και η οικονομία των Η.Π.Α. πέτυχε έτσι υποφερτά επίπεδα ανεργίας και πληθωρισμού για να ενθαρρύνει την περαιτέρω σταδιακή χάραξη πολιτικής, τόσο για φέτος όσο και για την επόμενη χρονιά. Υποστηρίζοντας επίσης την περαιτέρω εξομάλυνση των επιτοκίων: Τα απόλυτα επίπεδα των επιτοκίων εξακολουθούν να είναι τόσο χαμηλά ώστε οι οικονομικές συνθήκες να είναι πραγματικά ικανοποιητικές.

    Είναι πιθανό ότι η Fed θα μπορούσε να περιορίσει τον αριθμό των φορών που αυξάνει τα επιτόκια σε τρεις φέτος, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσε να μειώσει το μέγεθος του ισολογισμού. Ο Πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, William Dudley, πρότεινε πρόσφατα την εξομάλυνση του ισοζυγίου, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει υποκατάστατο της κανονικότητας του πολιτικού επιτοκίου, άποψη που, εάν εγκριθεί από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς, μπορεί να μεταβάλει την αναμενόμενη στην αγορά πορεία της κανονικότητας των επιτοκίων.

    Επιπλέον, οι διορισμοί της διοίκησης Trump στο Διοικητικό Συμβούλιο της Fed θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της κανονικότητας του ρυθμού και της προσαρμογής του ισολογισμού.

    Tο χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων θα επηρεάσει σημαντικά την πορεία των επιτοκίων, ενώ αν και τα ποσοστά είναι πιθανό να παραμείνουν σχετικά χαμηλά, ενδέχεται να υποχωρήσουν λίγο βραχυπρόθεσμα.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να είναι πολύ αργή στη μετακίνηση υψηλότερων επιτοκίων στην Ευρώπη, δεδομένης της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, καθώς και της αβεβαιότητας γύρω από τις εκλογές τους προσεχείς μήνες. Άλλοι παράγοντες αυτής της καθυστέρησης, είναι η αμφισβητούμενη νομοθετική διαδικασία στις ΗΠΑ και η πρόσφατη κλιμάκωση γεωπολιτικών γεγονότων από την Ουάσινγκτον.

    Ένα τέτοιου είδους περιβάλλον, όσον αφορά στα επιτόκια, μπορεί να είναι «δυσπρόσιτο»  και γι’ αυτό υποστηρίζουμε την εξέταση μιας ευέλικτης και διαφοροποιημένης προσέγγισης σταθερού εισοδήματος που αναζητά ευκαιρίες σε ένα ευρύ σύνολο στρατηγικών, κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων και αγορών.

    Πηγή: The BlackRock Blog, σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τέρμα οι πονηριές στιλ Alpha Grissin & Καλογήρου λένε οι τραπεζίτες. Ριζικά μέτρα για 15 επιχειρηματίες που πήγαιναν στην Μύκονο και κάπνιζαν πούρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άρθρο-παρέμβαση: Οι τραπεζίτες να στείλουν τώρα τις υποθέσεις Λεμονή και Γκρίσιν στην Εισαγγελέα κ. Ελένη Τουλουπάκη

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αντικαταστάθηκαν 5 στους 6 συνεργάτες της Ελένης Ράικου – Ποιοι θα είναι οι επίκουροι της νέας εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ